Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Fermierii vrânceni folosesc seminţe de grâu din Franţa şi Ungaria. Ploile au redus producţia de cereale


Nouă soiuri de grâu din România au fost certificate în acest an de către Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) din Vrancea. Celor nouă soiuri românești li se adaugă cinci soiuri provenite din Franța și unul din Ungaria. Directorul Inspectoratului, Maricica Vrabie a arătat la ședința Colegiului Prefectural că în acest an au fost înscrise pentru certificare peste 1.800 hectare de culturi agricole. Cea mai mare suprafață a fost la grâu, 1.420 hectare, cu o producție de 6.543 tone. Au mai fost încrise pentru certificare culturi de orzoaică, triticale, porumb, orz de toamnă, legume, materiale săditor pomicol și material săditor viticol. „Soiurile de grâu certificate în acest an au fost Glosa, Boema, Izvor, Dropia, De la Brad, Mirinda, Alex, Faur, Litere-soiuri create în România și o gamă mai restrânsă de soiuri străine: Apache, Azimut, Exotic, Sorrial, Sobbel provenind din Franța și Hattyu din Ungaria. Acțiunea de inspecție în câmp în vederea certificării și eliberarea documentelor oficiale la cereale păioase s-a finalizat, următoarea etapă fiind certificate finală a loturilor de semințe”, se arată într-un raport al ITCSMS.
    Lucrătorii Inspectoratului au efectuat și controale la persoanele fizice și juridice care comercializează semințe și material săditor. Până acum au fost efectuate 38 de controale care s-au soldat cu opt avertismente pentru agenții economici în vederea vizării autorizațiilor. Totodată, au fost distruse 409 plicuri cu semințe de legume cu germinație necorespunzătoare, 15 kilograme semințe de lucernă pentru care nu au fost prezentate documente și s-a dispus interzicerea de la comercializare a cantităților de semințe și material săditor care nu aveau documente corespunzătoare, până la clarificarea situației.

      8-9% – pierderile la un hectar de grâu

    Producția de grâu din acest an este mai mică decât recolta de anul trecut din cauza ploilor excesive. Datele operative ale Direcției Agricole arată că recoltatul este aproape finalizat pe cele peste 25 mii hectare cultivate cu grâu de fermierii vrânceni. Au fost recoltate peste 20 mii de hectare, fermierii lucrând chiar și duminica pentru a reduce pierderile. În ceea ce privește producția medie la grâu, primele estimări arată că s-au obținut 3.150 kilogram la hectar, sub media de 3.200 înregistrată anul trecut.     Producție bună a fost la rapiță, cu circa 2.650 kilograme la hectar. În județ au fost cultivate circa 4.480 hectare cu această cultură, care poate aduce câștiguri considerabile fermierilor în anii buni. Iar prețurile au fost bune, profitul fiind chiar și de două mii de lei la un hectar cu productivitate mare. „Este un an bun, iar pierderile la un hectar de grâu nu vor depăși 8-9%. Avem sole unde s-a obținut producție mare dar și sole unde nu obțin o mie de kilograme la hectar”, ne-a spus unul dintre specialiștii Direcției Agricole.
    În ceea ce privește celelalte culturi, datele Direcției Agricole arată că producția medie realizată este aproape egală cu programul stabilit la începutul campaniei agricole. La orz, producția medie a fost de 3.200 kilograme/hectar pe cele 1.850 hectare cultivate, la orzoaică de toamnă s-a ajuns la 2.350 kilograme/hectar pe cele 780 hectare cultivate. La triticale, producția medie este de 3.400 kilograme/hectar pe cele 946 hectare recoltate până acum, iar la orzoaică de primăvară a fost o producție medie de 2.150 kilograme/hectar pe cele 3.570 hectare recoltate.
 

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?