Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Reţete din Crişana: “Tașche cu pegmez”


Ingrediente:
Aluat:
2 ouă
200 de grame făină Arpis  
1 praf de sare

Umplutura:
pegmez (un gem consistent de prune, caise sau măceșe)

Finisaj:
100 de grame de pesmet
30 de grame de unt sau ulei Arpis
100 de grame de zahăr
1 plic de zahăr vanilat
făină Arpis  
1 albuș de ou  
smântâna dulce (pentru frișcă) 

Mod de preparare:
Se frământă un aluat neted, elastic și nelipicios din ouă, făină Arpis și 1 praf de sare. Aluatul se împarte în două părți identice care se întind pe planul de lucru presărat cu făină, în două foi dreptunghiulare, cât mai egale. Pe suprafața uneia dintre foi se trasează, cu un cuțit sau cu rolă de patiserie, fără a tăia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma pătrate egale. În fiecare pătrat se așează aproximativ 1/2 linguriță de pegmez. Cu pensula înmuiată în albușul puțin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge și de jur împrejurul foii de aluat. Deasupra se așează cealaltă foaie de aluat, se presează bine deasupra porțiunilor unse cu 7albuș, ca să se lipească. Marginile, eventual, se presară cu puțină făină Arpis (dacă e nevoie). Urmând liniile unde cele două foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola  de patiserie (sau cu un cuțit bine ascuțit) în pătratele. Se pune o oală încăpătoare plină cu apă pe foc. Când apa dă în clocot, se pun în oală tașchele, toate deodată. În scurt timp, ele se vor ridica deasupra. Între timp, pesmetul se rumenește în unt sau ulei Arpis, până ce primește o culoare aurie. Se amestecă pesmetul rumenit cu zahărul și zahărul vanilat. După ce s-au fiert, tașchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smântâna dulce și (sau) gem (fluid).

http://traditiiculinareromanesti.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?