Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: O BISERICĂ din America le-a băgat apă în curte romilor din Modruzeni


Peste 1000 de copii, adulți și vârstnici romi ce locuiesc în 213 gospodării din Modruzeni, Mărășești, au, în momentul de față, apă în curte. După ce zeci de ani au fost nevoiți să care măcar strictul necesar de apă de la fântâni aflate la distanțe mari, acum acești oameni sunt extrem de bucuroși că nu mai trebuie decât să dea drumul la robinetele cișmelelor din ogradă pentru ca lichidul vital să le umple gălețile. Acest lucru a fost posibil ca urmare a proiectului relizat de Filiala de Cruce Roșie Vrancea în parteneriat cu Primăria Mărășești și reprezentanții comunității rome din Modruzeni, proiect intitulat „Alimentarea cu apă a gospodarilor care aparțin membrilor de etnie romă din Cartierul Modruzeni”. Proiectul, cu valoare totală de 327.841 lei a beneficiat de co-finanțarea de 125.714 lei a Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Statele Unite ale Americii. Prezenți, ieri, la festivitatea de închidere a proiectului, cei doi reprezentanți americani ai acestei Biserici au declarat că au dorit să contribuie la îmbunătățirea vieții romilor din Modruzeni prin acest proiect, fiindcă cea mai importantă dintre misiunile lor „este aceea de a ajuta pe cei ce au nevoie de ajutor”.
 Bucurie mare, de câteva zile, printre locuitorii mari și mici ai cartierului Modruzeni din Mărășești! Este vorba de circa o mie de persoane pentru care până acum, a spăla rufele și a se spăla pe ei înșiși, a găti, a spăla vasele și a face toate lucrurile ce implică folosirea apei reprezenta o adevărată corvoadă. Asta pentru că trebuiau să-și aducă apa pentru uzul casnic din fântâni aflate destul de departe de gospodăriile lor. Acum însă, cu toții se întreceau să arate, râzând, cum le curge apa la țeava-„cișmea” din curte, printr-o simplă învârtire a robinetului! Minune mare, ce mai, pentru toți modruzenii, dar foarte foarte mare mai ales pentru copii, care se întreceau a se stropi, zburătăcindu-se în jurul cișmelelor, spre disperarea părinților care știu foarte bine că fiecare picătură de apă care curge, înseamnă și bani mai mulți de plătit. 
 Odată cu aducerea apei în propria ogradă, unii dintre beneficiari s-au și pus pe treabă. Nu doar că s-au apucat de spălat rufele sau… copiii, ori de curățenie prin case, dar au luat sapele-n mâini și și-au încropit, pe lângă case, și mici grădini în care au plantat diferite răsaduri. „Acum avem cu ce le uda. Dacă trebuia să cărăm apa de la fântână era mai greu, și așa trebuia să o aducem mereu pentru spălat și gătit, dar pentru o grădină trebuia prea multă și e greu. Suntem foarte bucuroși că în sfârșit avem apă la îndemână, mai ales că avem trei copii mici și unul pe drum. Singuri nu am fi reușit, trăim doar din alocații și ajutorul social, și din ce mai reușesc eu să fac când am ce munci ocazional”, a spus Marius Ilie, de 26 de ani. Omul tocmai ce-și udase straturile unde plantase ceva fire de ceapă, roșii și castraveți, iar ordinea desăvârșită a grădiniței lui contrasta puternic cu decorul din jur… Băiețelul cel mare, de opt ani, elev în clasa a doua, îmbrăcat curat, în cămașă albă, îl privea cu ochi amuzați, alături de mama lor, Alina Elena Ilie, pe frățiorul de cinci ani care nu se mai sătura spălându-se pe mâini și pe față la cișmeaua din colțul micii lor curți. 
 Bucuria lor era ca și a celorlalți locuitori ai Modruzeniului care au fost branșați, nevoia de apă fiind reclamată în dese rânduri autorităților locale și județene ca cea mai arăzătoare a comunității lor, urmată de nevoia de electricitate, și lăsând pe ultimele locuri problemele precum locuințele, sănătatea și hrana.
 În timp ce beneficiarii noilor branșamente la apă din cartier se adaptau noilor lor condiții îmbunătățite, cei care le-au făcut această bucurie de a le aduce apa în curte erau adunați la Primăria din oraș, unde a avut loc ceremonia de închidere a proiectului.
        Prin donațiile lor, membrii Bisericii din SUA au reușit să ajute o comunitate
 Proiectul „Alimentarea cu apă a gospodarilor care aparțin membrilor de etnie romă din Cartierul Modruzeni” a fost implementat cu ajutorul financiar al Bisericii lui Iisus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Statele Unite ale Americii, ai căror reprezentanți au fost prezenți, ieri, la ceremonia de închidere de la Mărășești. Elder și Sora Dodge s-au aflat pentru două zile la noi în județ, și pe lângă participarea la evenimentul de ieri, au vizitat familiile beneficiare ale proiectului în care membrii Bisericii ai căror misionari sunt, au avut o foarte importantă contribuție.   „Colaborarea Crucii Roșii Vrancea cu această Biserică, reprezentată azi de familia Dodge, a început aproape cu patru ani în urmă. În fiecare an, o familie din America a acestei Biserici are o misiune umanitară de un an în țara noastră, după care se schimbă și vin alții pentru a monitoriza și evalua proiectele, sau pentru a identifica alte nevoi care să devină obiectul altor proiecte. Ei agrează să finanțeze proiecte pe care le clasifică în mari și mici. Iată că acest proiect ce vine în sprijinul romilor e încadrat în categoria proiectelor mari, iar suma aferentă a fost adunată de la membrii Bisericii. Donațiile făcute de aceștia au fost de câte 8 până la 10 dolari de persoană și iată că adunați, acești bani au rezolvat o problemă, au putut să schimbe condițiile de viață ale comunității din Modruzeni. Partenerii Filialei de Cruce Roșie Vrancea în acest proiect au fost Primăria Mărășești care a asigurat diferența de bani până la suma totală, prin lucrările care s-au realizat. De asemenea, parteneri au fost și beneficiarii, fiecare familie asigurându-și pe cont propriu săpăturile, șanțul pentru conductă și căminul pentru apometru”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.
