Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643
Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643

Şi îmbrăcămintea are o perioadă de garanţie!


Hainele pentru copii din China sunt periculoase și nu respectă normele de siguranță din Uniunea Europeană, arată un control al comisarilor de la Protecția Consumatorilor Vrancea, care au notificat sistemul RAPEX. Comisarii au prelevat, în luna aprilie, câteva haine provenind din China pentru a controla compoziția fibroasă și a depista produsele textile periculoase. Au fost analizate o jachetă de copii, colanți de damă și jeans de damă. Cele mai mari probleme au fost depistate la jacheta de copii, care prezenta risc de strangulare și la colanții de damă. „În urma analizelor de laborator, s-a constatat că jacheta de copii era un produs periculos, cu risc de strangulare, având cordonul de la glugă glisant, cu capetele libere mai lungi de 15 cm, deci nerespectând cerințele de siguranță ale SR EN 14682:2008 Securitatea îmbrăcămintei pentru copii. Produsul a fost oprit de la comercializare, iar comerciantul a fost sancționat cu 5000 lei și s-a transmis notificare către ANPC – punctul de contact din România al sistemului RAPEX”, arată reprezentanții Protecției Consumatorilor. 
 În cazul colanților de damă, analizele au demonstrat că deși pe etichetă era trecut 55% bumbac, în realitate procentul de bumbac era 0, produsul fiind din poliester (88%) și elastan (12%). Diferențe, însă mai mici, au fost la pantalonii jeans. Aceștia aveau declarat 95% bumbac și 5% poliester, în realitate produsul avea 94,7% bumbac și 5,3% elastan. Produsele neconforme au fost oprite de la comercializare până la etichetarea lor corectă, vânzătorul fiind sancționat cu amendă de 5000 lei.
 Conducerea comisariatului de la Protecția Consumatorilor arată că, în total, au fost oprite temporar de la comercializare produse textile în valoare de 56.777 lei. Comisarii au aplicat 13 avertismente, iar 13 operatori economici au fost sancționați cu amenzi contravenționale, valoarea totală a amenzilor fiind de 36000 lei. 
 În urma controalelor, în magazine au fost găsite produse textile la care nu era declarată compoziția fibroasă, nu se cunoștea țara de origine, nu existau informații privind denumirea și adresa importatorilor din România sau UE. De asemenea, s-au mai constatat inadvertențe privind marcarea compoziției fibroase și a instrucțiunilor de întreținere. Nu în ultimul rând, unii comercianți vindeau diverse confecții textile din China, Polonia, Turcia, fără traducerea informațiilor de pe etichete în limba română. 
 La un magazin din Focșani erau expuse la vânzare diverse confecții cu mențiunea „Made in România”, dar fără a fi declarat producătorul și adresa acestuia. S-a mai constatat neafișarea prețurilor practicate sau neafișarea informațiilor privind garanția oferită la comercializarea produselor textile. 
 Comisarii le recomandă vrâncenilor să înlocuiască, pe baza bonului fiscal, produsele de îmbrăcăminte cu defecțiuni. „Pentru copii nu sunt permise confecțiile care au șnururi funcționale sau decorative glisante în zona gâtului, șnururi și cordoane lungi, comutatoarele de pe șnur și decorațiunile nu trebuie să se poată desprinde și înghiți ușor. În permanență primim notificări referitoare la astfel de produse și monitorizăm piața pentru depistarea lor. De asemenea, consumatorii trebuie să știe că, la fel ca orice produs nealimentar, și îmbrăcămintea are o perioadă de garanție în care, pe baza bonului fiscal, orice produs defect se poate repara sau înlocui, după caz. Vânzătorii trebuie să informeze consumatorii care este perioada de garanție și nu au dreptul să refuze garanția în această perioadă”, a afirmat comisarul șef adjunct al Comisariatului Vrancea, Dumitru DilÇŽ. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?