Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Studiu controversat: Persoanele vegetariene sunt mai puţin sănătoase şi au o calitate a vieţii mai scăzută


Persoanele vegetariene sunt mai puțin sănătoase în comparație cu cele care consumă carne, în ciuda faptului că beau mai puțin alcool, fumează mai puțin și sunt mai active din punct de vedere fizic decât semenii lor „carnivori”, potrivit unui studiu controversat. Autorii acestui studiu, realizat la Medizinische Universität Graz din Austria, au descoperit că dieta vegetariană, caracterizată printr-un consum scăzut de grăsimi saturate și colesterol și unul ridicat de fructe, legume și produse din cereale integrale, pare să prezinte riscuri crescute de favorizare a apariției cancerului, alergiilor și tulburărilor mintale, precum depresie și anxietate, scrie independent.co.uk.
Studiul a utilizat date ce provin de la Austrian Health Interview Survey, un sondaj realizat pentru a examina obiceiurile alimentare și diferențele de stil de viață dintre persoanele vegetariene și cele care consumă carne. Cei 1.320 de voluntari au fost aleși în funcție de vârstă, sex și statutul socioeconomic și includeau în rândurile lor 330 de vegetarieni, 330 de persoane care mâncau carne, dar și multe fructe și legume, 330 de persoane „cu o dietă obișnuită” și 330 de persoane care mâncau foarte multă carne.
Savanții austrieci au stabilit că vegetarienii consumau mai puțin alcool și aveau IMC-uri (indice de masă corporală) mai mici, dar, cu toate acestea, aveau o sănătate mintală și fizică mai scăzută. Participanții care mâncau mai puțină carne apelau, totodată, la practici medicale mai puțin sănătoase, precum anularea programărilor la medic pentru controalele medicale preventive și anularea programărilor pentru vaccinare. „Studiul nostru a arătat că adulții austrieci care adoptă o dietă vegetariană sunt mai puțin sănătoși (prezintă riscuri de cancer, alergii și tulburări mintale), au o calitate a vieții mai scăzută și, de asemenea, necesită mai multe tratamente medicale”, au declarat autorii studiului. Autorii au ținut, totodată, să își apere studiul în fața acuzațiilor potrivit cărora cercetarea lor ar reprezenta de fapt o reclamă pentru industria cărnii.
Epidemiologul Nathalie Burkert, coordonatoarea analizei, a declarat pentru The Austrian Times: „Ne-am distanțat deja de această acuzație pe care o considerăm o interpretare incorectă a datelor noastre. Noi am descoperit că vegetarienii suferă mai mult din cauza anumitor boli precum astm, cancer și tulburări mintale decât persoanele care mănâncă și carne, dar noi nu putem să spunem care este cauza și care este efectul. Vor trebui făcute mai multe alte studii înainte de a găsi un răspuns la această întrebare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?