Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Recomandări de la pompieri pentru un Paşte fără incendii


Participanții la slujbele pascale trebuie să acorde un plus de atenție utilizării lumânărilor și candelelor aprinse (în special în Noaptea de Înviere) pentru a preveni posibilele incidente ce pot apărea în astfel de situații.
    Pentru diminuarea riscului de incendiu și reducerea consecințelor negative ce se pot înregistra în perioada manifestărilor religioase cu public numeros, pompierii recomandă atât slujitorilor bisericii cât și credincioșilor să respecte normele specifice. Astfel, accesul în incinta lăcașului de cult se permite în limita capacității bisericii, iar ușile de acces/evacuare se mențin în poziție deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros; în condițiile unui număr foarte mare de participanți se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber.    
Trebuie asigurată dotarea lăcașurilor de cult cu mijloace de intervenție în caz de incendiu (stingătoare), iar instalațiile electrice și sistemele de preparat și încălzit hrană trebuie întreținute și exploatate în bune condiții, fără improvizații ori defecțiuni. De asemenea, trebuie asigurate locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcașului de cult și la distanțe de siguranță față de construcții, vegetație, arbori etc., de preferință în tăvi metalice umplute cu nisip și se va asigura supravegherea lor pe toată durata menținerii aprinse.
    Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție în cazul producerii unor eventuale situații de urgență. Se va avea în vedere instruirea persoanelor cazate în spațiile destinate primirii oaspeților sau în căminele de bătrâni din incinta mânăstirilor sau aparținând de acestea, precum și a persoanelor cu sarcini de supraveghere pentru cunoașterea și respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalațiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis și interdicția fumatului.
    „Atât în perioada premergătoare, cât și pe timpul Sfintelor Sărbători Pascale, Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Anghel Saligny» al județului Vrancea desfășoară o serie de activități menite să asigure nivelul de protecție și siguranță a cetățenilor și evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste sărbători. Astfel, inspectorii de prevenire desfășoară activități de îndrumare și control, pe linia respectării măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la lăcașuri de cult, unități turistice și de agrement, unități comerciale și spații cu aflux mare de persoane. Scopul acestor acțiuni îl reprezintă identificarea și înlăturarea stărilor de pericol, cauzelor potențiale de incendiu și neregulilor constatate în respectarea normelor și normativelor în vigoare (în principal exploatarea instalaților electrice și de încălzire cu defecțiuni ori improvizații, dotarea cu mijloace de primă intervenție și întreținerea lor periodică, cât și instruirea personalului pentru intervenție în caz de nevoie)”, ne-a precizat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. 
    Pe lângă identificarea și înlăturarea neregulilor specifice, specialiștii din cadrul ISU Vrancea asigură pregătirea și instruirea preoților și personalului mănăstirilor, astfel încât aceștia să cunoască și să respecte regulile de prevenire a incendiilor și, la rândul lor, să le transmită credincioșilor.
    De asemenea, inspectorii de prevenire sunt prezenți la slujbele organizate atât în Săptămâna Patimilor, cât și în Noaptea de Înviere, la diferite lăcașuri de cult pentru acțiuni de supraveghere a respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor și de asigurare a intervenției operative în cazul producerii unor eventuale situații de urgență. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?