Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Un focşănean, consilier parohial la Cremona, candidează în Italia la alegerile locale


Marian Corneliu Boiciuc este candidat pe listele partidului Nuovo Centrodestra la Cremona. A acceptat să intre în lupta electorală „pentru că românii aici au nevoie de cineva care să îi ajute”. Este consilier parohial la biserica ortodoxă românească din localitate și ne-a declarat că alegerea NCD s-a datorat faptului că „acolo sunt oameni cărora trebuie să le mulțumim pentru ajutorul pe care l-au dat comunității. Prin intermediul lor am obținut credit pentru a putea cumpăra o biserică la Cremona”.
 Corneliu Boiciuc are 39 de ani, este originar din Focșani, iar în prezent trăiește împreună cu soția și cei trei copii la Cremona. A venit în Italia în luna noiembrie 2003, „din lipsa banilor, pentru o viață mai bună și pentru a oferi copiilor tot ce e mai bun”, ne-a povestit Corneliu. „Sunt convins că un răspuns asemănător ați avut de la majoritatea românilor veniți în Italia în ultimii 10-15 ani”, a completat el.
 De când e în Italia a lucrat fără întrerupere. A cunoscut problemele românilor, chiar dacă „eu am fost mai norocos, că aveam deja fratele aici și am găsit mereu de lucru. Am văzut mereu în jurul meu cum se chinuie românii pentru un loc de muncă, pentru a obține o locuință mai ieftină sau pentru a-și face documentele necesare pentru rezidență, copii, etc.”. „Eu am lucrat vreo trei ani ca sudor, apoi în sectorul metal mecanic la altă fabrică, iar de vreo șapte ani lucrez la o fabrică de materiale plastice, la circa 15 km de Cremona. Am lucrat mereu, pot spune că am fost norocos.” ne-a mai spus Corneliu.
        „Sper să ne mobilizăm, așa cum am făcut-o și în alte împrejurări.”
 Activitatea în cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, din Cremona l-a pus pe Corneliu Boiciuc față în față cu problemele românilor din localitate. „Majoritatea românilor vin la biserică și își povestesc problemele. Părintele Doru Fuciu, împreună cu noi, consilierii parohiali, am dat mereu informații sau am ajutat oamenii așa cum am putut. Se pare că biserica a rămas singurul loc unde mai au românii posibilitate să ceară un ajutor sau o informație.” ne-a spus el. Candidatura sa pentru alegerile locale de la Cremona a fost decisă „împreună cu părintele și cu cei care sunt apropiați bisericii noastre. Am decis ca unul dintre noi, cei care suntem mereu aproape de parohie, să candidăm. Åži am fost desemnat eu, pentru că românii aici au nevoie de cineva care să îi ajute mai mult decât am putea face noi în acest moment. Decizia de a candida a fost primită foarte bine de majoritatea românilor cu care am vorbit.”
 La sfârșitul anului 2013 parohia din Cremona a cumpărat o biserică lăsată în paragină aparținând ritului catolic, fiind a doua parohiei din cadrul Epicopiei Ortodoxe Române din Italia care și-a cumpărat locaș propriu. S-a început organizarea de șantier urmând să fie restructurată și reparată în viitor, fiind transformată într-o adevărată biserică ortodoxă. Restructurarea constă în schimbarea acoperișului, reparația zidurilor pe interior și exterior, a pavimentației și pictarea ei urmând să fie târnosită. În viitor parohia dorește să-și intensifice activitățiile pastoral-misionare dar și cele culturale având acest locaș de cult. (episcopia-italiei.it)
 „S-au înscris pentru a vota circa 250 de români la Cremona, plus cei care mai votaseră în urmă cu patru ani. Sper și la câteva voturi din partea italienilor, prieteni, amici. Sper să ne mobilizăm, așa cum am făcut-o și în alte împrejurări. La biserică, oamenii au răspuns mereu la propunerile noastre. Åži acum s-au înscris și vor să voteze.”
 Andi Rădiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?