Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Vânzările de terenuri agricole se fac doar cu preempţiunea arendaşului


Tranzacțiile cu terenuri agricole nu sunt blocate de întârzierea apariției normelor metodologice de aplicare a noii legi referitoare la vânzarea acestor terenuri, legea 17 din 2014. Notarii vrânceni spun că, deocamdată, se aplică prevederile legale potrivit cărora trebuie respectat dreptul de preempțiune al arendașului. Noua lege va transparentiza tranzacțiile cu terenuri. Practic, pe site-ul Direcției Agricole ar urma să fie publicate anunțurile vânzătorilor de terenuri agricole. Tot la Direcția Agricolă ar trebui să fie realizat un Registru județean special de evidență a ofertelor de vânzare a terenurilor agricole, o bază de date a circulației terenurilor agricole situate în extravilan la nivelul județului.
 Piața tranzacțiilor cu terenuri agricole nu este blocată de întârzierea apariției normelor metodologice de aplicare a Legii 17 din 2014, spun reprezentanții notarilor vrânceni. Aceștia afirmă că în această perioadă se aplică prevederile legale existente prin care trebuie asigurat dreptul la preempțiune pentru arendașul terenului scos la vânzare. Notarul Carmen Strună, purtătorul de cuvânt al Camerei Notarilor Publici Galați, filiala din Vrancea, a arătat că a existat o informare din partea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România referitoare la condițiile în care pot fi realizate tranzacțiile cu terenuri agricole din extravilanul localităților. „Până la data publicării normelor metodologice ale legii 17 din 2014 în Monitorul Oficial al României se aplică regulile de drept comun”, a afirmat notarul Carmen Strună. 
 Aceasta înseamnă că, până la data publicării normelor metodologice în Monitorul Oficial al României, în ceea ce privește titularii dreptului de preempțiune la vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan sunt aplicabile dispozițiile articolului 1849 din Codul Civil, în conformitate cu care arendașul are drept de preempțiune cu privire la bunurile agricole arendate. „Până la data publicării normelor la legea 17 din 2014 precum și în cazul în care au fost autentificate, anterior intrării în vigoare a legii, antecontracte și pacte de opțiune, respectiv în cazul înstrăinărilor între rude până la gradul al treilea inclusiv, la încheierea contractelor de vânzare cu privire la terenurile agricole situate în extravilan se va verifica respectarea dreptului de preempțiune al arendașului, prevăzut la articolul 1849 din Codul Civil”, se arată în adresa transmisă notarilor de către conducerea Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România. 
 Notarul Carmen Strună a precizat că, la acest sfârșit de săptămână, la Camera Notarilor Publici Galați are loc o instruire organizată la nivel național cu notarii în care vor fi discutate mai multe noutăți legislative. Pe lista de subiecte care vor fi discutate la Galați urmează să se afle și noutățile introduse de legea 17 din 2014. 
 Noua lege de vânzare a terenurilor agricole extravilane, legea 17 din 2014, prevede că orice persoană poate cumpăra terenuri în România însă numai după ce este respectată o procedură strictă. Modificările principale se referă la dreptul de preempțiune la terenurile care sunt scoase la vânzare de către proprietari. Conform Codului Civil, preempțiunea reprezintă dreptul de a cumpăra cu prioritate un bun, respectiv un bun imobil. În acest caz, pentru vanzarea terenurilor agricole extravilane va trebui respectat dreptul de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, în această ordine. 
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?