Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749

Colonoscopia ca diagnostic în cancerul de colon


Pacientul cu afecțiuni proctologice se prezintă la medic pentru sângerare exteriorizată prin orificiul anal (sânge roșu, de obicei ce acompaniază, sau nu, scaunul), dureri anoperianale cu diverse grade de intensitate (jenă, usturime, durere), prolaps hemoroidal (reductibil sau ireductibil). Medicul, în urma discuției cu pacientul (anamneza și istoricul afecțiunii) și a examenului clinic (care include în cazul acestui tip de afecțiuni tușeul rectal și anuscopia) stabilește un diagnostic de etapă. Acesta trebuie susținut de investigații ulterioare (diagnostic pozitiv) și fiecare dintre simptomele bolnavului trebuie analizate în privința afecțiuni care l-a generat (diagnostic diferențial cu alte afecțiuni).
 Este important să se faca diagnosticul diferențial pe baza tuturor semnelor și simptomelor care l-au determinat pe bolnav să solicite o consultație de specialitate. Sângerarea cu sânge roșu prin orificiul anal poate avea drept punct de plecare o afecțiune proctologică (hemoroizi, fisuri anale), exclusă o afecțiune cu risc hemoragic situată pe rect sau colonul stâng. În acest sens este indicată efectuarea unei rectosigmoidoscopii care poate evidenția afecțiuni ca: polipi sau polipoză colonică, diverticuloză colonică, cancer de colon, boli inflamatorii colonice (rectocolită ulcerohemoragică, boala Crohn, colite nedeterminate), leziuni angiodisplazice.
 Eliminarea de sânge semidigerat, sânge vișiniu, poate avea drept cauză o leziune situată mai sus pe colon (colon transversal sau colon ascendent), de această data fiind necesară o colonoscopie totală (cu vizualizarea întregului cadru colic). Având în vedere gravitatea afecțiunilor enumerate este explicabilă introducrea investigațiilor endoscopice în protocoalele diagnostice pentru afecțiunile anoperianale și este de dorit ca pacientul căruia i se propune o astfel de investigație să o accepte, înțelegând rolul ei.
 Sunt pacienți cu boală hemoiroidală care se prezintă în cabinetul de proctologie datorită acutizării simptomatologiei cauzate de tulburări de tranzit. Alternanța constipație-diaree este un simptom înalt sugestiv pentru o afecțiune stenozantă colonică fiind indicată ca investigație colonoscopia totală sau irigografia.
 Prezența de scaune imperioase sau emisia de mucus prin anus sunt în mică măsură simptome ce pot acompania afecțiunile proctologice, dar de foarte multe ori pot fi cauzate de prezența unor polipi sau tumori viloase, ușor de diagnosticat în măsura în care se apelează la o investigație endoscopică.
 Durerea anoperianală sau hipogastrică (frecventă ca simptom în bolile proctologice) poate fi cauzată și de leziuni situate pe rect sau sigmoid – tumori, boli inflamatorii, diverticulita – afecțiuni ușor de pus în evidență în măsura în care pacientul acceptă efectuarea unei investigații rectosigmoidoscopice. Nu este deloc de neglijat posibilitatea ca un abces pelvin să fie de fapt o tumoră abcedată, ușor de pus în evidență printr-un examen rectoscopic. În același timp sunt de mare importanță posibilitățile terapeutice pe care investigațiile endoscopice le oferă în prezent, de foarte multe ori evitându-se în acest fel o intervenție chirurgicală clasică.
 Sperăm ca această expunere să facă mai ușor de acceptat o investigație cu un grad mai mare de agresivitate, dar cu beneficii pe măsură, prin ințelegerea de către pacient a rolului acesteia. Colonoscopia este recomandată dacă apar ma¬ni¬festări ca dureri abdominale persistente, pre¬zența de sânge în scaun sau sângerări rectale, tulbu¬rări de tranzit intestinal, diaree sau constipație cro¬nică, anemie inexplicabilă, scădere în greutate etc.
       Pentru informații și programări: 0237/231888. 0725/222543 sau www.laurusmedical.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?