Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO:Pe strada Revoluției: spațiile verzi, transformate în maidane și WC-uri publice


Una dintre cele mai populate străzi din cartierul Sud din Focșani este strada Revoluției, pe care am luat-o ieri la pas, prin praf, trecând pe lângă ghetou. Peisajul, dezolant, mai ales în zona blocurilor sociale: multă mizerie, dezordine, buruieni în locul spațiilor verzi și… blocuri îngrămădite.   
 Un șofer aflat în mașină, în trafic, ne-a oprit și a ținut să ne spună următoarele: „Sud-ul arată jalnic. Este un praf de nedescris, nici nu pot să ies cu copilul la plimbare. Străzile sunt pline de gropi, ne distrugem mașinile, iar când plouă ne afundăm în noroi. Au spus că fac frumos, amenajează, dar nu au scos decât două borduri și așa le-au lăsat. De mizerie nu mai spun, este peste tot”, ne-a spus Cristian.
 În zona blocurilor B, spațiul dintre blocuri a fost excavat anul trecut pentru introducerea conductelor de termoficare și terenurile au rămas răscolite, chelite de verdeață, ca niște spații virane. În unele locuri, iarba a crescut înaltă și neîngrijită, aspectul fiind de dezordine: o bancă ruptă, niște resturi de moloz sau de pietriș și alături, pe sârmă, rufe la uscat. 
 Pe domnul Ion Rădoi l-am găsit în parcare, la B9, cu mătura și fărașul în mână, făcând curățenie și supraveghind-o pe soția sa, imobilizată în cărucior, așezată la soare. Omul este nemulțumit de modul în care arată spațiul verde dintre blocuri, care a fost răvășit de utilajele care au săpat pentru introducerea conductelor de termoficare anul trecut. „În primul rând, ar trebui să vină să cosească iarba care crește între blocuri, se joacă copiii prin bălăriile astea, nu putem ști dacă nu sunt cumva și șerpi. Și să vină să ia molozul și balastul lăsat de anul trecut aici, să îndrepte, să niveleze. După ce au astupat canalizările au lăsat așa, ne cântă broaștele prin buruienile astea. Vrem să nu ne mai taie copacii dintre blocuri, puși de noi de atâția ani, pentru că ne lasă fără oxigen. Ce facem cu pomișorii lor, cum au pus pe bulevard, nu cresc nici când s-or face nepoții noștri mari”, ne-a spus Ion Rădoi. Acesta a spus că așteaptă să devină realitate și alte promisiuni ale celor de la Primărie, cum ar fi reabilitarea termică a blocurilor, pentru că multe sunt îmbătrânite și așteaptă o reabilitare. De asemenea, oamenilor li s-a spus că vor fi montate și bănci în preajma imobilelor, unde pensionarii, predominanți în această zonă, să se poată odihni. 
 Focșăneanul s-a arătat nemulțumit și de prețul mare al gigacaloriei și a adresat o rugăminte conducerii ENET și municipalității: „Să nu ne mai ia apa caldă din nou la vară, tocmai când ai mai multă nevoie de ea. Noi suntem cu datoriile la zi, chiar dacă soția este bolnavă și suntem pensionari. Să le-o oprească la rău-platnici. Acum au făcut CET-ul nou și ar trebui să fie mai bine, nu? Oamenii sunt nemulțumiți, nu toți au sau își permit centrale de apartament”, ne-a mai spus Ion Rădoi.
       Spații verzi devastate 
 Și doamna Dorina ne-a așteptat să ne arate „halul” în care arată spatele blocului, deplângând faptul că excavările au distrus grădina cu flori, liliac alb și viță cu flori albastre, de care se îngrijeau locatarii și că locul din spatele blocurilor B7 și B8 a devenit WC public pentru oamenii de speță joasă. „Puținul spațiu verde care era îngrijit de proprietarii apartamentelor a fost devastat astă toamnă de muncitori, cu excavatoarele, însoțiți de țiganii care erau în căutare de fier vechi. Actualmente spațiul dintre blocuri are destinație de WC public pentru cei care vând în piață, țigani și oamenii care stau toată ziua cu sticla la gură. Să vadă și domnul primar măcar o fotografie din acest loc și dacă dumnealui îi place ceea ce vede, pălăria jos. Dacă nu, ar face bine să se gândească să includă și strada Revoluției într-un Plan de genul celui care se derulează în Cartierul Sud. E inutil să încercăm noi să facem ceva, pentru că până seara totul e călcat în picioare, având în vedere că aici s-a format un adevărat bulevard. Am ajuns în ultimul hal de degradare”, ne-a scris fiica doamnei Dorina. Grădina la care face referire aceasta este în prezent un amalgam de vegetație, buruieni, resturi de vegetație uscată, copaci cu crengile încâlcite și, din loc în loc, gunoaie.
 
        Parcări insuficiente și neluminate
 Având în vedere că în zonă este și Piața Sud, iar zona este deosebit de populată, și parcările sunt ocupate, toate fiind închiriate de locatari. Sesizările primite pe site-ul ziarului din partea cetățenilor au fost numeroase, una dintre ele vizând și lărgirea parcării. „În fața blocului B2 și lângă blocul C1 încă mai există o cabină de metal în care a funcționat odată rame și geamuri! Aș vrea să știu când se va demola, pentru că acum e nefuncțională și pe lângă faptul că ne ia fața blocului, la B2 vin toți și își fac nevoile în spatele ei! Consider că ar fi de bun augur lărgirea parcării, ținând cont că în zonă este și Piață și vin mulți și parchează mașinile aici!”, ne-a scris Romeo. Un alt locatar din zonă ne-a semnalat că spațiul verde a fost distrus, iar parcarea nu este iluminată pe timpul nopții. „La blocul B2, în spate e un întreg ,,maidan de noroi” în loc de spațiul verde care era cândva. Apoi, cum noi plătim parcarea și nici până azi nu au montat un far care să ilumineze noaptea, aici mereu au fost sparte masinile!!!”, scrie și Doru. 
 Un alt cititor menționează că pe această stradă nu sunt destule containere pentru colectarea selectivă a gunoiului. „Pe strada Revoluției sunt insuficiente containerele pentru reciclare. Blocurile din zona pieței nu fac reciclare de nici un fel pentru că în această zonă nu există aceste containere. Totuși este zonă comercială, să nu existe deloc?”, ne-a scris și Florin. 
 În asentimentul multor „sudiști” a comentat și un alt focșănean: „Sudul a devenit bătaia de joc a primăriei: au tăiat copacii, au sfărâmat străzile, au lăsat gropile. Veți găsi maxim 10 muncitori (2 cu sapa și 8 se uită) și un utilaj. În ritmul ăsta nici în 15 ani nu termină. Invit pasionații de curse off-road să facă un tur prin străzile din Sud”, scrie și John.
 Săpătămâna viitoare vom veni pe o altă stradă din Focșani. Până atunci, vă așteptăm în continuare opiniile și nemulțumirile, pentru a le aduce în atenția autorităților locale.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?