Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Guvernul Ponta alocă fonduri europene pentru şcolile aflate în reabilitare


   Åžcolile și grădinițele din județ, care au intrat în reabilitare în urmă cu mai mulți ani, dar lucrările nu au fost finalizate nici până în prezent, vor primi fonduri europene pentru terminarea investițiilor. Primarii trebuie să depună proiecte în acest sens, condiția obligatorie fiind aceea că lucrările trebuie să fie gata până la sfârșitul anului viitor.

   Mai multe școli din Vrancea, care au intrat în reabilitare în urmă cu mai mulți ani, dar lucrările nu au fost finalizate nici până în prezent, vor primi finanțare europeană pentru continuarea investițiilor. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va finanța, cu fonduri europene, finalizarea lucrărilor la un număr de 500 de școli din întreaga țară. „Este vorba despre șantiere începute în vechile guvernări, cu mulți ani în urmă, de toate Guvernele care s-au succedat la conducerea României. Au fost 4 categorii de investiții: o categorie de investiți în școli, în care autoritatea contractantă era Ministerul Educației, o alta în care autoritatea contractantă era inspectoratul școlar, o alta în care autoritatea contractantă era școala și o alta în care autoritatea contractantă era primăria. Prin Programul Operațional Regional finanțăm investițiile în care autoritatea contractantă este primăria și asocierile dintre primării și unitatea școlară”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul MDRAP. Acesta a precizat că pentru finalizarea lucrărilor va fi alocată, în total, suma de 200 milioane euro.
   Începând cu data de 12 martie, autoritățile locale pot depune proiecte. În prima etapă, de 30 de zile, MDRAP va verifica procedurile de achiziție care au fost folosite pentru a nu exista niciun risc ca la un control să apară posibilitatea nedorită a unor corecții financiare. Toate proiectele care vor trece de acest filtru vor intra în etapa a doua, când vor fi semnate contractele pentru finanțare.
O condiție obligatorie este finalizarea investițiilor până la 31 decembrie 2015. Nu se acceptă proiecte cu o valoare mai mică de 500.000 lei
   Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, a salutat decizia Guvernului Ponta de a continua lucrările. Potrivit acestuia, în județul Vrancea sunt câteva zeci de școli la care au început lucrările de reabilitare, dar care au fost sistate din lipsă de fonduri. „Cred că este un lucru foarte bun ceea ce urmează să se întâmple, întrucât din discuțiile pe care le am cu primarii și cu directorii de școli, întotdeauna problema investițiilor începute și neterminate era pe agendă. Îi încurajez pe posibilii beneficiari să acceseze acest program  întrucât este o șansă importantă de a accesa fonduri. Totodată, sper ca aspectele birocratice să nu descurajeze pe cei care solicită banii necesari rezolvării unor probleme importante pentru infrastructură”, a afirmat deputatul.

Zeci de școli lăsate în paragină de PDL

   În Vrancea sunt câteva zeci de școli la care au început lucrările de reabilitare, dar din lipsă de fonduri au fost sistate. Printre acestea și cele din Bonțești și Dălhăuți, comuna Cîrligele. Primarul Åžtefan Moscu a declarat că a întocmit proiecte pentru a obține finanțare prin Programul Operațional Regional (POR), proiecte ce vor fi depuse la minister cât de curând. „Am demarat procedurile de realizare a unui proiect pe care îl vom depune spre finanțare la ADR Brăila, care are deschisă o sesiune de finanțare pe POR, pentru investiții de interes public aflate în curs de execuție și nefinalizate din lipsă de fonduri. Noi tocmai în această situație ne aflăm, deoarece lucrările de construcție a celor două școli au început în 2007, însă guvernele Boc au refuzat să mai aloce finanțare pentru acestea. În aceeași situație s-a aflat și Åžcoala din Cîrligele, dar aici finanțarea a fost deblocată de Guvernul Ponta, iar lucrările au fost finalizate și școala inaugurată în decembrie 2013”, a afirmat edilul.
   El a avut o discuție cu șefa ISJ Vrancea, Vasilica Zaharia, care sprijină acest demers. „În prezent, copiii din cele două sate, Bonțești și Dălhăuți, sunt transportați cu microbuzele școlare la Åžcoala din Cîrligele pentru a putea avea acces la actul educațional”, a spus primarul Åžtefan Moscu.
   Reamintim că peste 250 de oameni din Cîrligele au semnat un memoriu,  anul trecut, pe care primarul l-a trimis ministrului Educației, Remus Pricopie, prin care solicită sprijin pentru finalizarea lucrărilor la trei școli. „Cei mai nemulțumiți sunt părinții copiilor de la clasele pregătitoare și I-IV, având în vedere faptul că elevii au fost aduși la școală începând cu ora 7.00, pentru ca microbuzul să reușească să-i aducă pe copii la cursuri în timp util, respectiv până la ora 7.50”, se mai arată în adresă.

PDL a stopat finanțarea pentru reabilitarea școlilor

 
   Åžcolile din Bonțești și Dălhăuți au intrat  într-un  program de reabilitare în 2007, iar după aproape opt ani de zile au fost executate doar 17% din lucrările prevăzute. Inițial, finanțarea ar fi trebuit asigurată de Ministerul Educației, dar guvernele de tristă amintire conduse de Emil Boc, au refuzat să mai aloce bani pentru aceste școli. „Sunt lucrări începute din 2007 și pentru care guvernele pedeliste nu au dat nici măcar un leu. Nu numai că nu au fost finalizate în șase ani, dar nici măcar nu au mai continuat lucrările. Noi, la nivel local, am  reușit ca în doar trei luni și jumătate să construim o grădiniță de la zero și să o dotăm cu mobilier și aparatura necesară, iar guvernele Boc și Ungureanu nu au vrut să dea niciun ban pentru lucrări pe care nici măcar nu le-am cerut noi, autoritățile locale”, a afirmat primarul Åžtefan Moscu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?