Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Oameni disperați la Lămotești și Răstoaca. Apele Milcovului au inundat sute de gospodării





Ploile din ultimele zile au făcut prăpăd pe raza județului. Problemele au început din noaptea de miercuri spre joi, iar coșmarul oamenilor a continuat și ieri dimineață când apele învolburate ale râului Milcov au ieșit din matcă, inundând terenuri agricole, drumul național 23 A Focșani-Milcovul-Gologanu-Tătăranu-Ciorăști, dar și zeci de gospodării din satul Lămotești, comuna Milcovul. Oamenii nu au putut face altceva decât să se uite neputincioși la șuvoaiele care le măturau curțile. Spre după-amiază, apele revărsate ale Milcovului au ajuns la Răstoaca, măturând tot ce au găsit în cale. Apa în curți creștea văzând cu ochii, iar oamenii umpleau saci cu nisip și-i puneau la intrarea în locuințe în speranța că apa nu va intra. Disperarea oamenilor nu poate fi descrisă în cuvinte, mai ales că au mai trecut prin așa ceva. „Mă inundă pentru a treia oară. Nu știu ce să mă mai fac”, spunea printre lacrimi o femeie din comuna Răstoaca. 
 Zeci de gospodării și hectare întregi de teren agricol au fost inundate ieri, de apele învolburate ale râului Milcov. Potopul s-a declanșat în jurul orei 9.00, atunci când râul Milcov, care nu era sub atenționare hidrologică, a ieșit din matcă inundând împrejurimile. Apa a ajuns până în satul Lămotești unde a măturat tot în cale. Aproape de genunchi, șuvoaiele treceau pe drumul național, dar și prin curțile oamenilor, fără ca aceștia să poată face ceva. Tot ce au putut să facă a fost să umple saci cu nisip și să-i pună la intrarea în curți și case pentru ca apa să nu le intre peste tot. Au stat neputincioși la porți și s-au rugat la Dumnezeu ca apele să se retragă. 
„E prăpăd. Am pus pe la uși niște saci cu nisip și sperăm să nu intre în casă. Nu avem ce face că nu ne putem pune cu voia lui Dumnezeu. Este numai apă și mâl peste tot. Dimineață nu era nicio problemă, a venit apa așa dintr-o dată. A inundat tot câmpul și a ajuns în sat”, ne-a spus o femeie din localitate. 
 Un alt localnic era pe podul din localitate și se uita cu groază la apele învolburate ale Milcovului. Ne-a spus că are 73 de ani, dar că niciodată apa nu a fost așa de mare. „Doamne ferește de așa ceva. Am 73 de ani, dar așa ceva n-am mai văzut. Atâta apă nu a curs pe aici de când sunt eu. Pe mine nu mă inundă că stau într-o zonă mai înaltă, dar pe ceilalți oameni săracii… Apa s-a dus peste tot”, ne-a spus bărbatul. 
 Apa a intrat și în cel puțin trei case. „Avem o casă locuită inundată și alte două nelocuite. Cred că apa a intrat în aproximativ 150 de gospodării. Cred că mâine (astăzi-n.r) după-amiază voi avea o situație clară. Așteptăm să se retragă apa și să facem o evaluare a pagubelor”, ne-a spus primarul comunei Milcovul Mihai Neață. 
        Animale salvate cu barca, de pompieri
 Ieri, la Milcovul, a fost și un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, care a intervenit pentru a salva mai multe animale, care erau pe un câmp din apropierea satului Lămotești. Cu ajutorul bărcii pneumatice, pompierii au reușit să aducă animalele – capre, porci și vaci, până în drumul național, de unde au fost luate de proprietar. 
 Apa de pe partea carosabilă, care ajungea la 30 de centimeri, a determinat autoritățile să închidă drumul. Măsura luată de oamenii legii i-a iritat foarte tare pe șoferii, care vroiau să ajungă la casele lor pentru a vedea ce se întâmplă și dacă apa le-a ajuns în case. Șoferii s-au certat cu polițiștii și au sunat de nenumărate ori la 112 pentru a cere socoteală cu privire la măsura luată. Unul dintre ei s-a supărat atât de tare încât s-a urcat în autoturism și a plecat fără să-i pese că polițiștii nu i-au dat voie să treacă. Omul a motivat că are de cărat ceva. În cele din urmă el a fost lăsat să plece. A ajuns până la intrarea în comuna Lămotești unde a stat vreme bună degeaba, semn că nu avea nicio urgență. 
 La orele prânzului, apa a început să se retragă de pe drum, dar și din curțile oamenilor, urmând ca aceștia să-și facă curățenie și să curețe nămolul lăsat în urmă de șuvoaie. Odată cu retragerea apei de pe raza localității Lămotești, problemele nu s-au terminat. 
        Disperare și la Răstoaca
 Disperarea s-a mutat la Răstoaca. De la Milcovul, apele și-au continuat cursul către Răstoaca. Pământul nu a mai putut înghiți atât de multă apă, iar acesta a ajuns în curțile localnicilor. De la intrarea în comună dinspre Focșani, ieri după-amiază, erau inundate aproape toate curțile și grădinile, iar apa trecuse și peste drumul național. 
