Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Trei deţinuţi, judecaţi pentru înşelăciune prin metoda „accidentul”


Trei persoane aflate în Penitenciarul Galați au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune. Este vorba de Lucian Valentin G., de 26 de ani, din Galați, Gheorghiță S., de 34 de ani, din Brăila, și Gigel Grigore D., de 26 de ani, din Galați.
    Procurorii spun că cei trei s-au folosit de metoda „accidentul” și au înșelat o femeie din Vrancea cu suma de 1.500 lei. I-au mai cerut încă 2.000 de lei, dar victima nu le-a mai trimis bani pentru că și-a dat seama că a fost înșelată de escroci. Pe data de 8 martie 2013, unul dintre ei a sunat-o pe victimă și s-a dat drept fiul acesteia. Sub pretextul că avea o problemă, i-a spus femeii să cumpere cartele telefonice și să-i trimită codurile de reîncărcare pentru că avea nevoie urgentă de bani pe telefon.
După ce a fost sunată de falsul fiu, femeia a mers imediat la magazin, a cumpărat cartelele și a trimis codurile. La scurtă vreme, victima a fost contactată din nou. Bărbatul de la celălalt capăt al firului s-a recomandat tot ca fiind fiul său. Cu vocea schimbată și plin de amărăciune, el i-a cerut victimei suma de 2.000 de lei sub pretextul că a accidentat o femeie și pe copilul acesteia și are nevoie urgentă de bani pentru a scăpa basma curată. Femeia și-a dat seama că ceva este în neregulă și și-a sunat fiul, înainte de a trimite banii solicitați. Copilul ei nu pățise nimic și atunci și-a dat seama că a fost înșelată. A reclamat fapta la poliție, iar în urma investigațiilor efectuate s-a stabilit că autorii sunt cei trei pușcăriași. Audiați fiind, ei nu au recunoscut comiterea faptei.
    Anul trecut zeci de vrânceni au căzut victime escrocilor, care au inventat tot felul de metode pentru a înșela oamenii. Le-a mers multă vreme. Chiar dacă aceste metode de înșelăciune au fost aduse la cunoștiința oamenilor, unii dintre ei tot nu au înțeles mesajul și continuă să se lase înșelate. S-a întâmplat chiar în urmă două zile când, o fată de 19 ani a trimis 250 de lei unui necunoscut, care a anunțat-o că a câștigat 10.000 de euro și un laptop.
    Anchetatorii îi sfătuiesc încă odată pe cetățeni să nu dea curs unor astfel de solicitări. Potrivit polițiștilor, nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat. Pentru a putea verifica ulterior dacă informația comunicată a fost adevărată sau nu, solicitați interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc). Nu vă lăsați impresionați de povești tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat ori polițist care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obține diverse facilități.
    Anchetatorii spun că persoanele care folosesc această metodă mizează pe incapacitatea victimei de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante, incapacitatea de evalua rațional situația în stare de urgență, empatia și compasiunea ridicate ale victimei, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni. În plus, anchetatorii menționează că în cazul accidentelor grave poliția este cea care anunță aparținătorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?