Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Tinerii vor fi consiliaţi pentru obţinerea unui loc de muncă


Reprezentanții firmelor trebuie să învețe să lucreze cu școlile dacă vor să aibă angajați tineri bine pregătiți și informați, a afirmat președintele Blocului  Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, la lansarea, în Focșani, a proiectului „Garanții pentru TINEri!”. Liderul BNS a arătat că multe firme nu raportează toate locurile de muncă disponibile și, în consecință, nu au nici angajați bine pregătiți.  „Mulți dintre agenții economici nu raportează locurile de muncă disponibile. Am găsit un univers neexplorat și necomunicat către școală și instituțiile care răspund de piața muncii”, a afirmat Costin.
„Garanții pentru TINEri!” este considerat unul din cele mai ample și mai  eficiente programe care s-au aplicat în țară în ultimii 20 de ani pe segmentul de tineret, fiind cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013. Are o valoare de 18,6 milioane lei, din care contribuția partenerilor este de 1,6 milioane lei.
Dumitru Costin a afirmat că etapa următoare este derularea unui program național care vizează tinerii cu finanțări europene de peste o jumătate miliard de euro. „Este un program pilot care premerge un alt program mare, care aduce suplimentar pentru tineri un program național care a fost scris împreună cu experții Ministerului Muncii, cu noi. Un program care aduce suplimentar României peste jumătate de miliard de euro, astfel încât generațiile tinere să poată beneficia de măsuri bine țintite care să îi scoată din zona de dependență socială și sărăcie și să îi poziționeze într-un statut decent de salariat sau, nu în ultimul rând, de mic întreprinzător”, a afirmat Costin.
Liderul BNS a arătat că prin „Garanții pentru TINEri!” sindicatele vor să îi ajute pe tineri să ajungă salariați sau antreprenori, să îi consilieze și să le pună în valoare punctele bune. „Vom pune la dispoziția tinerilor interesați un ansamblu de măsuri concrete care să îi ducă de la statutul de șomer sau asistat social la statutul de salariat sau de antreprenor pentru că, prin intermediul salariaților calificați din centrele noastre, cu sprijinul și experiența pe care o avem, vom începe să facem cu ei, înainte de toate, consiliere și orientare în carieră, să identificăm punctele bune pe care le au și să le punem în valoare”, a afirmat Dumitru Costin.

         Centru „Garanții pentru TINEri!” la Focșani

Prezentă la lansarea proiectului, inspectorul școlar general Vasilica Zaharia a mulțumit pentru alegerea Focșaniului ca locație pentru centrul „Garanții pentru TINEri!” și le-a urat succes în implementarea proiectului de susținere a tinerilor.
La seminarul de la Focșani a participat și Tania Grigore, director în cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice. Aceasta a explicat că problematica tinerilor a fost întotdeauna în centrul politicilor elaborate de Ministerul Muncii. Având în vedere că rata șomajului în rândul tinerilor este foarte ridicată, România a elaborat un plan pentru implementarea Garanției pentru Tineret.
„Este o recomandare a Comisiei Europene și presupune că în termen de patru luni de la părăsirea sistemului de educație sau de la părăsirea unui loc de muncă, unui tânăr cu vârsta sub 25 de ani să i se asigure ofertă de loc de muncă de bună calitate, o formare profesională, o ucenicie sau un stagiu de practică. În acest context, Ministerul Muncii a elaborat două scheme pilot «Garanții pentru Tineri», care cuprinde toată zona României. Noi ne aflăm aici în schema pentru zona de sud. Este un grup țintă de 5.052 de tineri, se adresează tinerilor care nu au absolvit Bacalaureatul și vine cu un pachet personalizat de măsuri în concordanță cu recomandarea Comisiei Europene pentru a ajuta aceste persoane să găsească un loc de muncă, o formare, o ucenicie”, a afirmat Tania Grigore.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?