Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

KEEP IN TECH! by Ştefan Ioan


Săptămâna trecută împărtășeam cu voi uimirea mea vis a vis de prețurile opționalelor unui supercar; promiteam însă unui cititor că voi deveni mai „pământean”. 
 O prietenă din lista de Facebook își exprima indignarea atunci când întreaga listă de contacte s-a dus naibii odată cu update-ul iPhone-ului. Reacțiile nu au întârziat să apară: „Treci pe android”, recomanda cu entuziasmul unui proaspăt posesor de smartphone un domn. „Lasă-l naibii de iPhone. Degeaba-i scump!”, vocifera un altul, amintindu-mi de vulpea ridicată pe vârfuri ce tânjește la struguri. 
Ce s-a întâmplat în realitate?
 În realitate, nu toți posesorii de iPhone sunt pricepuți cu terminalul cu care „divinitatea i-a înzestrat.” Trecând peste fițe, iPhone-ul, telefonul care a  revoluționat industria și a dat idei multor alți producători, este un telefon care poate multe. Åži care te poate ajuta mult. 
 Odată cu iOS 6, Apple a indrodus iCloud-ul, cu ajutorul căruia, printre altele, întregul back-up al telefonului este stocat, pe baza ID-ului propriu, pe un server Apple. Altfel spus, Apple ne-a scutit de ușor scorțoasa misiune de a lega iPhone-ul la un calculator și a face back-up/restore acolo. Repet, asta odată cu iOS 6. Am întâlnit însă destui posesori de iPhone 3GS sau 4 care rulau și în 2014 iOS 5 sau versiuni inferioare. Am lăcrimat! „E păcat!”, am apucat să șoptesc gâtuit de descoperirea șocantă. Faza e că în aceste cazuri, fără un back-up prealabil pe un calculator, toate informațiile se vor pierde odată cu update-ul la o versiune superioară. Cam asta a pățit și prietena mea, care și-a imaginat pesemne că dacă e Apple face de toate. :p
 Revenind la iCloud, trebuie spus că treaba asta e una foarte deșteaptă. Åži nu vorbesc aici de simpla localizare a terminalului vostru, odată intrați și logați pe www.icloud.com . Pe site-ul cu pricina vă puteți gestiona comod contactele, reminder-ele, mailurile și notițele sau crea, absolut free, documente office în aplicațiile Pages, Numbers și Keynote (echivalentul Apple la pachetul Microsoft Office). Va trebui să vă logați cu Apple ID-ul vostru, adică exact ăla cu care cumpărați aplicații din AppStore.
 Acum, dacă e să fim cinstiți sută la sută, vom întâlni puțini posesori de produse Apple (iPhone/iPad în special) care vor ști tot ce le oferă sistemul de operare. Ca orice produs scump (unii ar spune nemotivat de scump), un produs Apple atrage printr-o „falsă exclusivitate”. Spun falsă pentru că, dacă în țările civilizate clienții Apple sunt cei care plătesc prețul Apple, dar cunosc calitatea, fiabilitatea, stabilitatea, service-ul și asistența de care vor avea parte, în țara noastră (piață deocamdată neinteresantă pentru cei din Cupertino) vedem deseori un iPhone în „mâini pestrițe”. Păi, dacă au toți, unde naiba e exclusivitatea?!
 Revenind la funcționalitate, puțini posesori de iPhone 4, 4s, 5, 5C sau 5S știu că odată cu iOS 7, dacă telefonul le este furat, el devine un aparat cu care hoțul nu are ce face. Asta pentru că Apple a introdus un cod de securitate (pe care fiecare user și-l poate seta) fără de care telefonul nu poate fi funcțional. Puțini știu asta și poate tot atâția au activată această funcție de securitate. Întâmplarea face să cunosc o persoană care a fost sunată pentru a-și primi telefonul înapoi, tocmai pentru că iPhone-ul său era protejat cum trebuie.
 Firește, cu decența specifică, vă asigur că nu îmi doresc să isc un război între taberele iOS-Android sau Apple vs alți producători. Åži nici să scot din sărite tinerii cititori, posesori de smartphone-uri non Apple care să-mi transmită cu tupeul specific pubertății „Android rullz men”. Nu! Nici gând! La fel cum nici eu nu mă îmbăt cu apă rece, gândind superficial că toți posesorii de smartphone sunt smart, măcar cât phone-ul lor 😉 S-a văzut din simulări că nu-i așa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?