Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Elevele care au vrut să se arunce de pe bloc au refuzat să meargă acasă


Cazul celor două copile de 12 și 13 ani, din Focșani, care zilele trecute au fost cât pe ce să facă un act necugetat, intenționând să se arunce de la mansarda unui bloc, ar trebui să fie un semnal serios de alarmă pentru toți părinții. În prezent, fetițele (care au preferat să rămână într-un centru) și părinții lor, care ieri nu depășiseră starea de șoc, sunt consiliați de specialiștii Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) al DGASPC Vrancea, astfel încât să fie restabilit echilibrul relațional și emoțional dintre ei. Chiar dacă nu s-a confirmat că s-a ajuns aici din cauza unor abuzuri fizice, totuși, potrivit specialiștilor, se confirmă abuzul emoțional, ale cărui efecte se manifestă întotdeauna, fie mai devreme, fie mai târziu, cu mai mică sau mare gravitate, uneori fiind chiar fatale. 
 Pornind de la această situație, Anca Candrea, șefa SIRU, a considerat că se impune tragerea unui semnal de alarmă pentru toți părinții, astfel încât să poată fi evitate dramele. „Părinții trebuie să accepte că toți copiii cresc, că aceștia nu au numai responsabilități, ci și nevoi, au nevoie să fie înțeleși, să se simtă acceptați, valorizați. Părinții nu acceptă că copiii nu mai fac ce făceau de exemplu la 7 ani, că se dezvoltă din toate punctele de vedere și nevoile lor se schimbă, că au nevoie să aparțină unui grup social, să aibă prieteni cu care să iasă în oraș, nu doar să învețe. Din păcate, mulți părinți nu doar că justifică lipsa de atenție față de copiii lor prin faptul că nu au timp, ci dovedesc și o anume rigiditate, moștenesc un anume model educațional („așa am crescut și eu, așa-mi cresc și copilul”) dar în contextul societății noastre, când copiii sunt așa de bine informați și își cunosc drepturile, lucrurile s-au schimbat. Părinții trebuie să înțeleagă că trebuie să-și modifice și ei comportamentul și să facă și compromisuri. Asta nu înseamnă că nu mai avem nevoie de reguli, dar regulile trebuie respectate și de copii, dar și de părinți”, a declarat Anca Candrea. 
        Perioada pubertății – instabilitate pe toate planurile
 Psihologii atenționează că perioada pubertății este cu atât mai dificilă cu cât copiii nu găsesc acasă înțelegerea de care au nevoie. Mai mult, la această vârstă, indiferența, desconsiderarea și umilința, ce pot veni din partea părinților, dor mult mai tare. Astfel, să pedepsești un copil pentru că, de exemplu, citește și alte cărți decât cele recomandate ca literatură școlară numai pentru că tu, ca părinte, consideri că e pierdere de timp în defavoarea școlii (cu toate că respectivul copil are numai note bune), să-l pedepsești obligându-l să poarte haine ponosite sau modificându-i înfățișarea fizică prin tăierea părului (în special la fete), expunându-l astfel bătăii de joc a colegilor de clasă, poate crea realmente traume emoționale greu de depășit. Copilul nu trebuie tratat cu indiferența cu care treci pe lângă o mobilă din casă, ci apreciat și lăudat de părinți pentru reușitele sale, astfel încât să se simtă valoros, capabil și dornic să evolueze. Desconsiderarea poate avea efecte dramatice, scăderea stimei de sine ducând la izolare sau și mai rău, la depresie și, Doamne ferește, la sinucidere. 
