Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Vrânceni, vă puteți trata în UE pe banii statului


Vrâncenii care vor să beneficieze de anumite tratamente medicale în țări din Uniunea Europeană, decontate parțial de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), au acces mai ușor la acestea. În luna mai a intrat în vigoare o Directivă a Uniunii Europene, potrivit căreia orice pacient care se va trata în străinătate va primi de la CAS contravaloarea sumei pe care ar fi plătit-o dacă intervenția ar fi avut loc în țară, iar zilele trecute au apărut normele de aplicare a acesteia. Astfel, după efectuarea intervenției, rambursarea cheltuielilor se va face la solicitarea scrisă a asiguratului, a unui membru al familiei sau a unei persoane împuternicite de acesta, însoțită de documente justificative traduse în limba română de către un traducător autorizat. 
 Cum se pot recupera banii
 Mai exact, solicitantul trebuie să prezinte și un document medical, inclusiv biletul de internare, prescripția medicală pentru medicamente și dispozitive medicale – în copie, din care rezultă că a beneficiat de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale, datat și asumat de către cadrul medical care l-a acordat, precum și documente de plată din care să rezulte că serviciile au fost achitate integral, nivelul tarifelor/prețurilor distinct pentru fiecare serviciu medical, medicament, dispozitiv medical, inclusiv data achitării acestora. Rambursarea contravalorii asistenței medicale transfrontaliere se efectuează de către CAS, care solicită acordare de prevedere bugetară, în lei, în termen de maximum 60 de zile de la data alocării de prevedere bugetară. 
 Pentru a fi decontate, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale trebuie să se regăsească printre prestațiile la care are dreptul persoana asigurată, conform legislației asigurărilor sociale de sănătate și sunt decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, cu excepția: tratamentului bolnavilor care necesită izolare sau internare obligatorie și tratamentului persoanelor private de libertate pentru care instanța de judecată a dispus executarea pedepsei într-un penitenciar spital, îngrijirilor medicale la domiciliu și îngrijirilor paliative la domiciliu, alocării de organe și accesului la organe în scopul transplantului de organe. 
 Directiva de aplică și retroactiv
 Vestea bună este că directiva europeană se aplică retroactiv. Astfel, pacienții care au mers în străinătate pentru a beneficia de tratament medical înainte de intrarea în vigoare a directivei, pot depune cerere de rambursare la sediul CAS până la finele anului. Cu toate astea, există o serie de servicii medicale care necesită aprobare, care este dată de o comisie de experți din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Este vorba de tomografii în regim ambulatoriu sau internarea într-un spital pentru implant sau înlocuire  de defibrilator cardiac, pentru endoprotezare articulară tumorală, implant segmentar de coloană, bypass coronarian cu/fără investigații  cardiace invazive, dar și pentru a naște.
 Dacă un pacient optează să facă o intervenție chirurgicală într-o țară a Uniunii Europene, unde aceasta costă 3.000 de euro, iar în România statul plătește pentru acea intervenție 1.000 de euro, în străinătate pacientul ar mai avea de plătit doar 2.000 de euro. Același lucru se va întâmpla și dacă un străin va dori să se trateze în România. Casa de sănătate din țara de domiciliu va achita, în România, tariful din țara de origine. Chiar dacă această directivă a fost implementată, rămâne în continuare în vigoare formularul S2 E112, care permite efectuarea de tratamente gratuite în străinătate, în condițiile în care acestea nu pot fi realizate la noi. Numai că obținerea acestui formular este anevoioasă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?