Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

ATENŢIE! Izolarea cu POLISTIREN – pericol de INCENDIU, mucegai şi condens


Primăvara începe sezonul construcțiilor în Focșani, printre cele mai frecvente fiind izolarea termică a blocurilor. De altfel, în ultimii ani, multe blocuri din municipiu au fost termoizolate și le-au fost refăcute fațadele, în ideea unui randament termic mai ridicat în interiorul apartamentelor. Majoritatea asociațiilor de proprietari și a cetățenilor au optat pentru placarea fațadelor cu polistiren, cea mai ieftină, mai simplă și mai la îndemână soluție de termoizolare. Puțini știu însă că, potrivit normativelor europene, blocurile înalte nu trebuie placate cu polistiren, pentru că este ușor inflamabil. Există însă și alte dezavantaje ale acestui material, cum ar fi apariția mucegaiului și a condensului. Principalul avantaj îl reprezintă însă prețul scăzut.
Ce spun primarul Focșaniului, administratorii, constructorii și pompierii referitor la placarea blocurilor cu polistiren și pericolele ascunse ale acestuia, puteți citi în rândurile următoare.

Conform standardelor europene, izolările cu polistiren sunt permise la clădirile care nu depășesc 12 metri, adică circa patru etaje. Cea mai mare problemă a polistirenului, care este folosit în aproape toate lucrările de reabilitare și termoizolare de la noi, este faptul că este ușor inflamabil. În cazul blocurilor înalte din Focșani, un incendiu la un etaj superior ar fi o adevărată problemă, pentru că deflagrația s-ar putea propaga rapid, iar autoritățile de intervenție ar avea un acces dificil la etajul 9 sau 10 al unui bloc. Alt incovenient care nu este luat în seamă este acela că izolarea cu polistiren poate duce la condens și, implicit la mucegai, pentru că acest material nu lasă peretele să respire. Cu toate acestea, polistirenul conduce detașat în topul materialelor folosite pentru termoizolarea caselor și blocurilor, pentru că este ieftin, se montează ușor și rapid și se găsește facil.
Primarul Decebal Bacinschi, care este de meserie inginer constructor, ne-a spus că polistirenul, pe lângă avantajele sale (este ușor și se lucrează simplu cu el, este ieftin), are și o serie de dezavantaje. „Izolarea cu polistiren este o soluție de moment, cea mai simplă și cea mai ieftină, în același timp. Dar sunt dezavantaje: ia foc repede, este ușor degradabil, dacă îi dai un pumn s-a spart. Întotdeauna, dacă faci o izolație, aceasta trebuie să aibă o protecție. De exemplu, la blocurile vechi din Focșani, izolația era ca un fel de sandviș, între două plăci de beton era izolația. Nu mai este posibil acum pentru că noi reabilităm niște blocuri care au avut, pe timpul lor, o izolație. De la patru etaje în sus nu este bine să fie izolat blocul cu polistiren din cauza faptului că în cazul producerii unui incendiu este foarte greu de evacuat. În străinătate, la majoritatea blocurilor înalte există o scară metalică exterioară, de siguranță. Noi nu avem decât o scară centrală, care este cea mai expusă în cazul producerii unui incendiu și liftul”, ne-a spus primarul Decebal Bacinschi.

         Cărămida și vata – alternative mai eficiente, dar mai scumpe

Vata minerală și vata bazaltică sunt două dintre cele mai cunoscute alternative, care au însă dezavantajul în fața polistirenului de a fi mai scumpe și se găsesc mai greu în comerț. Totuși, pe termen lung, izolarea cu vată este mult mai eficientă, spun specialiștii, pentru că prelungește durata de viață a clădirii, pe care o lasă să respire. Polistirenul, care nu permite intrarea aerului din exterior în locuință, duce, aparent, la economisirea de energie termică, dar acest lucru are dezavantaje, pe termen lung. Cu timpul, încep să apară mucegaiul, condensul, și, de asemenea, polistirenul nu este foarte durabil în timp.
Ar mai fi și alte metode de izolare, însă mai costisitoare, ne-a spus primarul: cărămida, care este un foarte bun izolator, vata, pâsla, chiar și deșeurile textile, orice material rău conducător de căldură. Dar astfel de metode, pe lângă faptul că sunt mai scumpe, sunt și mai greu de pus în practică și, în consecință, alese de puțini constructori.

            Este interzis polistirenul pe casa scării!

