Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO:Janine Vadislav – „Scriitorul din bibliotecă”


Janine Vadislav a fost, ieri, cel de-al treilea scriitor invitat să se întâlnească cu cititorii la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu”, în cadrul ineditului proiect intitulat „Scriitorul din bibliotecă”, derulat pe parcursul acestui an de instituția vrânceană de cultură. Alături de cărțile sale, pregătite să fie oferite cu autograf cititorilor interesați, Janine Vadislav a purtat discuții interesante cu privire la subiectele scrierilor sale, despre oamenii și momentele care le-au inspirat, despre frumusețea și nostalgia Focșanilor de altă dată.  
Una dintre cititoarele care au dorit să nu piardă momentul acestei întâlniri a fost profesoara Aura Șmol. „Ce emoție îmi produceți cu imaginea aceasta de epocă de pe copertă!„, a spus ea, și n-a fost nevoie decât ca Janine s-o asigure că „veți regăsi multe astfel de imagini și amintiri în acestea carte”, pentru ca discuția să se lege extrem de elegant, de la sine. „Oamenii aceia care au fost pe vremuri nu-și închipuie nimeni cât de interesanți erau, și de aceea apreciez ceea ce faceți prin aceste cărți în care vorbiți despre ei. Îmi amintesc, de exemplu, de cel numit «Moș Grădină», cel ce avea în îngrijire grădina publică și pe care toată lumea îl cunoștea pentru cât de frumos aranja parcul. La fel de pitoresc era domnul Vasiliu cu cofetăria… Era așa o tihnă, deși și atunci era un ritm alert în a-ți procura cele necesare… Cărțile dumneavoastră mi-au stârnit amintiri foarte vii. Și m-am bucurat că această întâlnire are loc la bibliotecă. Îmi amintesc că atunci când eram copil, în oraș nu exista bibliotecă, ci case cu cărți. Erau oameni care puneau la dispoziție nu doar cărți, ci făceau din sufrageriile lor săli de lectură unde ne duceam și citeam. Era o bucurie imensă să mergi acolo și să știi că ai mai parcurs o carte!”, a spus Aura Șmol. 
 Janine Vadislav este cea de a treia din seria scriitorilor invitați în cadrul proiectului „Scriitorul din bibliotecă”, și a mărturisit că se simte onorată de invitație, cu atât mai mult cu cât înaintea ei, cititorii i-au putut cunoaște pe Gheorghe Andrei Neagu și Ioan Adam. „Indiferent că la aceste întâlniri vin un cititor sau zece, cel ce este în centrul acestui eveniment trăiește o emoție extraordinară. Ideea aceasta a Bibliotecii mi se pare extraordinară! Focșănenii chiar ar trebui să cunoască să nu zic scriitorii, pentru că mi se pare prea pretențios, zic… oamenii care scriu. Suntem oameni de cultură fie și pentru faptul că citim atât de mult, și pentru faptul că așa cum putem noi, punem pe hârtie ceea ce vedem, ce simțim, ce gândim, fiecare în felul nostru… În cazul meu, așa s-a întâmplat. Că acțiunea este la Focșaniul despre care eu scriu, așa s-a întâmplat… Orașul este făcut din oameni, iar eu am cunoscut oameni care nu vor mai fi, așa cum nici noi nu vom mai fi peste un timp, am cunoscut oameni care sunt unici. Fiecare om pe care l-am întâlnit este special în felul lui, fie că e vorba despre un pierde vară, de un comerciant, de un profesor și așa mai departe. Fiecare om e important, devii important prin ce faci tu, cum ești tu, cum gândești… Recunosc că sunt și puțin subiectivă, am avut ceva de suflet pentru bunicii mei… Bunica mea n-a știut că într-o zi, ce mi-a povestit va fi într-o carte… oamenii de atunci n-au făcut rabat de la cinste, de la omenie… Despre ei povestesc… Iar dacă am scos mai mult decât atât, mai multe cărți, asta ține de talentul meu, pe care nu vreau să-l las să moară, nu vreau să se piardă”, a spus Janine Vadislav, mărturisind că nu întotdeauna a gândit așa, iar ceea ce a ajutat-o și a impulsionat-o în a scrie a fost, poate, „și faptul că prin prisma meseriei mele de reporter TV am cunoscut foarte mulți oameni, am călătorit mult și am avut norocul să fac ceea ce mi-a plăcut. Acestea m-au ajutat foarte mult”. 
 „Veghea cuviosului Vili Glaser” 
 Janine Vadislav este de două ori laureată a Salonului Literar Dragosloveni, autoare a mai multor romane în care Focșaniul de altă dată este mereu prezent și realizatoare a zeci de emisiuni culturale. Ea însăși este o promotoare a culturii populare, a scriitorilor și artiștilor vrânceni. Ultimul volum al autoarei, „Omul negru” – povestiri, a apărut în 2014, la Editura Terra. „Am readus la viață o parte din spiritul acelor focșăneni, unii dintre ei cu adevărat speciali prin felul de a fi, a gândi, a trăi, dar și refugiați din perioada celui de al Doilea Război Mondial, care au lăsat tot ce au avut, rude, prieteni, în Bucovina de Nord, în ținutul Herței, Basarabia ori Polonia. Personajele mele au ca punct de pornire persoane reale, pe care le-am cunoscut bine, dar care nu mai sunt printre noi”, spune scriitoare despre volumul său, „Omul negru”.
 Janine Vadislav a debutat editorial în 1999, cu volumul de povestiri „Dulcea și tandra mea fiară”. În anul 2000 a apărut „Grădina desfătărilor „- roman și „Păpușile care plâng” – povestiri, apoi volumul de povestiri „Eva sau nostalgia polilor” – apărut în 2007, urmat de romanul „Raiul” în 2012. Pe masa de lucru a scriitoarei Janine Vadislav se află, în prezent, romanul „Veghea cuviosului Vili Glaser”, ce va vedea lumina tiparului în luna septembrie a acestui an.
 Oamenii scriitori, mai aproape de cititori
 Prin proiectul „Scriitorul din bibliotecă”, Biblioteca Județeană își propune să promoveze activitatea literară a scriitorilor vrânceni și să valorifice memoria locală, aducând mai aproape de cititori, oamenii-scriitori, cărți și poveștile adevărate aflate în spatele acestora. Prin proiectul acesta, în fiecare lună cititorii vor putea cunoaște și descoperi între rafturile bibliotecii unul sau mai mulți scriitori, care îi vor introduce într-o lume aparte, le vor face sugestii de lectură, vor da autografe, vor răspunde la întrebările acestora. 
În cadrul acestui proiect invitații – scriitori vrânceni – vor fi protagoniștii unei serii de interviuri realizate de bibliotecari, completând astfel, în timp real, un altfel de jurnal de bibliotecă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?