Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

NEREGULI în spitalele vrâncene, depistate de DSP


În spitalele vrâncene, de ani buni, neregulile sunt la ordinea zilei. De la spații prea mici, număr prea mic de grupuri sanitare sau lipsa unor spații de depozitare până la lipsa unor bazine de dezinfecție a apelor utilizate, toate aceste neconformități sunt descoperite de inspectorii sanitari la fiecare control. Remedierea deficiențelor, după cum se arată într-un raport de control al Direcției de Sănătate Publică (DSP), necesită investiții majore. „Toate spitalele din județ au efectuat lucrări de igienizare generală, cu excepția Spitalului Vidra, unde igienizarea s-a făcut parțial din lipsă de fonduri. Neconformitățile depistate persistă de ani de zile, unele au putut fi rezolvate, altele nu, deoarece pentru remedierea lor sunt necesare investiții majore”, spun reprezentanții DSP. 
Reprezentanții DSP au prezentat, zilele trecute, concluziile raportului întocmit în urma controlului realizat în luna aprilie. Atunci au fost verificate toate spitalele din județ, cu excepția Spitalului Județean de Urgență Focșani, care a fost controlat de inspectorii DSP Iași. 
          Fără prize electrice în saloane
Astfel, la Spitalul Municipal Adjud au fost descoperite următoarele deficiențe: nu se respectă normele de amplasare a paturilor, din cauza lipsei de spațiu, nu se asigură circuite funcționale separate (circuitul pacientului, vizitatorilor, deșeurilor),  nu dispune de bazin final de dezinfecție a apelor uzate, înainte de deversarea în canalizarea centralizată; nu toate saloanele sunt dotate cu prize electrice și oxigen, sonerie și sisteme de iluminat. Pentru aceste nereguli au fost date planuri de conformare până în 2015.  
La Spitalul Panciu, inspectorii DSP au descoperit mai multe nereguli, respectiv că nu există serviciu unic de internare – externare care să includă toate compartimentele, accesul pacientului pe targă sau cărucior este dificil la etaj din cauza scărilor înguste, nu se respectă normele privind numărul de grupuri sanitare, nu dispune de bazin final de dezinfecție a apelor uzate, înainte de deversarea în canalizarea centralizată. În acest caz, au fost date planuri de conformare până în 2016. 
Aceleași nereguli au fost depistate și la Spitalul de Psihiatrie Cronici Dumbrăveni, unde inspectorii au mai constatat și că bucătăria nu respectă circuitele funcționale și că există spații improprii pentru depozitarea temporară a deșeurilor. 
          Deficiențe majore la Spitalul Vidra
La Vidra, inspectorii DSP au solicitat proiect de reorganizare a structurii spitalului. „Circuitul pacientului este incorect prin: lipsa sectorului de internare-externare care să includă toate compartimentele, deplasarea în afara pavilionului central pentru examene de laborator și explorări, accesul pacientului pe targă sau cărucior este imposibil; circuitul personalului este incorect; circuitul alimentului este incorect (alimentele preparate tranversează zona camerei de gardă și nu pot fi transportate la etaj decât manual pentru a fi distribuite pe compartimente); circuitul vizitatorilor este incorect (nu există sectoare de primire, informare și educare a vizitatorilor); nu dispune de bazin final de dezinfecție a apelor uzate, înainte de deversarea în canalizarea centralizată”, se arată în raport. S-au dat planuri de conformare până în 2016. 

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?