Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Peste 700 vrânceni au solicitat pensionarea, de la începutul anului


În doar trei luni, câte au trecut de la începutul acestui an, 716 vrânceni au solicitat pensionarea. Dintre aceștia, 314 s-au pensionat pentru limită de vârstă, 19 au solicitat pensie anticipată și 78 au dorit pensie anticipată parțială. Totodată, în evidențele instituției s-au mai înregistrat 168 solicitări de pensie de invaliditate și 137 dosare de pensie de urmaș. „La această dată, există în evidențele instituției noastre un număr de 74.004 pensionari de stat și 14.263 pensionari CAP”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii Vrancea.
    Pentru a ieși la pensie, solicitanții trebuie să depună la sediul CJP Vrancea o cerere, precum și o serie de documente prevăzute în Normele metodologice ale Legii nr. 263/2010. Acestea sunt: carnetul de muncă (original și copie); carnetul de muncă pentru membrii CAP și carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată; actele de stare civilă ale solicitantului (BI/CI, certificat de naștere și de căsătorie – original și copie); livretul militar; diploma de absolvire a învățământului universitar (original și copie) și adeverința din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că au fost urmate la zi; dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfășurate în cadrul unor instituții de învățământ universitar din străinătate; adeverința privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original); adeverință privind condițiile de muncă deosebite, speciale și/sau alte condiții (original); procura specială, pentru mandatar (original și copie); acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, și/sau al Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria Revoluției române din decembrie 1989, precum și față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987, nr. 341/2004, cu modificările și completările ulterioare.
    De asemenea, pentru ca dosarul de pensionare să fie complet, mai sunt necesare: dovada încetării calității de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată sau pensie anticipată parțială, pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat (original); adeverință care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original); alte acte întocmite potrivit prevederilor legale, prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii dreptului de pensie.

       1.200 de cereri de recalculare a pensiilor

    În primul trimestru al anului în curs au mai fost prelucrate, de salariații Casei Județene de Pensii Vrancea, 1.200 de cereri de recalculări ale pensiilor. „Dintre acestea, 638 s-au efectuat din oficiu, diferența reprezentând recalculari în urma cererilor depuse de beneficiari. Potrivit articolului 107 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. De asemenea, pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, a declarat Adrian Juravle.
    Potrivit legislației în vigoare, în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. Sumele rezultate se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripție, calculat de la data constatării diferențelor.
    Pensia poate fi recalculată la cerere prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care după data înscrierii la pensie realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei. Stagiul de cotizare realizat în perioada de suspendare a pensiilor anticipate sau anticipate parțial poate fi valorificat pentru recalcularea pensiei numai la împlinirea condițiilor pentru limită de vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?