Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Peste 400 de vrânceni cu dizabilități și-au pierdut gradul de handicap sau au primit unul inferior


Prin fața Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Vrancea au trecut pentru reevaluare, în prima jumătate a acestui an, 2.630 de vrânceni încadrați în diferite grade de handicap, iar pentru 402 dintre aceștia, reevaluarea a avut ca rezultat fie pierderea gradului, fie decăderi în grade de handicap inferioare celor avute până în acel moment. Potrivit celor declarate de Iulian Bulat, directorul Direcției pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH) Vrancea, „în anul 2014 s-au prezentat la evaluare 3.404 persoane, din care 874 au reprezentat cazuri noi. Cele 2.630 de cazuri care au venit la reevaluare au venit fie pentru că le expira încadrarea la un an sau la șase luni, fie au fost situații reclamate sau autosesizări ale Direcției. În urma reevaluării, 169 de persoane și-au pierdut gradul, fiind încadrați la categoria boală nu handicap, iar 233 au fost încadrați în grade inferioare celor avute până în acel moment”. 
    Directorul DPPAH Vrancea a precizat că aceste 233 decăderi din grad sunt după cum urmează: 77 persoane au trecut de la gradul grav de handicap la altele inferioare; de la gradul accentuat la grade inferioare au fost încadrați alți 102 oameni;  54 de persoane au coborât de la gradul mediu la cel ușor. „Dintre cei evaluați, din totalul de 3.404 persoane, 1.096 au primit gradul grav, 1.323 gradul accentuat, 591 au fost încadrați în gradul mediu, 118 în gradul ușor, iar în cazul altor 276 de persoane comisia a decis neîncadrarea, ei fiind considerați cu boală, nu handicap”, a detaliat Iulian Bulat, directorul DPPAH.
    În momentul de față, în evidențele Direcției figurează 17.927 vrânceni cu handicap. Dintre aceștia, 1.066 sunt copii și 16.861 adulți. Pentru cei care trebuie să-și depună actele în vederea încadrării în grad de handicap sau a reevaluării e bine de știut că programul cu publicul al Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul DPPAH este în fiecare zi, de luni până joi, între orele 8.30 – 15.00. „Vinerea nu lucrăm la sediu cu publicul din cauza faptului că este ziua în care comisia se deplasează pe teren, la cazurile nedeplasabile”, a precizat Iulian Bulat. 

     Documente necesare pentru evaluare sau reevaluare

    Documentele necesare încadrării (reîncadrării) în grad de handicap pot fi depuse atât la registraturile primăriilor de domiciliu ale solicitanților cât și la cea a DPPAH, din Focșani, strada Cuza Vodă nr.56. La dosarele trimise prin poștă sunt obligatorii, în original, ancheta socială, referatele și scrisoarea medicală.
    Pe lângă cererea tip de evaluare complexă în vederea încadrării în grad de handicap, dosarele solicitanților mai trebuie să cuprindă: copie de pe actul de  identitate, cupon de pensie/adeverință de salariat, decizie de pensionare în copie și original și ancheta socială efectuată de serviciul social specializat din cadrul primăriei în a cărei rază teritorială are domiciliul sau reședința solicitantul. De asemenea, mai este necesar referatul medical în original, eliberat de medicul specialist, privind situația medicală prezentă, care să precizeze diagnosticul clinic (specificat și debutul), deficiența funcțională, investigații care susțin deficiența și măsuri de recuperare.
    Scrisoarea medicală tip eliberată de medicul de familie trebuie depusă, de asemenea, în original. Aceasta va fi completată integral, atât cu antecedente cât și cu istoricul bolii. Dosarul mai trebuie să conțină toate celelalte documente medicale care vizează afecțiunea specificată în referat, în copie și original, precum și documentele doveditoare ale investigațiilor paraclinice recente (analize specifice, tomograf, RMN, ascilometrie, etc.) care susțin diagnosticul din referat. Nu în ultimul rând, acolo unde este cazul, trebuie depus și certificatul de încadrare în grad de handicap, în copie și original, al solicitantului.
    Încadrarea în grad de handicap se face în baza Ordinului care reglementează criteriile medico-psihosociale pe baza cărora se stabilește încadrarea în grad de handicap, în funcție de deficitul funcțional dat de afecțiunea încadrată în Ordin. Criteriile pot fi consultate accesând: http://lege5.ro/Gratuit/gm4tonrqgy/ordinul-nr-707-538-2014-privind-modificarea-si-completarea-anexei-la-ordinul-ministrului-muncii-familiei-si-egalitatii-de-sanse-si-al-ministrului-sanatatii-publice-nr-762-1992-2007-pentru-aprobarea-cr

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?