    Polistirenul este cel mai folosit material pentru placarea locuințelor  și în municipiul Focșani. Atât administratorii de bloc, cât și constructorii de la noi îl recomandă, pentru că este pentru buzunarele tuturor și dă randament termic. „În toate orașele din România, izolarea termică se face cu polistiren, de la blocuri P+1, până la P+10. Până acum s-a bătut monedă pe pierderea energiei din apartamente și oamenii au fost sfătuiți să pună polistiren pentru a avea căldură în casă. Dacă occidentalii au spus că nu e bine, noi trebuie să stăm drepți? Eu cred că polistirenul este o soluție foarte bună, utilă și binevenită. Este excepțional, pentru că îți dă o marjă de căldură față de exterior de 3,5-4 grade Celsius. Știu că este inflamabil, dar peste el vine o tencuială, un var, nu este așa ușor să ia foc. Peretele respiră cu polistiren. Igrasia apare din cauza faptului că locatarii și-au pus geamuri termopan, care sunt ermetice și nu lasă pereții să respire”, este de părere Ion Vlase, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari, filiala Vrancea.
    În unele blocuri din Focșani inclusiv casa scării a fost placată cu polistiren. Totuși, Vlase atrage atenția că este interzisă placarea pe casa scării cu polistiren, întrucât este un material ușor inflamabil și prezintă pericol.
    Totuși, conform lui Gino Laioș, manager BIMA Consulting Management, citat de http://media.imopedia.ro, „în momentul în care o clădire este închisă ermetic, se salvează energie, dar construcția în timp nu este protejată. Începe să apară mucegaiul, condensul, deci nu poți să îți dorești să trăiești într-o casă închisă ermetic. Trebuie să ai transfer între aerul din casă, care a fost deja folosit, și cel din exterior. Iar polistirenul nu are acest atribut de a fi un bun conducător de aer și să lase clădirea să respire.”.

         Un constructor susține că polistirenul nu ia foc așa ușor și combate igrasia
   
    Constructorii din Focșani sunt ei de părere că polistirenul este o soluție optimă pentru placarea locuințelor, inclusiv a blocurilor înalte. Unul dintre ei a făcut chiar un experiment, prin care a arătat că acest material ușor nu ia foc decât dacă este pus pe flacără deschisă. „Am făcut eu personal un experiment. Polistirenul ia foc doar cu flacără deschisă continuă, ca să se topească granulele de polistiren. Polistirenul nu întreține arderea, din ce experiență am eu ca și constructor. Cât privește igrasia, am izolat unele locuințe care aveau înainte problema asta, apoi, după izolarea cu polistiren nu a mai apărut igrasia. Polistirenul este o soluție bună, eficientă, am și eu casa izolată cu acest material și sunt mulțumit, se cunoaște la consumul de căldură pe timp de iarnă. Majoritatea clienților îl folosesc”, ne-a spus și Marius Damian, constructor la o firmă specializată din Focșani.
    Acesta ne-a mai declarat că polistirenul este un material care izolează foarte bine termic, fapt care se resimte pozitiv în facturile la încălzire din timpul iernii, costurile fiind mult mai mici. Recomandat este polistirenul de 10, cu o densitate bună, iar pentru o izolare ca la carte este nevoie și de un adeziv bun, plasă, glet, pentru că „o mână” de var direct peste polistiren nu este de ajuns, întrucât se degradează mai repede din cauza intemperiilor.  
    Site-ul imopedia îl citează și pe Ciprian Ana, director al Societății de Construcții Start Tehnologic Consult, care afirmă că: „în momentul în care flacăra ajunge la el (polistiren – n.r.), este foarte greu de oprit. Tocmai de aceea, conform standardelor europene, izolările cu polistiren sunt permise la clădirile care nu depășesc 12 metri, adică undeva la patru etaje. Dar aceste directive nu sunt respectate și la noi, deși ar trebui.”

      Pompierii ne liniștesc: scara de intervenții ajunge la etajul 10

Pompierii vrânceni spun că în Focșani nu există probleme la intervenția în caz de incendiu la blocurile cu mai multe etaje, întrucât cele mai înalte blocuri din Focșani, de 10 etaje, nu depășesc 28 de metri înălțime, iar Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vrancea este dotat cu o scară de lucru la înălțime de 30 de metri. „Incendiile izbucnite la clădiri înalte se propagă atât în plan vertical, de la un nivel la altul, în plan orizontal, cât și pe fațada clădirilor, din fereastră în fereastră sau din balcon în balcon, din cauza spargerii geamurilor la scurt timp de la izbucnirea incendiului, precum și din cauza materialelor combustibile utilizate în izolația termica a clădirilor. Pentru stingerea incendiilor izbucnite la etajele clădirilor, substanțele stingătoare se aleg în funcție de natura materialelor care ard, cel mai des fiind folosită apa refulată cu jet pulverizat. În astfel de misiuni sunt utilizate autospeciale de lucru cu apă și spumă, de lucru la înălțime, de iluminat, de evacuare fum și gaze fierbinți, de descarcerare și acordare a primului ajutor calificat. Autospeciala de lucru la înălțime aflată în dotarea ISU Vrancea poate ajunge până la 30 m înălțime”, ne-a precizat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.
După realizarea recunoașterii, executată din exterior și apoi pe scările interioare ale clădirii, acțiunea de stingere se va desfășura, în principal, după executarea în cel mai scurt timp a operațiunilor de salvare a persoanelor surprinse de incendiu și aflate în pericol. „Stingerea incendiilor se organizează atât pe sectoare de intervenție, pe nivelurile clădirii, organizate la etajul/etajele incendiate, cu misiunea de localizare și lichidare a incendiului cât și pe sectoare de protecție, organizate în funcție de caracteristicile constructive ale clădirii, la etajul de deasupra celui incendiat, precum și la două etaje de sub cel incendiat, cu misiunea de protecție și supraveghere”, a mai spus locotenent Cristina Duță. Pompierii nu dau avize în ceea ce privește materialele alese pentru placările blocurilor.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?