Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO:Cum a scăpat Sauvignon Blanc de MANĂ şi FĂINARE în Vrancea


Podgorenii vrânceni care au folosit tratamentele preventive pentru vița de vie au scăpat până acum de atacurile manei, făinarei și putregaiului. Programele de prevenire s-au dovedit cele mai eficiente în acest an dificil pentru viticultori când ploile continue au îngreunat accesul în vie pentru tractoare. Cei mai afectați au fost micii proprietari de vie, care nu dețin utilaje proprii și nu au putut să intervină rapid pentru stropirile obligatorii. În schimb, viile nu au avut de suferit acolo unde substanțele au fost de calitate iar proprietarii au avut utilajele pregătite. 
 „E unicat în Vrancea”, a spus un proprietar de vie din Păunești când a văzut, ieri, plantațiile de la Crama Gîrboiu de la Dumbrăveni. Doar câteva frunze atacate ici colo de mană aminteau că 2014 este un an dificil pentru viticultori. Aceasta se va resimți direct în cheltuielile cu lucrările agricole. Constantin Gîrboiu spune că deja cheltuielile cu substanțele folosite până acum sunt duble față de anul trecut. Însă rezultatele merită pentru că viile arată foarte bine. Plantația de Sauvignon Blanc de la Crama Gîrboiu a făcut parte dintr-un lot demonstrativ unde s-a folosit un program de tratare a viței de vie de la producătorul de produse pentru protecția plantelor Adama ( fosta Makhteshim Agan ). 
 La prezentarea lotului demonstrativ au fost prezenți atât podgoreni din Vrancea cât și de la Budureasca, distribuitori de inputuri pentru agricultură din zona de sud a României. Echipa comercială și tehnică de la Adama a subliniat că a fost aleasă Crama Gîrboiu pentru realizarea lotului demonstrativ deoarece este etalon pentru viticultura din România iar entuziasmul celor de aici a fost decisiv. „Vindem programe complete pentru vița de vie. Tratamentele aplicate în condițiile climatice din acest an au dovedit că tratamentele preventive sunt baza succesului”, a explicat specialistul de la Adama, care a prezentat și ultimul produs folosit pentru combaterea manei, Vincare. 
 Prezent la eveniment, directorul comercial al Adama din România, Constantin Soare, a arătat că este o etapă nouă pentru fostul Makhteshim Agan. Compania evreiască a fost preluată de o societate din China care are planuri mari pentru următorii ani. În luna octombrie va fi listată la bursa de la New York iar în următorii cinci ani vor fi lansate 30 de produse noi în portofoliu. 
 Pagubele ajung și la 50% pentru viile afectate de mană sau făinare
 Mana, făinarea și putregaiul creează mari probleme în viile din Vrancea. În podgorii sunt zone unde pagubele ajung și la 50% din producție. Din acest motiv, la ultima ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-a luat decizia ca, în fiecare localitate viticolă, comitetele locale pentru situații de urgență să evalueze situația pagubelor înregistrate din cauza acestei boli a viței de vie. Acțiunile sunt demarate după ce primăria din Jariștea a informat Prefectura, respectiv Comitetul Județean pentru Situații de Urgență despre situația dezastruoasă în care se găsesc viile vrâncenilor în acest an. După întocmirea situației cu pagubele, va fi înaintată o documentație către Ministerul Agriculturii pentru ca viticultorii să primească substanțe care să îi ajute în tratamentele care trebuie aplicate viilor. Ploile puternice din ultimele luni au creat pagube importante, mai ales din cauza neputinței viticultorilor de a interveni pentru a face toate lucrările. Mana atacă toate organele verzi, frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori și boabe, iar podgorenii vor să primească un ajutor din partea statului, măcar prin reducerea proporțională a impozitului pe venit care trebuie plătit anual la Finanțe. 
 50 de bani un kilogram de struguri
 Mana și făinarea nu sunt singurele calamități pentru podgorenii vrânceni. Importurile masive de vinuri din Spania i-au lăsat pe producătorii de vinuri cu peste jumătate din producția anului trecut în crame. Reprezentantul UGIR, Nițică Ciubotaru, spune că unii producători de vin aduc vin din Spania la 1,2 lei/litru în vreme ce vrâncenii nu au cui să vindă vinul. Importatorii îl distribuie mai departe și ulterior se pierde urma vinul iberic. „Ne vom trezi la toamnă că vom vinde strugurii cu 50 de bani kilogramul”, a avertizat Nițică Ciubotaru. Singura speranță pentru podgoreni ar fi ca marii procesatori să achiziționeze struguri din Vrancea, iar prețurile oferite să acopere măcar cheltuielile cu via pentru acest an.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?