 Pubertatea înseamnă instabilitate pe toate planurile: emoțional, fizic, al vieții în familie, al locului în cadrul grupului, al dragostei. Majoritatea copiilor de 12-14 ani trec prin inevitabila furtună a pubertății și dau bătăi de cap celor mai mulți părinți, care ajung să se simtă depășiți de situație sau dimpotrivă, ignoră sau nici măcar nu observă furtuna prin care trec copiii lor… „Fiecare, ca părinte, trebuie să învețe să se descurce cu pubertatea copilului lui. Trebuie să înțeleagă că acesta nu are doar reguli de respectat, ci că trebuie ascultat cu adevărat. Părinții ar trebui ca în această perioadă a copiilor lor să-și renegocieze drepturile și responsabilitățile fiecăruia, așa încât să se potrivească cu nevoile fiecăruia. Să păstreze comunicarea cu copiii lor, să învețe cum să facă față respingerii și îndepărtării acestora, să știe să-i reapropie cu înțelegere și dragoste. Părinții ar trebui să îi ajute să se redescopere și să își construiască sistemul de valori, să se obișnuiască cu un control tot mai mic asupra lor, dar să fie foarte atenți și să îi țină departe de situațiile de risc, cum ar fi consumul de alcool, tutun, droguri, dar și de anturaje dubioase. Mai mult, părinții trebuie să le ofere copiilor lor puberi încurajare și suport atunci când aceștia sunt dezamăgiți sau îngrijorați cu privire la diferite aspecte ale vieții lor și să le transmită informații corecte cu privire la sexualitate, riscurile acesteia și cu privire la toate aspectele vieții pentru care manifestă, firesc, curiozitate”, a detaliat șefa SIRU.  
        Părinți șocați, copii dezorientați
 Prea mulți părinți consideră că a oferi hrană, îmbrăcăminte și adăpost unui copil este suficient pentru ca acesta să crească, să se dezvolte armonios și să devină un adult echilibrat, responsabil, cu mentalitate de învingător, un adult realizat. Psihologii atrag atenția, însă, că nu este deloc suficient. Că un copil nu va ajunge un adult armonios atâta timp cât nu i se satisfac nevoile emoționale, cu tot ce înseamnă nuanțele acestora. „Părinții spun că sunt foarte ocupați, dar că, deși din cauza serviciului lipsesc mult de acasă și nu comunică cu copiii lor, le-au dat acestora tot ce și-au dorit. Unii renunță chiar și la serviciul lor pentru a-și crește copilul și ajung la un moment dat în cealaltă extremă, să îl sufoce, să nu-i asigure un spațiu personal, să-i traseze prea multe și prea rigide reguli. Iar când se ajunge în situații grave, cum a fost și cea a celor două fetițe, părinții sunt șocați, nu-și explică, nu pot înțelege ce s-a întâmplat. Când se ajunge în situația de a avea nevoie de consiliere, părinții vor rezultate imediate la copiii lor și așa ceva nu este posibil. Înțeleg greu că nu se poate imediat, pentru că modificarea comportamentală trebuie să fie în primul rând la ei, să conștientizeze ei mai întâi unde și cum au greșit. Că sunt cauze care le-au adus copilul în situații dificile, că niciun copil nu se naște egoist, furios, revoltat pe toată lumea… El devine așa din anumite cauze care țin și de părinți”, a mai spus Anca Candrea.  
 Șefa SIRU a dorit totodată să lanseze un apel către cadre didactice și elevi în general, și în special ai celor două fetițe, care au fost pe cale să săvârșească gestul necugetat de a se arunca din mansarda unui bloc. „Sper ca și elevii și diriginta și toate cadrele didactice să ne ajute, să ajute fetele să depășească acest moment, să înțeleagă că acestea au nevoie de înțelegere, de prietenie. Și în general este nevoie de asta, pentru că cine știe câți copii cu probleme sunt în școli și nu au cu cine discuta… Important pentru toți copiii este să găsească deschidere atunci când au o problemă, să se facă consiliere în fiecare școală. De asemenea, copiii pot suna oricând, la orice oră, la Telefonul Copilului 0237.983 și noi vom fi alături de ei în orice problemă ar avea. Intervenim, discutăm, îi ascultăm, îi asigurăm că nu sunt singuri și că nu trebuie să ajungă să recurgă la gesturi necugetate”, a concluzionat Anca Candrea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?