Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Vrânceni, epidemia de Ebola ne amenință!


Epidemia de Ebola din Africa se răspândește, amenințând și țara noastră. Deși în România nu s-a înregistrat niciun caz de Ebola, Direcția de Sănătate Publică Vrancea a primit de la Institutul Național de Sănătate Publică o informare cu privire la această boală, dar și cu o serie de măsuri care trebuie respectate de vrânceni. De asemenea, această informare a ajuns și la Unitatea de Primire Urgențe și la camerele de primire urgențe ale spitalelor din județ. Simptomatologia specifică acestei boli este febră bruscă, slăbiciune intensă, dureri musculare, dureri de cap și dureri în gât. Aceasta este urmat de vărsături, diaree, erupții cutanate, afectarea funcției renale și hepatice, precum și, în stadiu avansat, hemoragie internă și externă. Transmiterea bolii necesită contact direct cu sângele, secrețiile, organele sau alte fluide ale persoanelor infectate sau ale persoanelor/animalelor decedate.
 Sfaturile specialiștilor în sănătate publică
 Recomandările specialiștilor se îndreaptă în special către cei care călătoresc în țările afectate, mai exact Guineea, Liberia sau Sierra Leone. „Călătorii ar trebui să evite orice contact cu pacienții infectați. Personalul medical care călătorește în zonele afectate ar trebui să urmeze cu strictețe ghidul OMS de control al infecțiilor nozocomiale. Oricine a rămas în zonele în care au fost recent raportate cazuri ar trebui să fie conștient de simptomele infecției și să caute asistență medicală, la primul semn de boala. Medicii care îngrijesc călători care se întorc din zonele afectate și care prezintă simptome compatibile sunt sfătuiți să ia în considerare posibilitatea de infecție cu virusul Ebola”, recomandă specialiștii. De asemenea, trebuie evitat contactul direct cu sângele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte cum ar fi maimuțe, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora; contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană convalescentă; contactul cu obiecte care au fost contaminate cu sânge sau alte fluide biologice.
 Mai mult, specialiștii au o serie de recomandări și pentru cei care se întorc din călătorii din țările afectate, „Călătorii ce se întorc din zonele afectate ar trebui să fie avertizați că în cazul în care apar simptomele unei boli infecțioase (cum ar fi febră, slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât, vărsături, diaree, erupții cutanate, sau sângerări) în termen de trei săptămâni de la întoarcere sau în cazul în care bănuiesc că au fost expuși la virusul Ebola (de exemplu voluntari
care au lucrat în centrele de asistență medicală din zonele afectate), aceștia ar trebui să solicite asistență medicală rapidă și să menționeze medicului curant călătoria recentă”, mai spun specialiștii. 
 Conform Mediafax, nu există vaccin omologat împotriva febrei Ebola, care se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Au fost încercate mai multe vaccinuri, dar niciunul nu este disponibil pentru folosire clinică. În plus, nu există niciun tratament specific, iar medicamentele sunt în curs de evaluare. Åžansele de supraviețuire cresc pentru bolnavii care sunt hidratați. Persoanele afectate rămân contagioase cât timp virusul este prezent în sângele sau secrețiile lor, potrivit OMS.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?