Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Vrâncenii dependenți de dializă primesc, zilele acestea, cardul național de sănătate


Primele carduri naționale de sănătate au ajuns deja în Vrancea. Este vorba de 220 de carduri, pe care le vor primi pacienții dependenți de dializă. Acestea vor fi predate bolnavilor în zilele următoare, pe baza unor procese verbale de predare-primire. Cardurile vor fi utilizate de pacienții dializați în cadrul unui proiect pilot.  „CAS Vrancea a primit un număr de 220 carduri naționale, urmând a fi distribuite pacienților permanent dializați după finalizarea procedurilor organizatorice interne/ graficul activităților de predare – primire. Cardul național de sănătate reprezintă modalitatea prin care o persoană poate fi identificată ca fiind asigurată în sistemul național al asigurărilor sociale de sănătate și-i confirmă dreptul la servicii medicale. Pe card sunt inscripționate datele de identificare a persoanei și, pentru a deveni funcțional, el trebuie activat. Pentru aceasta, medicul va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Pacientul va tasta personal pinul ori de câte ori va solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
Cardurile vor ajunge la restul vrâncenilor până la sfârșitul anului, prin poștă. Postașii vor trece pe la domiciliul fiecărui asigurat, chiar și de două ori dacă este cazul, pentru a le preda personal documentul, iar în cazul în care proprietarul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate în raza căreia se află locuința acestuia, de unde poate fi ridicat de deținători. Dintre cei 290 de mii de asigurați din județ, vor primi card peste 200 de mii de vrânceni, restul fiind persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. „Medicul este singurul care poate inscripționa cadrul de sănătate cu datele medicale, în baza acordului exprimat în scris de către pacient sau, după caz, de aparținătorul legal/ împuternicitul legal (grupa sanguină și Rh-ul; boli cu risc vital; boli cronice; donator de organe). Odată exprimat acordul scris, datele vor fi actualizate de către medicul de familie, la fiecare vizită. În situația în care pacientul dorește să schimbe oricare dintre opțiunile de mai sus, va trebui să se adreseze medicului de familie. Este obligatoriu ca de fiecare dată când un pacient merge la un medic din sistemul public de sănătate să prezinte cardul național de sănătate. În caz contrar, nu va putea primi serviciile medicale plătite de CNAS, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale”, a mai spus Iustina Papuc. 
Pe cardul de sănătate vor fi imprimate următoarele informații: numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, data expirării acestuia. Pe cipul cardului vor fi înregistrate următoarele informații: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces, datele de contact ale medicului de familie. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?