Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Un dentist la peste 1.800 vrânceni


Vrancea are prea puțini medici dentiști. La nivelul județului nostru sunt doar 188 de dentiști, ceea ce înseamnă un medic la peste 1.800 de locuitori. Ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, medicul dentist Teodora Simionescu a tras un semnal de alarma, în cadrul unei conferințe susținute la Direcția de Sănătate Publică Vrancea, asupra deficiențelor cu care se confruntă medicina dentară în Vrancea. Aceasta a precizat că la nivelul întregului județ sunt doar 188 de dentiști, 85 de asistenți medicali dentari, 60 de tehnicieni dentari și un singur ortodont.
De asemenea, medicul Teodora Simionescu, care este și coordonatoare pe medicină dentară în cabinetele școlare, a mai menționat că un număr insuficient de dentiști sunt și în cabinetele școlare, motiv pentru care cei mici au de suferit. „În România nu există programe preventive de sănătate orală în grădinițe. Acestea nu sunt cuprinse în medicina orală. Acești copii beneficiau înainte de gratuitate la medicii care erau în contract cu Casa de Asigurări, dar de anul trecut nu au mai fost alocate fonduri. O altă problemă este acoperirea cu tratamente ortodontice, care nu a fost niciodată cuprinsă în decontarea Casei, și este un aspect foarte important, mai ales că tratamentele ortodontice sunt foarte costisitoare. La nivelul județului, în cabinetele școlare sunt doar 13 dentiști și 9 asistenți medicali. Aceștia merg prin clase și fac controale, dar și îi învață pe cei mici noțiuni despre igiena dentară. Avem și filme care sunt rulate în orele de dirigenție. Atât copiii, cât și adulții nu stau bine cu igiena dentară, pentru că au obiceiuri nesănătoase. Au foarte multe carii, iar situația financiară este un factor decisiv. Tratamentele sunt costisitoare și nu și le permite orișicine”, a precizat dentistul Teodora Simionescu.
Cabinete de medicină dentară școlară sunt în doar câteva școli din Focșani și în una din Adjud.

      „Ai grijă de dinții tăi!”
 
În cadrul conferinței, s-a atras atenția că afecțiunile dentare, în special cariile, au devenit o problemă majoră de sănătate. Apariția acestora este cauzată de obiceiurile alimentare greșite și de igiena dentară deficitară. „Sănătatea orală poate fi evident ameliorată printr-o prevenție corespunzătoare, începând de la dinții de lapte ai bebelușilor și până la protezele seniorilor. Comportamentele se formează de la vârste mici, mai ales prin observarea și imitarea adulților, din acest motiv rolul familei este esențial în formarea atitudinilor și deprinderilor sănătoase. Mulți părinți nu iau atât de în serios îngrijirea dentară a copiiilor lor, considerând că dinții de lapte cariați cad în cele din urmă. Aceste carii lasă urme importante asupra dinților permanenți”, se arată într-un comunicat de presă emis de DSP.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale a fost lansată campania „Ai grijă de dinții tăi”, care se va derula în perioada 20 martie-20 aprilie. Vor fi afișate postere, vor fi distribuite pliante informative, iar în școli și licee vor fi ținute lecții teoretice. Aceste acțiuni îi vizează pe adolescenții și copiii care acordă o importanță deosebită aspectului estetic al dinților, dar și adulților, în special femeilor însărcinate și vârstnicilor. Scopul campaniei este ameliorarea sănătății orale a populației prin adoptarea comportamentelor sănătoase, în special la nivelul familiei, dar și al comunității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?