Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

COD ROŞU pe râurile Putna și Râmnicu Sărat


Hidrologii au emis ieri Cod Roșu de inundații pe râurile Putna și Râmnicu Sărat. Codul Roșu a expirat la ora 00.00. 
 Potrivit informărilor, „având în vedere situația hidrologică actuală generată de propagarea viiturilor din bazinul hidrografic Putna, se instituie Cod Roșu hidrologic începând cu ora 11.00 din 15.05.2014 pe râul Putna, pe sectorul Mircești-confluența cu râul Siretul zona ’’sector îndiguit Suraia’’. Avertizarea vizează în primul rând localitățile: Mirceștii Vechi, Mirceștii Noi, Biliești, Jorăști, Rădulești, Vânători, Răstoaca, Boțîrlău”. 
 În ceea ce privește râul Râmnicu Sărat, Codul Roșu a fost instituit pe sectorul Puiești-Tătaru-confluența cu râul Siret. Avertizarea a vizat în primul rând localitățile: Puiești, Ciorăști, Mihălceni, Mărtinești, Tătăranu, Slobozia-Botești, Râmniceni, Tătaru, Belciugele, Măicănești.
 Până astăzi, la ora 12,00 se instituie Cod Portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice Putna (județul Vrancea), Rm. Sărat (județele Buzău și Vrancea) și Cod Galben, până la ora 18.00, pentru bazinele hidrografice Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea), Putna (județul Vrancea), pe cursurile superioare și pe afluenții râului Siret sector aval Ac. Călimănești (județele Vrancea și Galați).
 Hidrologii au mai emis ieri și un Cod Portocaliu imediat pe râurile din bazinele hidrografice Putna și Åžușița -județul Vrancea. S-au prognozat depășiri ale cotelor de inundație cu 30-50 centimetri.
 A plouat cu găleata, iar debitele râurilor au crescut alarmant. Potrivit informării primite ieri de la purtătorul de cuvânt al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, Sergiu Mihăilă, cel mai mult a plouat la Colacu, acolo unde cantitatea de precipitații a fost de 86,7 l/mp. La Tulnici, cantitatea de precipitații a fost de 63,7 l/mp, la Ciuruc 67 l/mp, la Reghiu 68,8 l/mp, iar la Groapa Tufei 60,5 l/mp. 
 Aceste cantități însemnate de precipitații au crescut și debitele râurilor. Sergiu Mihăilă ne-a spus că pe râul Putna, la Mirceștii Vechi, s-a depășit cota de pericol cu 36 de centimetri, ieri, la ora 10.30.  Pe râul Milcov, la Golești, cota de inundație a fost depășită cu 70 cm.
 Directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) Marius Mătreață, a declarat, joi, că există „posibilitatea de a avea probleme în bazinul Trotuș”.
  

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?