Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Fermierii cu nereguli pot pierde subvențiile europene


Crescătorii de oi și capre din zonele defavorizate vor primi mai facil subvenții pentru animale, însă vor fi sancționați mai dur dacă sunt constatate nereguli la controalele ulterioare. Ministerul Agriculturii a prezentat proiectul reducerilor și excluderilor care li se vor aplica crescătorilor de ovine și caprine care primesc subvenții financiare începând cu acest an. Sancțiunile vizează crescătorii care primesc subvenții, unde sunt depistate nereguli, adică nu sunt respectate condițiile stabilite la acordarea banilor. Neregulile pot fi depistate fie administrativ, respectiv la verificarea datelor din documente, fie la controlul în teren la exploatația crescătorului. Conform proiectului de ordin al Ministerului Agriculturii, dacă numărul de animale cu nereguli este de maximum 3, valoarea ajutorului cuvenit pe beneficiar se reduce cu un procent „calculat ca raport între numărul animalelor cu nereguli și numărul animalelor eligibile”.
Sancțiunile sunt mai dure dacă numărul animalelor cu nereguli este mai mare. Atunci când numărul animalelor cu nereguli depășește jumătate din cel al animalelor eligibile crescătorul riscă „excluderea de la plată pentru anul în curs, prin stabilirea unei sancțiuni anuale la nivelul ajutorului cuvenit pe beneficiar și a unei sancțiuni multianuale echivalentă cu ajutorul calculat pentru numărul de animale cu nereguli, în funcție de cuantumul stabilit”. „În cazul în care, în urma controlului efectuat la fața locului s-a constatat inexactitatea înregistrărilor din registrul individual al exploatației pentru cele 12 luni anterioare controlului, se aplică excluderea de la plată pentru anul în curs”, se arată în proiectul de ordin al Ministerului Agriculturii.
De menționat că, potrivit normelor europene, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură efectuează un control la fața locului la minimum 10% din fermierii care au depus cerere pentru subvențiile financiare, „pentru un efectiv de minimum 5% din numărul de animale solicitate aferente fiecarei scheme, precum și un supracontrol la fața locului la minimum 1% din totalul beneficiarilor care au făcut obiectul controlului la fața locului”.

Criteriile pentru subvențiile la oi și capre
 
În 2014 vor primi subvenții crescătorii de oi și capre care îndeplinesc mai multe criterii. Astfel, exploatația trebuie să aibă cod ANSVSA, iar efectivul de animale trebuie să fie de minimum 50 oi sau 25 de capre „care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 30 martie a anului în care se face solicitarea primei”. De asemenea, efectivul de animale pentru care este solicitată subvenția trebuie să fie înscris în Registrul național al exploatațiilor, trebuie să fie menținut în exploatație la locația menționată în cerere pe perioada de reținere de 90 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată. Nu în ultimul rând, crescătorul trebuie să dețină registrul individual al exploatației. La cerere, fermierii trebuie să atașeze o adeverință prin care se recunoaște „statutul de crescător de ovine/caprine al solicitantului, eliberată de către asociațiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite”.
Regulile sunt un pic diferite pentru crescătorii de oi și capre din zonele defavorizate. Astfel, crescătorii pot solicita subvenție pentru un efectiv cuprins între 50 și 300 de capete, inclusiv, pe beneficiar, care au vârsta de minimum un an la data de 30 martie a anului de solicitare. Efectivul de animale pentru care se solicită ajutor specific trebuie să fie identificat și înregistrat în Registrul național al exploatațiilor – RNE la data depunerii cererii, fermierul să dețină registrul individual al exploatației, iar animalele pentru care se solicită subvenția „trebuie să fie menținute, pe o perioadă de reținere de 100 de zile de la termenul-limită de depunere a cererilor de plată, la adresa exploatației și/sau locației, situată în zone defavorizate din România, menționată în cererea de ajutor exploatația și locația de control fiind situate în zonele defavorizate din România, prevăzute în anexa nr. 4 A la Programul Național de Dezvoltare Rurală 2007-2013”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?