Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

MILITAR cercetat în dosarul de spălare de bani proveniți din Italia


Dosarul în care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au început urmărirea penală împotriva a patru persoane suspectate de spălare de bani, va fi trimis la Iași. Potrivit unor surse oficiale, ancheta în acest dosar, care a demarat la jumătatea lunii martie, va fi continuată de procurorii militari, întrucât una dintre persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală este cadru militar. 
    Reamintim că luna trecută, procurorii vrânceni au început urmărirea penală împotriva a patru persoane, două femei și doi bărbați, pentru spălare de bani. Anchetatorii ne-au spus atunci că banii erau trimiși în conturile vrâncenilor de reprezentanții a trei firme din Italia, firme care ar avea ca obiect de activitate „imobiliarele”. În realitate, banii proveneau din evaziune fiscală. La o zi sau două după ce ajungeau în România, banii erau scoși sau retrimiși direct din conturi pe numele unor persoane fizice din Italia, altele decât cele care aveau legături cu societățile. Procurorii ne-au spus că grupul vrâncenilor era coordonat de o tânără de 27 de ani, din comuna Èšifești, Elena Cristina I., care ar trăi în concubinaj cu un cetățean italian. Potrivit unor surse, bani ar fi fost trimiși și pe numele lui Daniel P. și al Auricăi Ramona D.. Identitatea celei de-a patra persoane nu a fost dezvăluită.
    Ancheta a început după ce procurorii vrânceni au obținut informații cu privire la faptul că într-o unitate bancară din Focșani se spală sume imense de bani, care proveneau din Italia. În urma verificărilor efectuate, anchetatorii au stabilit că mai multe societăți comerciale din Italia au trimis peste 1,2 milioane euro în conturile celor patru vrânceni, deschise la o bancă comercială, bani care au fost apoi retrimiși în țara de origine. Anchetatorii au reușit să blocheze suma de 614 mii euro.
    Anchetatorii ne-au spus că membrii organizației criminale din Italia, așa cum au numit-o, nu puteau depune banii în țara lor pentru că proveneau din activități ilegale, motiv pentru care trimiteau sumele în România, pe numele celor patru vrânceni, cu justificarea efectuării unor investiții în agricultură. Trimiteau de la 150 de mii de euro până la câteva sute de mii de euro. Oamenii legii au adăugat că pe numele uneia dintre persoanele cercetate a fost trimisă, în anul 2013, suma de 600 mii de euro. La o zi sau două de la intrarea banilor în conturile vrâncenilor, sumele erau redirijate către Italia. Banii erau retrimiși din România în Italia pe numele unor persoane fizice, altele decât cele care făceau transferurile în numele societăților comerciale. Transferurile erau justificate prin faptul că reprezintă încasări dividende din agricultură.
     „Spălarea banilor s-a realizat cu ajutorul a patru persoane din Vrancea. S-a stabilit că mai multe societăți din Italia virau sume de bani pe numele persoanelor din Vrancea, iar acestea redirijau banii către țara mamă, pe numele unor persoane fizice, albind astfel sumele de bani. Din verificări a rezultat că această activitate a fost desfășurată pe parcursul anilor 2012 și 2013. În cauză am colaborat și cu reprezentanții Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor”, ne-a precizat procurorul de caz la momentul demarării anchetei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?