Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Investigații paraclinice mai ieftine


Vrâncenii care vor opta pentru investigații paraclinice la privat nu vor mai trebui să plătească niciun leu în plus. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) intenționează să oblige unitățile private care primesc bani de la stat să uniformizeze tarifele, astfel încât acestea să nu mai ceară niciun ban în plus pacienților. În prezent, un pacient care are nevoie de un RMN, spre exemplu, este nevoit să plătească bani în plus la privat, pe lângă valoarea decontată de CNAS. În contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea sunt trei clinici medicale private care efectuează servicii paraclinice. 
 Mihai Copaci, președintele CAS Vrancea, spune că, în prezent, clinicile solicită bani în plus pacienților, pe lângă valoarea decontată de stat, pe motivul că aparatele utilizate de ei ar fi mai perfomante. „Clinicile private care efectuează investigații paraclinice și sunt în contract cu noi solicită pacienților un fel de coplată, pe motivul că aparatele ar fi performante. Noua măsură, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iunie, prevede ca atunci când investigația este decontată, pacientul să nu mai plătească nimic în plus, iar când nu, să se plătească fix la valoarea decontată de Casă. Este o măsură care vine în sprijinul pacienților care au nevoie de astfel de investigații”, este de părere președintele CAS Vrancea. 
 În prezent, un pacient trebuie să plătească pentru un RMN nedecontat la o  clinică privată minim 300 de lei, iar CAS decontează pentru această investigație 265 de lei. Potrivit reprezentanților CNAS, măsura propusă nu e obligatorie, dar unitățile private care refuză să o implementeze pierd contractul cu statul. „Motivul principal a fost cel care este stabilit și de lege: să protejeze asiguratul față de costurile suplimentare în caz de îmbolnăvire. Dacă în spitalul public Casa decontează serviciile la un anumit tarif, atunci în privat va fi același tarif. În schimb, pentru serviciile la cerere, operatorul privat poate stabili tarifele pe care le vrea”, a declarat Radu Èšibichi, presedintele CNAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?