Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Peste o sută de tineri vrânceni primesc susţinerea statului pentru firmele înfiinţate


Tinerii întreprinzători vrânceni au înființat în primul semestru din 2014, 16 firme SRL-D, pentru care primesc facilități de la stat. În total, de la demararea acestui proiect au fost înființate 107 SRL-D, însă patru dintre acestea au fost radiate între timp. O situație de la Registrul Comerțului arată că în Vrancea au fost rezervate 18 denumiri pentru SRL-D, însă 17 sunt expirate, cu termen mai mare de trei luni. Raportat la numărul de locuitori, numărul de SRL-D din Vrancea este mai mare decât în județe aproximativ egale. Luând în considerare datele ultimului recensământ, din 2011, în Vrancea au fost înființate câte o societate SRL-D la trei mii de locuitori în vreme ce în Teleorman s-au înființat câte una la 3400 de cetățeni iar în Vaslui chiar la 6300 de locuitori.
    Principalele avantaje sunt scutirea de la plata contribuțiilor sociale pentru cel mult patru angajați dar și finanțare nerambursabilă, în limita unei sume alocate anual acestui program. Pentru a putea beneficia de aceste avantaje, aceste societăți denumite debutant trebuie să fie înființate de un întreprinzător debutant de până în 35 de ani, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanți asociați. De asemenea, beneficiarii trebuie să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă și să mențină în activitate cel puțin 2 salariați de la momentul obținerii facilităților și să reinvestească, anual, cel puțin 50% din profitul realizat în anul fiscal precedent.
    Societățile SRL-D pot primi garanții acordate de Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, pentru creditele contractate în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de Ministerului Economiei, care acoperă până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro.
    Cel mai important avantaj este însă scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariați, angajați pe perioadă nedeterminată. De asemenea, cei care vor să înființeze asemenea firme sunt scutiți de la plata taxelor pentru operațiunile de înmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comerțului, pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum și de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României.
    În acest an, Guvernul Ponta a aprobat o ordonanță de urgență prin care facilitățile acordate prin program sunt acordate tuturor persoanelor care vor să-și deschidă prima firmă, fiind eliminată limita de vârstă de 35 de ani. Actul normativ urmează să fie aplicat după ce este aprobat de Parlament. „Am eliminat restricția de vârstă pentru întreprinzătorii debutanți. Încurajarea întreprinzătorilor autohtoni este nu numai o promisiune, ci și o datorie a actualei guvernări, un mijloc direct de susținere a dezvoltării economiei’, a declarat la momentul respectiv ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism, Florin Jianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?