Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

TEST de cultură generală


Monitorul de Vrancea vă propune să vă testați cunoștințele de cultură generală. Testul va consta într-o întrebare, cu variante de răspuns, cea corectă urmând să o aflați a doua zi. 
106. Ce tip de curse auto, foarte populare în SUA, presupune ca doi concurenți să pornească de pe loc și să se întreacă pe un traseu plan, în linie dreaptă, cu o lungime prestabilită de 402 metri? 
a) dragster 
b) formula Unu
c) raliu 
d) Grand Prix  
Sursa: Ghid de cultură generală, Encyclopedia Britannica 
Răspunsul îl veți afla în numărul de mâine al cotidianului Monitorul de Vrancea.
Răspunsul la întrebarea de ieri „Cum se numesc cele mai mici celule sanguine?” este c) trombocite. Acestea sunt cele mai mici celule ale sângelui, cu un diametru mediu între doi și patru microni. Deși sunt mult mai numeroase decât globulele albe (între 150.000 și 400.000 pe mm3), trombocitele ocupă un volum mult mai mic din cauza dimensiunilor relativ reduse. Ca și globulele roșii, trombocitele nu au nucleu și nu se pot înmulți prin diviziune celulară, dar au un metabolism și o structură internă mai complexe decât globulele roșii. Când sunt observate în sânge proaspăt, par sferice, dar au tendința de a dezvolta filamente filiforme din membranele lor. Se leagă între ele, dar nu și de globulele roșii sau albe. În interiorul trombocitelor se află granule minuscule care conțin substanțe importante pentru activitatea de coagulare a sângelui, în care sunt implicate trombocitele.  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?