Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Gologanu – viaţa la ţară, ca la oraş


Comuna Gologanu este localitatea din mediul rural vrâncean care asigură condiții ca „la oraș” pentru locuitorii săi. Cu sprijinul fondurilor europene și al unui primar gospodar, Gologanu are asfalt pe toate drumurile comunale, alimentare cu apă potabilă, canalizare, școală renovată, grădiniță nouă. Gologanu este prima comună din Vrancea care a implementat un proiect cu fonduri europene prin măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor. Proiectul a avut o valoare de două milioane euro și a fost depus după o muncă de patru săptămâni a oamenilor din primărie. 
 Comuna Gologanu asigură condiții deosebite pentru locuitorii săi la zece ani de la reînființarea localității. În cei zece ani au fost realizate investiții esențiale, din fonduri proprii, fonduri europene sau de la guvern. Pe lista de investiții realizate de primăria condusă de Dumitru Robu se află rețea proprie de apă potabilă, școală modernizată cu fonduri de la Banca Mondială, o grădiniță cu grupe de program prelungit realizată cu bani din buget local, sediu nou la primărie, cabinet medical nou, iar în acest an sunt în curs de derulare lucrările de reabilitare a căminului cultural. 
 Cel mai important proiect derulat în acești ani a fost cel cu fonduri europene prin măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor. Proiectul a avut o valoare de două milioane euro, respectiv 7,5 milioane lei fonduri publice nerambursabile. Este un proiect pe care APDRP îl consideră unul de succes și îl promovează în cadrul unei campanii de informare derulată până în luna august. 
 Proiectul a constat în construirea unei stații de epurare, a unui sistem de  canalizare, dar și în asfaltarea drumurilor comunale. Sistemul de canalizare are o lungime de 17 kilometri, iar rețeaua de drumuri comunale ce au fost asfaltate are o lungime de 7 kilometri. Sistemul de canalizare, rețelele colectoare și stația de epurare au costat 1,5 milioane de euro, iar asfaltarea drumurilor comunale a costat un milion de euro. A fost primul proiect din Vrancea pe măsura 322 „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătățirea serviciilor de bază pentru economia și populația rurală și punerea în valoare a moștenirii rurale”. În plus, prin licitație publică s-a obținut un preț de achiziție a lucrărilor mai mic cu 600 mii lei față de suma inițială. 
„Proiectul pe măsura 322 a fost obținut în prima sesiune de depunere a proiectelor. Au fost depuse 190 de proiecte din care 44 au fost eligibile, printre care și comuna Gologanu. Am avut o firmă de proiectare, cu profesioniști care ne-au făcut proiectul. Firmă de consultanță nu am avut, consultanții noștri au fost secretarul comunei Rodica Iordăchescu, inginerul Doina Purdel și contabilul din primărie care au lucrat efectiv pentru ca proiectul să întrunească punctajul pentru a deveni eligibil. Pentru toată lumea a fost o surpriză cum am reușit să implementăm acest proiect. Suntem cunoscuți la nivel național”, spune primarul Dumitru Robu. 
 Acesta a adăugat că proiectul a fost implementat corect, iar toate instituțiile de control care au venit ulterior nu au găsit nici o problemă. „Am fost verificați cu boldul”, spune edilul, precizând că adevărații beneficiari ai proiectului sunt cei peste trei mii de locuitori ai comunei. „Cetățenii acestei localități se bucură de ceea ce am făcut noi în acești zece ani de când funcționăm ca și comună”, a afirmat primarul Dumitru Robu. 
                    Cãminul Cultural este renovat
        Fără comision pentru firmele de consultanță
 Secretul din spatele proiectului derulat de primărie îl reprezintă nopțile albe ale oamenilor care au făcut documentația și decizia de a depune proiectul în prima sesiune pentru măsura 322. Secretarul Rodica Iordăchescu a explicat că de la început au hotărât că dacă proiectul nu trece de prima sesiune de depunere, nu are rost să meargă și a doua oară pentru că atunci vor veni mult mai mulți solicitanți și concurența va fi mai mare. S-a dovedit că au avut dreptate pentru că, ulterior, o singură primărie din Vrancea, Cîrligele a mai obținut fonduri europene prin măsura 322. „A fost greu, dar a fost o provocare, iar satisfacția a fost mai mare decât greutățile pe care le-am întâmpinat. Proiectul a fost realizat într-o lună de zile, mai exact în patru săptămâni, în condițiile în care aveam realizat studiul de fezabilitate”, spune secretarul. 
 Rodica Iordăchescu a explicat că pentru a vedea ce condiții trebuie îndeplinite au luat la mână fiecare punct din ghidul solicitantului pentru a vedea ce documente trebuie depuse, care sunt autorizațiile necesare, care sunt instituțiile implicate. Nici fondurile de care dispune primăria nu au fost foarte mari. Doar banii din fondul de rulment și o scrisoare de garanție bancară. De altfel, bugetul comunei este destul de mic, cu venituri de 550 mii lei din taxe și impozite. Iar managerul de proiect a ținut practic cu dinții pentru ca firma de construcții să respecte contractul și să scoată bani de la capitolul diverse. „Achiziția publică a decurs fără contestații, transparența a fost maximă. Am reușit să nu decontăm niciun leu de la capitolul cheltuieli diverse. Firma a înțeles că trebuie să se descurce așa cum este trecut în contract”, a continuat secretarul Iordăchescu. 
        Garanție de șapte ani pentru asfaltul din comună
 Oamenii din comuna Gologanu se pot lăuda că au asfalt pe fiecare drum comunal, iar datorită clauzelor din contract nu plătesc un leu pentru reparații timp de șapte ani de zile. Primarul Dumitru Robu a arătat că unul dintre criteriile care au decis firma de construcții a fost cel al perioadei de garanție. „Firma răspunde timp de șapte ani de zile pentru această lucrare. A lucrat foarte bine, iar din 2009 de când am terminat asfaltarea nu am cheltuit un leu pentru reparații, plombări sau alte probleme”, a afirmat primarul Dumitru Robu. Edilul a afirmat că, prin proiectul cu fonduri europene au fost asfaltați 5,8 kilometri de drum comunal, iar cu fonduri proprii au fost asfaltate celelalte drumuri comunale cu o lungime de 7 kilometri. „După ce am terminat asfaltul cu bani de la Uniunea Europeană am continuat cu bani din bugetul local. Nu există un metru liniar de drum neasfaltat. Toți cetățenii comunei beneficiază de asfalt”, a precizat primarul din Gologanu. Iar autoritățile locale nu vor să se oprescă aici. Deja a fost pregătit un proiect pentru a realiza trotuare și șanțuri dalate cu ajutorul fondurilor europene. A fost realizată și o strategie de dezvoltare a localității care va crește punctajul la evaluarea viitoarelor proiecte. 
 

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?