Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: IADUL ŞOFERILOR! DN Dumbrăveni-Vintileasca este distrus!


Ploile care au căzut în ultima perioadă au distrus în mai multe locuri drumurile naționale DN 2N Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele. Pe DN 2N, cea mai dificilă situație se înregistrează la Jitia de Jos, unde s-a produs o alunecare de teren și cu toate că se lucrează în acel loc, multe dintre autoturismele mici nu mai pot trece spre Vintileasca, deoarece alunecarea de teren este încă activă. Åži DN 2R este afectat de alunecări de teren în mai multe puncte. 
 Ploile care au căzut în ultima perioadă au distrus în mai multe locuri drumurile naționale DN 2N Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele. Pe DN 2N, cea mai dificilă situație se înregistrează la Jitia de Jos, unde s-a produs o alunecare de teren și cu toate că se lucrează în acel loc, multe dintre autoturismele mici nu mai pot trece spre Vintileasca, deoarece alunecarea de teren este încă activă.
 Un alt punct la fel de critic este în localitatea Jitia, în zona locuinței lui Ion Păun până în intersecția cu drumul comunal Jitia-Măgura. Aici, cu ceva timp în urmă platforma drumului se surpase, doar că de data aceasta alunecarea de teren este tot mai activă și riscă să distrugă întregul drum. Cât privește situația de pe DN 2R Jitia-Vintileasca lucrurile sunt și mai critice. În dreptul locuinței lui Dinel Cruceanu din localitatea Jitia de Sus, platforma drumului s-a surpat din senin pe o distanța de 10 metri, iar în punctul „Piatra Mâței” drumul este afectat de alunecări de teren pe o porțiune de 10 metri spre albia râului Râmnicu Sărat. În punctul „Gheorghe Neacșu”, din Jitia de Sus drumul este deteriorat destul de serios din cauza tuburilor care au fost dislocate și s-a format o gaură în carosabil. 
 În comuna Vintileasca, la intersecția cu drumul comunal DC 178 Tănăsari, platforma drumului s-a surpat pe o porțiune de 40 de metri și se circulă destul de greu, pe o singură bandă. Mai sus, în punctul „Crucea Neculelor”din cauza unei alunecări de teren, o parte din terasamentul drumului s-a rupt și s-a prăbușit în râpă. Åži în satul Bahnele drumul s-a surpat în alte două locuri. Aici, circulația este aproape blocată deoarece alunecarea de teren a distrus platforma drumului pe ambele sensuri de mers. „Din cauza ploilor din ultima perioadă drumul s-a surpat în mai multe locuri și este în pericol de a se distruge toată platforma drumului. Niciodată nu a fost afectat așa de tare cum este acum. Foarte dificil este la râpa de la Jitia de Jos. Cu toate că se intervine pentru repararea drumului de către o firmă din Galați, multe dintre autoturisme nu mai pot circula spre Vintileasca. De exemplu, cei de la curierat nu pot trece în sus spre noi, a trebuit să merg eu la râpă să ridic un colet. În afară de Jitia de Jos unde se lucrează, în celelalte locuri au fost puse indicatoare și atât. Nu știu ce va fi dacă va continua să plouă și în perioada următoare, așa cum estimează meteorologii”, a declarat Georgel Spătaru, primarul comunei Vintileasca.  
        Ce se repară ziua se strică noaptea
 Primarul Georgel Spătaru a precizat că la nivelul localității Vintileasca drumurile comunale au fost serios afectate de alunecările de teren. O situație aparte este pe drumul comunal Tănăsari, unde s-a produs o alunecare de teren înainte de Paști. Drumul a fost reparat de autoritățile locale a doua zi de Paști, dar s-a surpat din nou, a fost reparat sâmbătă 26 aprilie și luni 28 aprilie s-a surpat din nou. Un alt caz este pe drumul spre Poiana Stoichii care s-a surpat într-un loc și în altul a fost astupat pe o parte de o alunecare de teren. „În satul Tănăsari am reparat drumul de două ori și acum s-a surpat din nou. Drumul este afectat în mai multe locuri pe diferite porțiuni ce totalizează în jur de 5 kilometri. Acum ne luptăm cu o alunecare de teren ce măsoară în jur de 30 de metri. Trebuie să intervenim deoarece oamenii nu mai au pe unde trece. La Poiana Stoichii se circulă doar cu căruța din cauza unor alunecări de teren. Și acolo vom acționa în zilele următoare că nu putem lăsa oamenii izolați”, a mai spus primarul Georgel Spătaru.
        Drumurile, distruse de camioane și intemperii
 Alunecările de teren vin după ce drumurile naționale DN 2N Dumbrăveni – Dumitrești – Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca – Bahnele au fost deteriorate de transporturile agabaritice efectuate de transportatorii de lemn. Din aceste considerente, la începutul lunii martie, primarii de pe Valea Râmnicului au făcut front comun și au solicitat Prefecturii Vrancea să găsească soluții pentru ca cele două drumuri să nu mai fie distruse de camioanele de mare tonaj. Aceștia susțin că vinovate de degradarea rapidă a drumurilor mai sus menționate se fac firmele care exploatează masă lemnoasă în zonă. „Locuitorii din Vintileasca au așteptat o viață de om să aibă un drum asfaltat, dar au venit cei care ne distrug pădurile și ne distrug și drumul”, a declarat atunci primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru. Cele două drumuri naționale au fost reabilitate în toamna anului 2012, dar transportatorii de material lemnos au continuat să-și încarce mașinile până la refuz, fără să țină cont de limita de tonaj instituită pe cele două drumuri naționale sau de datele trecute în avizele de însoțire, în speranța că nu îi va întreba nimeni nimic. Mulți dintre ei au primit amenzi, dar acest lucru nu i-a speriat și au continuat să-și încarce mașinile mult peste limită. Odată cu reabilitarea celor două drumuri a fost instituită și o limită de tonaj de 30 tone, care nu este însă respectată de transportatori.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?