Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Teste gratuite Babeș Papanicolau și anul acesta


Sute de femei din județ au fost descoperite cu diferite leziuni la nivelul colului uterin, după ce și-au făcut teste gratuite Babeș Papanicolau, în cadrul Programului național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. În total, peste 4 mii de femei au beneficiat de teste gratuite Babeș Papanicolau. 
Într-un comunicat de presă emis ieri, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că Programul Național de Screening va fi derulat și anul acesta. „Am luat decizia de a continua acest program în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și pentru reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității datorate acestora. Foarte important pentru noi este și creșterea gradului de informare a populației pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea programelor de prevenție”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății. 
În Vrancea, numărul medicilor de familie care pot oferi formulare speciale pacientelor, prin intermediul cărora pot beneficia de teste gratuite Babeș Papanicolau, este de 98. Vrâncencele se pot adresa celor patru medici recoltori din cadrul cabinetelor de ginecologie și de planificare familială din cadrul Spitalului Județean, respectiv Maria Caștu, Nadia Maghiaru, Felicia Moise și Cătălin Groza. Rezultatele analizelor sunt transmise la cabinetele medicilor de familie, care le comunică pacientelor.
Eligibile pentru acest program sunt femeile cu vârste cuprinse între 24 și 64 de ani. Programul este derulat de Ministerul Sănătății, prin intermediul DSP. În program nu sunt incluse femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. 
În cadrul programului, pacienta se va prezenta la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici, se va stabili și dacă aceasta se poate încadra în programul național. Potrivit procedurii, pacienta va primi un formular care asigură înscrierea în program și se va programa la centrul de recoltare pentru a da probele. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?