Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Banii bătrânei înșelate, predați polițiștilor


Banii octogenarei din satul Domnești, comuna Pufești, care a fost înșelată cu suma de 8.000 lei, de un tânăr bucureșetan, au fost predați polițiștilor vrânceni de taximetristul trimis să ridice suma. Ulterior, cei 8.000 lei au fost înapoiați păgubitei.   Reamintim că pe data de 30 aprilie a.c., octogenara a fost sunată de un necunoscut, care s-a dat drept fiul ei. Acesta i-a spus că a fost implicat într-un accident rutier și că are nevoie de 8.000 lei pentru a despăgubi victimele și pentru a nu fi arestat. La poarta femeii a fost trimis un taximetrist din Focșani, care a luat banii și urma să-i ducă bucureșeanului. Taximetristului i s-a părut suspect serviciul solicitat și s-a prezentat cu banii la sediul IPJ Vrancea. Între timp, la București, împreună cu polițiști de la Poliția Capitalei a fost organizat un flagrant, fiind prins Bogdan Cristian S., de 20 de ani, din București. Tânărul a fost adus în Vrancea, iar pe data de 1 mai a fost arestat preventiv de magistrații Judecătoriei Adjud.  
 „La data de 30 aprilie a.c., ora 17.20, polițiștii vrânceni au fost sesizați despre faptul că o bătrână din județul Vrancea a fost victima unei infracțiunii de înșelăciune comisă prin metoda „accidentul”, prejudiciul fiind de 8.000 lei. Autorii au folosit un taximetrist din municipiul Focșani, care a preluat banii de la A. Florica, de 82 ani, din comuna Pufești, iar după primirea banilor, taximetristul, părându-i-se suspect serviciul solicitat, s-a prezentat la sediul IPJ Vrancea unde a predat suma de bani. Împreună cu polițiștii Secției 20 a fost realizat un flagrant în municipiul București fiind reținut S. Bogdan Cristian, de 20 ani, din municipiul  București. Tânărul a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, cercetările fiind continuate cu acesta în stare de arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile”, ne-a declarat inspectorul principal Bogdan Toader, de la IPJ Vrancea. 
 Poliția recomandă să nu dați curs instrucțiunilor primite telefonic de la persoane necunoscute, care pretind că sunt reprezentanții unor firme, avocați sau medici. Nu oferiți date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului. Când vi se solicită anumite sume de bani, pe care trebuie să le trimiteți în anumite conturi sau prin orice alte mijloace, fără să fiți siguri că în schimbul lor puteți primi ceea ce vi se promite, cereți cât mai multe date despre persoana care vă solicită sumele sau propuneți o întâlnire cu aceasta, pentru a se legitima și să o puteți verifica. Notați numărul de telefon de la care ați fost contactat sau de la care ați primit mesajul de tip SMS, numele persoanei care vă contactează, calitatea în care se prezintă și păstrați atât apelurile cât și mesajele SMS, pentru ca aceste date să poată fi verificate de către organele de cercetare penală, în eventualitatea în care ați fost deja prejudiciați.
        Ce trebuie să știți
 Pentru a evita să deveniți victima unei infracțiuni de înșelăciune, având acest modus operandi intitulat generic „accidentul”, este bine să analizați cu atenție informațiile primite și să vă puneți câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi traume fizice sau emoționale, vocea „rudei”/”fiului”/fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitați să cereți amănunte referitoare la situația prezentată.
Înainte de a vă oferi ajutorul, aveți în vedere și următoarele aspecte: în caz de accident, nu există noțiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătorești în acest sens sau prin societățile de asigurări. Orice accident de circulație are două variante de soluționare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea poliție, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau 2) înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.
 Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgență este cea medicală și nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât și autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale. De asemenea, trebuie să cunoașteți faptul că, potrivit reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunțat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informația înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acțiune. În cazul în care sunteți martorul unei infracțiuni sau victima acesteia, apelați în cel mai scurt timp numărul de urgență 112 și rețineți cât mai multe detalii! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?