Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Strada Dornișoarei: tranșee și pe o parte, și pe cealaltă


Luni, după ora prânzului, am ajuns pe strada Dornișoarei din Focșani, așa cum le-am promis cititorilor Monitorul de Vrancea. Lungă de aproximativ 200 de metri, strada Dornișoarei este înconjurată de gropi și șanțuri. Cât vezi cu ochii, numai gropi și șanțuri. Și pe stânga, și pe dreapta. Și în fața blocurilor, și în spatele lor. Șanțuri sunt și pe stăzile învecinate, respectiv Popa Șapcă, Coșbuc și Ghinea Dorinel. 
Am pășit cu băgare de seamă pe strada Dornișoarei, nu cumva să încurc pe vreunul dintre cei trei muncitori, care se chinuiau să facă ceva, nu mi-am dat seama ce, într-unul dintre șanțuri. Am făcut câteva poze, iar ei, amuzați, mi-au cerut să-i fotograiez și pe ei. Că deh, dau bine în poză! Câteva minute mai târziu însă, când au aflat de unde sunt, au schimbat foaia…. 
Pe o bancă, în fața unui bloc, doi bărbați stăteau de vorbă. Am intrat în discuție cu ei și când au aflat ce caut pe strada lor, parcă l-au apucat pe Dumenezu de picior. „Nu se poate domnule așa ceva. Au început să sape în martie. De atunci tot sapă, dar înapoi nu mai astupă. Stau câte cinci grămadă: unul cu sapa, restul degeaba. Nu vine nimeni să-i verifice. Am lucrat și eu cu Nistoroiu, fostul viceprimar, dar după ce săpam, făceam lucrarea și astupam la loc. Ce fac ăștia e bătaie de joc”, spune, supărat, Teodor Nicolau. 
Auzind discuția noastră, pe geamul de la bucătărie scoate capul o femeie. Era la fel de supărată pe muncitori. „Știți cum lucrează? Ca o femeie beată. Încep multe lucruri și nu mai termină nimic. Să mergeți și în spatele blocului. Au săpat șanțurile, iar acum am igrasie în sufragerie. De praf nu mai vorbesc…”, spune aceasta, după care își vede de treaba ei.  
Aurel Sava, un alt locatar din zonă, care a lucrat la pașapoarte, este la fel de nemulțumit de cum înaintează lucrările. „Înainte era ordine și disciplină, acum… Poți să-ți rupi gâtul prin șanțurile astea… Încă, acum e mai bine, că au astupat câteva dintre ele și le-au semnalizat. Eu nu văd bine treaba asta pe care o fac ei”, ne spune fostul lucrător la pașapoarte. 
         „Șanțurile sunt cele mai mari probleme ale noastre”
Teodor Nicolau aproape că mă ia de mână și mă conduce în spatele blocului, să văd și dezastrul de acolo. E supărat că pe unele străzi, deși șanțurile sunt imense, gropile de mici dimensiuni sunt… plombate.  
În spatele blocului, cât vezi cu ochii numai tranșee… și vreo 5 muncitori care lucrează ceva, la ceva. Le spun bună ziua și îi întreb pentru ce firmă lucrează. Atât mi-a trebuit! „Da’ ce te interesează?”, îmi dă replica  unul dintre ei. „Sunt niște reclamații la adresa dumneavoastră. Oamenii sunt nemulțumiți…”, continui. „Nu-i treaba ta cât și pentru cine lucrăm noi. Ce te interesează? Iar matale (adresându-i-se însoțitorului meu) de unde știi cum trebuie să lucrăm noi? Ce, ai lucrat vreodată pe șantier?”, întreabă muncitorul. „Am lucrat în construcții. Am lucrat cu Nistoroiu. Noi lucram, făceam probă și astupam. Ce faceți voi e sat fără câini”, îi dă replica Teodor Nicolau, care mă conduce apoi pe străzile Coșbuc și Popa Șapcă pentru a-mi arăta și tranșeele de acolo. 
„Alte probleme nu aveți?”, cutez să întreb. „Eu știu, locuri de parcare, spații verzi?”. „Păi de unde locuri de parcare dacă sunt șanțuri și pe o parte, și pe alta? Am ajuns să ne certăm cu pompierii din cauza lucrărilor, că nu avem unde ne lăsa mașinile decât în apropierea sediului lor. Alte probleme nu avem. Șanțurile sunt cele mai mari probleme ale noastre”, îmi spune, cu năduf, omul. 
Și totuși, printre tranșee și iarba netunsă de astă-primăvară, grădinița cu flori a domnului Aurel Sava este o „oază” de culoare. Florile viu colorate mai schimbă puțin atmosfera… „Grădina cu flori a domnului Sava a mai rămas… era să o strice și pe asta, dar nu au reușit”, îmi spune Teodor Nicolau, îndepărtându-se apoi de mine, spunându-mi că are nițică treabă prin piață. Îmi iau la revedere de la dumnealui și plec spre sediu, dar nu înainte de a mai face câteva poze, spre necazul muncitorilor….
Comentarii ale cititorilor au apărut și pe site-ul nostru:
„locuiesc pe strada Dornișoarei; ca rugăminți și propuneri am: 1.)- atât pe str.Dornișoarei cât și pe str.Popa Åžapcă, atunci când s-au făcut reparații asfaltice s-au astupat gurile de canalizare (scurgerile) stradale; una era la intrare la Grădinița nr.18; cealaltă chiar în intrare pe str.Dornișoarei; din această cauză se formează bălți cu apă când plouă; rugăm să fie refăcute scurgerile; RUGÄ‚M INSISTENT PT CÄ‚ SUNT NECESARE. 2.) – de 2 luni stăm cu gropi de jur împrejurul blocurilor; firma, firmele care fac lucrarea pt PT 30 MAI MULT NU LUCREAZÄ‚ decât LUCREAZÄ‚;VIN 2-3 LUCRÄ‚TORI PE CONDUCTE; fac câte ceva dimineață; mai fac ceva seara; vă rugăm interveniți să facă ce au de făcut; de 2 luni stăm cu podețe; cu noroi; cu zgomot, dar se lucrează f f incet; în ritmul ăsta nu se mai termină această lucrare”. DE dc, postat pe 30-06-2014, la 08:51
„str Dornișoarei și Magheru sunt în situații greu de imaginat. lucrări și săpături neterminate , mașini părăsite parcate de ani buni, iluminatul pe timp de noapte lipsește, hoții din autoturisme prezenți în fiecare seară, câini și pisici mai rău ca în ghetouri, anumiți cetățeni de o etnie deranjează liniștea cu scandaluri și muzica. Drept este că pe aceste străzi nu locuiește niciun reprezentant al primăriei sau consiliului local și au fost lăsate în paragină. Noroiul, praful și animalele străzii te fac să crezi că ești într-un sătuc uitat de lume”. DE Dornisoarei, postat pe 30-06-2014, la 10:16
Contactat, primarul Decebal Bacinschi mi-a precizat că este în ședință. „Firma asta a câștigat. Are termen să termine lucrarea”, mi-a spus după care s-a scuzat că trebuie să continue discuțiile din cadrul ședinței.
 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?