Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

De astăzi, CRESC amenzile de circulație, intră în vigoare NOI REGULI în Sănătate, iar judecătorii intră în VACANŢĂ


Șoferii care încalcă regulile de circulație și vor fi prinși de polițiști vor plăti mai mulți bani pentru amenzi, începând de astăzi. Creșterea amenzilor de circulație vine ca urmare a faptului că de la 1 iulie, salariul minim brut pe economie va fi majorat, de la 850 de lei, la 900 de lei pe lună. Unul dintre principalele efecte este creșterea amenzilor de circulație.
 Potrivit Codului Rutier, amenzile de circulație se dau în puncte-amendă, iar un astfel de punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin Hotărâre a Guvernului. Ca atare, cum un puct amendă crește cu circa 6%, de la 85 la 90 de lei, și amenda va fi majorată.
  Așadar, de astăzi, amenzile de circulație sunt, în funcție de clasă, 180 sau 270 de lei (clasa I), 360 sau 450 de lei (clasa a II-a), cuprinse între 540 și 720 de lei (clasa a III-a), între 810 și 1.800 de lei (clasa a IV-a) și amenzi cuprinse între 1.890 și 9.000 de lei (clasa a V-a). Concret, amenzile cuprinse în clasa I înseamnă 2 sau 3 puncte amendă, cele cuprinse în clasa II – 4 sau 5 puncte amendă, cele din clasa III de la 6 la 8 puncte amendă, clasa a IV de la 9 la 20 puncte amendă, iar cele cuprinse în clasa V de la 21 la 100 puncte amendă. Sancțiunile din clasa V se aplică doar persoanelor juridice. 
 Spre exemplu, folosirea telefonului mobil în timpul șofatului ori lipsa centurii de siguranță vor fi sancționate cu 2 puncte penalizare și o amendă de 180 lei. Aceeași sumă se aplică și pentru oprirea în locuri nepermise, depășirea vitezei legale cu 10-20 kilometri pe oră, oprirea neregulamentară sau circulația pe interzis. Cu trei puncte de penalizare și amenzi de 360 lei sunt sancționate, printre altele, următoarele fapte: staționarea neregulamentară, depășirea vitezei legale cu 20-30 km/h, dar și pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.
Pachetele de servicii medicale de bază intră în vigoare astăzi
Începând de astăzi, persoanele asigurate, dar și cele neasigurate vor fi tratate după reguli noi. Pachetele de servicii medicale de bază și minimale și Contractul Cadru au intrat în vigoare. În contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea au intrat 401 furnizori de servicii medicale, mai exact: 34 medici specialiști, 32 medici stomatologi, 2 furnizori de servicii de recuperare, 17 de servicii paraclinice, 149 de medici de familie, centrul de permanență de la Mărășești, 4 furnizori de îngrijiri la domiciliu, 90 de farmacii, 64 de furnizori de dispozitive medicale și 8 furnizori de servicii medicale spitalicești.
Noile pachete de servicii medicale delimitează foarte bine tipurile de servicii de care vor beneficia asigurații și neasigurații. Astfel, medicii vor elibera pacienților bilete de trimitere în format electronic, iar gravidele vor beneficia de teste gratuite pentru depistarea hepatitei B și C, în plus față de testarea HIV. Totodată, în pachetul de bază au fost introduse consultațiile preventive de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic (fără semne de boală), finalizate prin completarea riscogramei pentru grupa de vârstă și sex corespunzătoare. 
Prin urmare, toate persoanele asimptomatice, cu vârsta între 18 și 39 ani, vor beneficia o dată la 3 ani de o consulație preventivă, iar cele trecute de 40, de câte una anual. De asemenea, asigurații vor putea beneficia, din nou, de decontarea unor servicii medicale stomatologice. Persoanele care au peste 65 de ani și pensii sub 740 lei pe lună vor beneficia de unele servicii medicale stomatologice decontate de stat în proporție de 60 la sută. În cazul copiilor cu vârste între 6 și 14 ani, gratuitatea va fi de 100 la sută.  
Pachetul de bază, destinat pacienților asigurați, cuprinde: servicii medicale de urgență; servicii de prevenție, printre care se numără analize de evaluare a riscului, urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire; medicina de familie; servicii în ambulatoriul de specialitate; servicii paraclinice; imagistică; servicii de spitalizare; îngrijiri medicale la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu și fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu, precum și materiale sanitare specifice pentru tratamentul în ambulatoriu al bolnavilor incluși în unele programe naționale de sănătate cu scop curativ.  

Judecătorii intră în vacanță 
Instanțele își restrâng activitatea ca urmare a vacanței judecătorești. Vacanța începe astăzi și se va încheia pe data de 31 august a.c. În acest interval, activitatea instanțelor va fi una restrânsă, urmând să fie judecate doar cauzele urgente. Modificări apar și la programul de lucru cu publicul la Registratură și Arhivă.
  „Tribunalul Vrancea reamintește celor interesați faptul că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare (art. 159 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, aprobat prin Hotărârea CSM nr. 387/2005), timp de două luni în fiecare an calendaristic, în intervalul 1 iulie-31 august, este vacanță judecătorească. Astfel, în perioada amintită, activitatea instanței este restrânsă, urmând a fi judecate doar cauzele pentru care legea prevede soluționarea de urgență și cu celeritate și cele în care s-a încheiat un acord de mediere, indiferent de obiectul judecății. Cererile de chemare în judecată vor putea fi depuse la compartimentul Registratură de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-12.00. Arhiva Tribunalului Vrancea va avea program de lucru cu publicul în zilele de marți, miercuri și joi, în intervalul orar 10.00-12.00”, a transmis Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?