 Elder Dodge a amintit, în cuvântul lui, faptul că se află în România pentru 18 luni, tocmai pentru a lucra în astfel de proiecte. El a apreciat parteneriatul ce a dus la succesul proiectului din Modruzeni ca fiind foarte bun, ceea ce este esențial în obținerea de rezultate la superlativ, indiferent de proiectele derulate. „Suntem membrii Bisericii lui Iisus Hristos și așa cum îi spune și numele, îi urmăm poruncile. Cea mai importantă misiune a noastră este aceea de a ajuta pe cei ce au nevoie de ajutor. Suntem o Biserică mică, dar la nivel mondial avem 15 milioane de membri din care aproximativ 2000 locuiesc în România. Știm că problemele la nivel mondial sunt numeroase, însă fiind o Biserică mică, nu le putem acoperi pe toate, așa că am ales să acționăm acolo unde putem schimba cu adevărat ceva, iar aici la Modruzeni am reușit acest lucru. Suntem fericiți că putem reprezenta cele 15 milioane de membri și că donațiile lor au putut ajuta comunitatea de aici. Suntem bucuroși că am putut ajuta și vă mulțumim pentru toate cuvintele frumoase spuse aici”, a spus Elder Dodge.
        25% din populația romă a Modruzeniului a fost racordată la apă
 Proiectul „Alimentarea cu apă a gospodarilor care aparțin membrilor de etnie romă din Cartierul Modruzeni” a avut ca scop rezolvarea nevoii de apă curentă a locuitorilor respectivului cartier. El a fost demarat încă de anul trecut și, potrivit lui Felician Pascariu, specialistul repartizat de Primăria Mărășești pentru a conduce lucrările, au fost întâmpinate și greutăți însă până la urmă, toți cei implicați au trăit satisfacția lucrului bine făcut. „În funcție de necesitățile din zonă, în urma unui calcul făcut de CUP Mărășești, am distribuit pe persoane materialele pentru fiecare branșament. Am întâmpinat și greutăți atât legate de vreme, care ne-a împiedicat să lucrăm, de exemplu astă iarnă când a trebuit să sistăm munca pentru câteva luni, dar și dificultăți legate de beneficiari. Unii sunt în vârstă, a trebuit să găsim pe cineva să le sape șanțurile, alții au plecat pentru câteva luni în străinătate și nu era nimeni acasă. Acum au apă în curți 213 gospodării locuite de oameni cu venit minim, persoane vârstnice, persoane cu handicap, familii cu mulți copii. Crucea Roșie a asigurat materialele, Primăria a dat utilajele cu care s-a lucrat. Le mulțumim celor ce ne-au ajutat, sponsorizat, și îi așteptăm în continuare”, a declarat Felician Pascariu, fiind completat de Ștefan Irescu, administrator public al Primăriei Mărășești, care a mulțumit la rândul său, subliniind faptul că „acest proiect a ajutat 213 familii, ceea ce înseamnă circa o mie de persoane, adică 25% din comunitatea romă din Modruzeni. Este un proiect de anvergură pentru care mulțumim membrilor Bisericii lui Iisus Hristos pentru donațile lor, și Crucii Roșii Vrancea care s-a implicat din nou în rezolvarea problemelor romilor de aici”.
 
        Beneficiarii proiectului, cursați pe tema igienei apei potabile
 Proiectul a inclus și o componentă de formare, constând într-un curs de instruire pe tema igienei apei potabile, susținut de voluntari ai Filialei de Cruce Roșie Vrancea. „Au participat cam 60-70% dintre beneficiari, cărora li s-a explicat ce importanță are apa curată în toate aspectele vieții lor. Suportul de curs a fost elaborat de o echipă de specialiști ai Crucii Roșii, formată din Lidia Boc, Alexandru Îndoilă, Ana Maria Cârjan și Andreea Drusan. Au fost editate broșuri pentru fiecare participant la curs, au fost distribuite și la câte cinci familii din toate cele cinci șantiere din cartier și de asemenea, au fost lăsate broșuri informative și la centrele medico-sociale pe care le avem în Modruzeni. Pe viitor, avem alte idei de proiecte pentru dezvoltarea acestei zone, cum ar fi înființarea unui cuptor de pâine, dacă Primăria ne va da un teren. Vom putea astfel califica oameni, îi vom putea angaja, asigurăm pâine la preț social pentru toate familiile. Dorim să venim în continuare cu mulți sponsori aici, pentru că nevoile sunt multe”, a declarat Rodica Davidean. 
 Primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic, a mulțumit la rândul său tuturor pentru implicarea în proiect. „Mulțumim foarte mult pentru tot ce ați făcut pentru noi, acest proiect a schimbat cu adevărat în bine viața oamenilor din Modruzeni. Vă așteptăm oricând veți dori să veniți, și aveți tot sprijinul nostru în proiectele ce vin să rezolve nevoile lor”, a declarat primarul.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?