Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

GALERIE FOTO: Mormintele eroilor germani, curățate de elevi


Tabăra Internațională de Voluntariat, dedicată cinstirii memoriei ostașilor nemți căzuți la datorie, în timpul celor două războaie mondiale, care sunt înmormântați în Cimitirul Frunzoaia, s-a deschis oficial luni, în cadrul unei manifestări organizate la Èšifești. În cadrul acestei tabere participă voluntar 30 de elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani, alături de elevi de la Colegiul „Andronic Motrescu” Rădăuți și de la un liceu din Rostock, Germania. 
Festivitatea de deschidere a avut loc chiar în Cimitirul Frunzoaia, participând reprezentanți ai unei organizații non-guvernamentale germane, precum și profesori de la cele trei licee menționate. Au participat, de asemenea, reprezentanți ai Asociației pentru Cultul Eroilor Focșani, reprezentanți ai Garnizoanei Focșani, precum și primarul comunei Èšifești. După discursuri emoționante, rostite la începutul evenimentului, a urmat slujba de pomenire oficiată de un preot ortodox și de unul catolic, apoi elevii români și cei germani au început lucrul, sub coordonarea colonelului german în rezervă Valentin Treml. Elevii au avut sarcina de a curăța mormintele soldaților germani căzuți la datorie, departe de casă. 
Pentru toți elevii și profesorii implicați, acesta este un bun prilej de cunoaștere a istoriei României și Germaniei, de cinstire a memoriei eroilor căzuți în timpul celor două războaie mondiale, dar și de socializare. Astăzi și mâine, elevii vor merge în excursii prin județul Vrancea, pe traseul luptelor Mărășești-Mărăști-Soveja. Vineri seara va avea loc închiderea oficială a taberei, ocazie cu care elevii români și germani vor prezenta momente specifice celor două culturi. 
Pe lângă răsplata morală că au făcut un gest frumos, de prețuire a istoriei și de cunoaștere a trecutului, elevii vor avea parte și de o surpriză din partea organizatorilor, respectiv un week-end petrecut pe litoralul Mării Negre. Inițiativa organizării acestei tabere de voluntariat aparține unei organizații non-guvernamentale din Germania, respectiv Uniunea Populară Germană pentru îngrijirea mormintelor de război, coordonată de Birgit Ruge-Fischer, de lt.col în rezervă Valentin Treml, fost cadru militar în armata Germaniei, precum și de Petra Klawitter, profesor de istorie în Germania. Elevii Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” sunt coordonați de profesoare Marilena Răvaș, directoarea unității de învățământ, și profesoara Adriana Oborocea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?