Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Pensionarii se împrumută pentru lucrări agricole și medicamente


Foarte mulți pensionari membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Milcov” Focșani solicită, în această perioadă, împrumuturi. Ei pot împrumuta de trei ori fondul, dar nu mai mult de 6.000 lei. Ca noutate, din 1 ianuarie a.c., cei cu pensii de până în 700 de lei și cu cinci ani vechime ca și cotizare, pot lua o dată pe an, fără dobândă, un împrumut de 700 lei.

    Holul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Vrancea este, în această perioadă, plin de vârstnici care solicită împrumuturi. Ei vin la ghișeul instituției solicitând, în general, sume între 500 și 1.000 lei care să îi salveze de restanțele acumulate peste iarnă la întreținere, să le dea posibilitatea să își cumpere rețetele sau pentru a putea plăti lucrările de primăvară, necesare pentru culturile de pe terenurile lor. Chiar dacă știu că din pensiile lor și așa mici și foarte mici trebuie să suporte timp de zece luni rata, ei spun că nu au încotro. Așezată pe băncuța din holul CARP-ului, o femeie cu basmaua legată neaoș și cu o sacoșă roșie agățată de o mână, aștepta, cu un aer trist și resemnat, să fie strigată la ghișeu ca să-și primească banii. „Uite, aștept să iau împrumutul. Am 350 de lei pensie, din ce să mă descurc? Sunt membră aici, plătesc cotizație de mulți ani, așa că am venit să împrumut 1000 de lei. Ne trebuie la arătură, că-s scumpe tare lucrările și dacă nu le faci la timp, nu te mai alegi cu nimic… Este un ajutor pentru noi, să știți, împrumuturile astea. Vedem noi după aia cum ne socotim, și-l plătim anul ăsta”, a spus Niculina Voicu, de 65 de ani, din Cîmpineanca.
    Un alt cetățean, venit tocmai de la Caiata, așezat și el pe un fotoliu, în așteptarea banilor care urmau să-i fie dați cu titlu de împrumut, a intrat imediat în vorbă, aprobând sfătos din cap vorbele femeii, în timp ce-și așeza actele în sacoșa mare, albastră. „Eu am pensie mare, 1.200 de lei, că am lucrat la CFR, dar am zis să vin să fac un împrumut să am și eu ceva bani puși deoparte. Nu-l fac mare, doar de 500 de lei. Când îl achit vin și fac iar, și tot așa, să aibă copiii mei pe ce pune mâna dacă se întâmplă ceva, Doamne ferește. Că-s singur, nevasta mi-a murit, eu mă descurc cu toată gospodăria. Și am gospodărie mare, frumoasă, am animale, mă descurc cu toate, mă ține Dumnezeu încă în putere”, râde, mulțumit, Dumitru Grozavu, de 67 de ani.
    Mai puțin veselă și comunicativă s-a arătat a fi o bunicuță pentru care împrumutul de la CARP „Milcov” reprezintă singura șansă de a-și lua din nou tratamentul. Chiar dacă n-a dorit să-și spună numele, a mărturisit că „o perioadă l-am întrerupt (tratamentul -n.r.) că n-am avut cum să plătesc și întreținerea și mâncarea, și să iau și medicamentele. Copilul cât să mă ajute și el, că destul mă tot ajută. Nici nu i-am mai spus, dacă află mă ceartă, de aia vă rog nu mă pozați și nu-mi dați numele la ziar, că nu vreau să-l supăr. Dar vă spun sincer, o ducem greu, noi, pensionarii… „, a spus femeia. 

         „Pot împrumuta de trei ori fondul, dar nu mai mult de 6.000 lei”

    Președintele CARP „Milcov” Focșani, Sandu Ploscaru, a precizat că în momentul de față, instituția are aproximativ 3.000 de membri cotizanți din întreg județul, iar primăvara este, de regulă, perioada în care foarte mulți dintre aceștia vin să solicite împrumuturi. „Suntem foarte solicitați acum în ce privește împrumuturile. Vin oamenii să ia bani fie pentru plata facturilor restante, fie pentru muncile agricole sau pentru rețete. Ei pot împrumuta de trei ori fondul pe care l-au acumulat, dar nu mai mult de 6000 de lei, și trebuie să returneze banii în zece rate. Am observat că în această perioadă, cele mai multe împrumuturi sunt între 1.000 și 3.000 lei”, a declarat Sandu Ploscaru.
    Ca noutate, președintele CARP a subliniat că de la începutul acestui an, s-a luat decizia ca pensionarii cu pensii sub 700 de lei, care au cinci ani vechime ca și membri cotizanți, să beneficieze de posibilitatea de a face o singură dată pe an, un împrumut de 700 de lei fără dobândă. „Pe viitor, intenționăm să facem reducere la dobândă pentru toate categoriile de pensionari”, a mai precizat Sandu Ploscaru.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?