Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670
Ediția: Sâmbătă 15 iulie 2024. Nr. 6670

Luna aceasta șomerii se pot califica în cinci meserii


Șomerii care doresc să învețe o meserie nouă pot urma, pe parcursul acestei luni, cursurile de inițiere sau calificare organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea. Este vorba de cursuri pentru ocupațiile de frizer, coafor, manichiură, pedichiură, agent de securitate, barman, frizer și lucrător în alimentație. „Deja avem persoane înscrise la aceste cursuri și așteptăm să se completeze grupele astfel încât acestea să poată să înceapă. Grupele sunt formate, în funcție de curs, din minim 14 respectiv 28 de persoane. La astfel de cursuri se pot înscrie toți șomerii, indiferent că sunt indemnizați sau nu. Singura condiție este ca aceștia să fie înregistrați în baza de date a AJOFM Vrancea ca să beneficieze de gratuitate. În cazul persoanelor care nu figurează în baza noastră de date, acestea pot urma cursuri de calificare în meseriile pe care le doresc înscriindu-se la cele organizate de furnizorii acreditați, dar acestea trebuie să le plătească”, a declarat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.
     Potrivit legislației în vigoare, au dreptul la cursuri de formare profesională gratuite șomerii, absolvenții, refugiații, străinii care au lucrat în România, persoanele care nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau detenție, precum și persoanele care desfășoară activități în mediul rural și nu realizează venituri lunare, sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (500 lei) și care sunt înregistrate la AJOFM.
    Serviciile de formare profesională se asigură, tot gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului sau la cererea angajatorului, și pentru persoanele aflate în următoarele situații: au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap; au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacității de muncă după pensionarea pentru invaliditate. Acest lucru este valabil în cazul în care cererea este formulată în termen de 12 luni de la data reluării activității persoanelor, o singură dată pentru fiecare situație. Persoanele aflate în detenție, care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei, pot urma un program de formare profesională organizat de AJOFM, cheltuielile necesare pregătirii profesionale fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj. La finalizarea cursurilor, șomerii au dreptul să susțină examenul de absolvire de cel mult două ori. 

         Drepturile participanților la cursurile gratuite

    Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care beneficiază în mod gratuit de servicii de formare profesională, primesc rechizite, materiale de instruire și manuale și dacă este cazul, și echipament de protecție pe timpul instruirii practice. Legea le mai dă dreptul de a beneficia, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, dacă nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire. Pentru traseele pentru care nu se eliberează abonamente, persoanele au dreptul să beneficieze de decontarea biletelor de călătorie pe mijloacele de transport în comun. În cazul cursanților care nu se pot deplasa zilnic la unitatea de pregătire sau locuiesc la o distanță mai mare de 50 de km de aceasta, au dreptul pe perioada cât participă la pregatirea profesională să beneficieze de cazare și de o sumă de bani pentru acoperirea mesei.
    Totodată, persoanele ce se înscriu la cursuri de formare profesională au dreptul să beneficieze de consultații medicale, analize medicale și teste necesare frecventării cursului. „Persoanele care beneficiază de indemnizație de șomaj – cu excepția acelora care participă la programe de formare profesională organizate în condițiile legii, a căror finanțare este asigurată din asistența financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european și Fondului de coeziune, pe perioada în care participă la aceste programe de formare profesională, în condițiile în care, anterior includerii în cadrul acestor programe de formare profesională, nu au fost cuprinse în serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de AJOFM, sunt obligate să participe la programele de formare profesională oferite și organizate de AJOFM, precum și la examenul de absolvire a acestora”, reglementează Legea nr. 76/2002 actualizată, privind sistemul asigurarilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
    De menționat este faptul că persoanele înregistrate la AJOFM pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. Toate drepturile amintite mai sus se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?