Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Rahitismul, boala care afectează copiii mici


   Copiii de vârstă mică, în special sugarii, sunt expuși unei boli care poate avea efecte nefaste pe termen lung. Este vorba de rahitism, o boală frecventă în România. Acesta, spun specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea, este cauzat de carența în vitamina D, care produce afecțiuni la nivelul sistemului osos. „Rahitismul este o boală a copilului, provocată cel mai adesea de carența în Vitamina D, care determină tulburări în metabolismul fosforului și calciului, ducând astfel la calcificarea defectuoasă a oaselor. De regulă, afectează copiii cu vârsta până într-un an și, mai rar, pe cei până în trei ani. Dacă este tratată la timp nu lasă sechele, însă după trei ani, lipsa tratamentului instalează deja calcifierile defectuoase”, spun specialiștii DSP.
   La debut, rahitismul nu prezintă o simptomatologie specifică, dar odată ce boala avansează, apar deformări osoase la copii. „De regulă, nu există simptome clare în faza de început a rahitismului, însă copilul poate fi ușor neliniștit, fără poftă de mâncare. Dintre semnele ce trebuie luate în seamă, cele mai importante sunt tulburarea de osificare a craniului, întârzierea închiderii fontanelelor craniene, deformările scheletului (coaste cu mătănii), curbarea picioarelor, copilul are picioarele în X sau în O, iar starea lui generală este alterată. Aceasta boală este adesea asociată cu anemia, care înseamnă și deficit de fier. Cele mai multe îmbolnăviri apar, de regulă, în sezonul rece, ploios, în zonele cu temperaturi scăzute sau climă mai umedă. Dacă mama ignoră primele semne de rahitism ale copilului și acesta trece de sașe luni, un an, boala provoacă sechele la nivelul osos”, mai spun specialiștii.
   Astfel, este indicat ca în primul an de viață, să prezentați copilul unui medic pediatru, care să-l investigheze și din acest punct de vedere, diagnosticarea rahistimului făcându-se prin intermediul unor investigații medicale de specialitate.   De asemenea, specialiștii spun că ar fi ideal ca toți copiii să se bucure, măcar în primii ani de viață, de controale medicale sistematice, pentru depistarea unor eventuale anomalii de creștere, dar și a unor boli.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?