 O femeie care locuiește singură ne-a spus că în curtea sa apa avea 60 de centimetri și era în creștere. „Are cam 60 de centimetri. Mai are puțin și intră în casă. Sunt singură pentru că sunt plecați copiii. Abia terminasem de reparat de la inundațiile de data trecută și acum iar. Nici nu știu ce să fac. Mi-am sunat sora și o să mă duc la ea, dar parcă nu-mi vine nici să plec”, ne-a spus femeia. 
 O casă mai încolo, disperare și mai mare. O bătrână cu tijă la picior și cu un soț operat pe cord încercau să mai salveze câte ceva. Ajutați de câțiva vecini, oamenii umpleau saci cu nisip pe care i-au pus în ușile de la intrarea în locuință pentru ca apa să nu intre și în casă. Intrase în bucătărie și magazie. Bătrâna, neputincioasă, s-a așezat pe o bancă, peste drum de casa ei și a început să plângă. „E a treia oară când mă inundă. Nu mai pot. Eu am tijă, el e operat pe cord. Nici nu știu ce să ne mai facem. Aveam niște pui și cred că îi găsesc morți pe toți. Ce o fi, o fi. Ce să facem? A distrus tot apa și văd că e în creștere. Mereu este așa la noi și nu se mai termină odată”, spunea bătrâna plângând, în timp ce o vecină îi spunea să fie tare. 
 După-amiază, situația s-a agravat. În jurul orei 16.00, localnicii ne-au spus că nivelul apei a mai crescut, ajungând și la casele de peste drum. De asemenea, ni s-a spus că apa a intrat și în locuințe. Ieri după-amiază, primarul comunei Răstoaca ne-a spus că apa intrase în aproximativ 40 de curți. „Apa a intrat cam în 30-40 de curți și a trecut peste asfalt. Este problemă ca și în 2005. parcă se retrage dar să vedem ce va fi că la noi este problemă și cu Putna. Acum apa a venit de la Lămotești. Buba asta este de când a fost schimbat cursul râului Milcov, că nu era așa”, ne-a spus primarul Vasile Dima. 
        Oamenii și-au puse semne pentru a vedea dacă apa crește sau scade
 Teama oamenilor a fost foarte mare. Ieri, la ieșirea din comuna Răstoaca spre Vulturu, la podul pe sub care trece râul Milcov, zeci de oameni erau adunați în zonă și se uitau la apă. Ne-au spus că vor să vadă dacă mai crește sau scade. Unii dintre ei și-au pus și semne pentru a vedea ce se întâmplă. O femeie care locuiește la câteva case de râu ne-a spus că apa a crescut. Și-a dat seama de asta după un copac care era în apă și pe care nu-l mai vedea. „Toți zic că apa scade dar ea crește. Eu m-am uitat la un copac care era în apă. Mai devreme se vedea, acum nu se mai vede. Asta înseamnă că apa e mai mare. Nu știu ce ne facem. Eu stau la câteva case de apă. Data trecută la inundații am bătut scânduri cu ciolofane în uși. Le-am pregătit și pentru acum și dacă văd că iese din matcă le bat repede că n-am ce face. Doamne ferește de ce se întâmplă. Este prăpăd”, ne-a spus femeia. 
 În comună era mare agitație. Oamenii nu au mai putut sta în case. Au încercat cu toții să facă ceva pentru ca apa să nu le intre în locuințe. Li s-a mai întâmplat asta și știu bine ce înseamnă. Ne-au spus că nu mai vor să treacă prin ce au trecut la indindațiile din 2005, dar și că ar trebui făcut ceva pentru ca situația să nu se mai repete. De aceeași părere este și primarul Dima, care ne-a spus că trebuie neapărat făcute diguri. 
 
        Un bărbat a fost la un pas de a muri înecat în Putna
 Un bărbat a fost la un pas de a-și pierde viața joi dimineață. El a fost surprins de apele învolburate ale râului Putna și a reușit să se salveze în ultimul moment. „În dimineața zilei 15 mai a. c. , în jurul orei 06.00, o persoană de sex masculin în vârstă de 62 de ani a fost surprinsă de apele râului Putna și s-a refugiat pe un dig. Un echipaj din cadrul Stației de Pompieri Vidra a intervenit cu ajutorul unei scări și cordițe de salvare pentru aducerea în siguranță a persoanei”, ne-a declarat plutonier adjutant Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. 
 Pompierii au mai avut și alte intervenții. Astfel, echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și Stației de Pompieri Vidra au intervenit cu autospeciale și motopompe pentru evacuarea apei din mai multe gospodării de pe raza comunelor Vidra, Slobozia Bradului. 
  De asemenea, nn echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani a intervenit pe strada Aleea Echității din municipiul Focșani pentru înlăturarea unui arbore căzut peste un autoturism.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?