Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Actriţa Margareta Pogonat a murit. Ea avea 81 de ani


Actrița Margareta Pogonat a murit duminică, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, a declarat Anca Rusescu, fiica artistei. Anca Rusescu a mai declarat că trupul neînsuflețit al actriței va fi depus la capela cimitirului Iancu Nou din București, iar înmormântarea va avea loc astăzi, la ora 12.00. Toți cei care vor să îi aducă un ultim omagiu pot merge marți, înainte de înmormântare, la capela cimitirului.
Margareta Pogonat s-a născut pe 6 martie 1933, la Iași, mama sa fiind actriță, iar tatăl său om politic. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1959, la clasa profesorului Alexandru Finti, după care și-a făcut debutul în spectacolul de teatru „Două lozuri”, în care a jucat împreună cu Grigore Vasiliu Birlic. La început a colaborat cu Teatrul de Stat din Botoșani, Teatrul Național din Iași și Teatrul de Stat din Ploiești. Din 1974 și până în 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului Nottara din București. 
În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii”, alături de Mircea Albulescu, Åžtefan Ciubotărașu, Paul Sava, Costache Antoniu și Fory Etterle. În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul și sălbaticii”, de Manole Marcus, distins cu două premii ale Asociației Cineaștilor din România. Margareta Pogonat a lucrat și ca regizor și a predat actoria la universitate. 
În 2009, Margareta Pogonat a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate. În 1967, a primit medalia Meritul Cultural clasa I, „pentru merite în domeniul artei dramatice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?