Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: IMAGINI CUTREMURĂTOARE cu fostul Palat al Copiilor, incendiat de oamenii străzii


    Casa Macridescu, fostul Palat al Copiilor din Focșani, a ajuns o ruină după ce actualul proprietar a lăsat o clădire emblematică pentru municipiu la cheremul oamenilor străzii. Åžapte incendii au avut loc în ultimele luni în această clădire. Solicitați să ia măsuri, șefii de la Poliție și Jandarmerie spun că este vorba de proprietate privată și că nu pot decât să patruleze și să observe clădirea din exterior.

    Patrimoniul cultural al Focșaniului este compromis de interesele financiare ale procuratorilor sau moștenitorilor foștilor proprietari. Casa Macridescu, unde timp de 30 de ani a funcționat Palatul Copiilor, a ajuns o ruină după ce actualii proprietari au lăsat-o fără pază. Probabil că în încercarea de a obține declasarea clădirii din lista monumentelor istorice. Curtea interioară este transformată în parcare de locatarii blocurilor din zonă, iar camerele sunt devastatate de oamenii străzii. Nu mai puțin de șapte incendii au avut loc în ultimele luni în această clădire emblematică pentru Focșani. În camerele unde altădată copii erau învățați notele muzicale, mișcări de dans sau cum să construiască un aeromodel este smuls parchetul din scânduri, în vreme ce apa se scurge din tavan.
    Nu este singura clădire monument istoric din Focșani care a ajuns o ruină din cauza dezinteresului actualilor proprietari. După apeluri repetate către Poliție și Jandarmerie, conducerea Direcției de Cultură a cerut Prefecturii să se implice și să convoace o ședință în care să fie stabilite modalitățile prin care patrimoniul cultural din municipiul Focșani ar putea fi protejat. Directorul instituției, Traian Negulescu a declarat că a solicitat sprijinul prefectului județului pentru o ședință comună cu Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi și, eventual, proprietarii locuințelor monument istoric la care să fie discutată situația unor imobile precum Casa Macridescu – fostul Palat al Copiilor sau Casa Calman, de pe strada Nicolae Titulescu.
     Directorul de la Cultură a arătat că în aceste clădiri au avut loc mai multe incendii în ultimele luni, provocate îndeosebi de oamenii străzii care profită de faptul că nu sunt locuite și nici păzite. În aceste condiții, directorul spune că trebuie luate măsuri stricte împotriva „fenomenului de vagabondaj care se manifestă la nivelul municipiului Focșani și duce la incendierea unor clădiri monument istoric”. „Pe parcursul anului 2013 și la începutul acestui an au avut loc mai multe incendii la case monument istoric din Focșani. Mă refer la Casa Macridescu, fostul Palat al Copiilor și Casa Calman de pe strada Nicolae Titulescu unde s-au produs incendii repetate. La Casa Macridescu au avut loc un număr de 7 incendii, iar la Casa Calman au avut loc două incendii. În ambele cazuri a fost vorba de incendii provocate de oamenii străzii care probabil au încercat să se încălzească adăpostindu-se în aceste case care fac parte din patrimoniul național. Noi am solicitat sprijin de la Inspectoratul Județean de Poliție și de la Inspectoratul Județean de Jandarmi dar, din păcate, cele două instituții au consumat mai mult timp încercând să ne explice de ce nu pot interveni în loc să se implice activ în această problemă. Considerăm că vagabondajul este o problemă pe care aceste instituții sunt în măsură să o gestioneze și cred că dacă se privește această situații din punctul de vedere al celor care generează aceste incendii, firește că putem vorbi de o implicare mult mai activă a IPJ și IJJ. Sper ca domnul prefect să aibă amabilitatea să organizeze această ședință de lucru și prin medierea dumnealui să putem găsi o soluție”, a afirmat directorul Traian Negulescu. 

Polițiiștii oferă „asistență de specialitate gratuită”

    Probabil că distrugerile ar fi fost mai mici dacă oameni din instituțiile de stat care ar trebui să vegheze la asigurarea ordinii și liniștii publice nu s-ar fi cramponat de textul legii. De parcă nu ar locui în Focșani, polițiștii au luat aproape în râs solicitările făcute de-a lungul ultimului an de Direcția de Cultură. Într-un răspuns trimis de Poliția Focșani se arată că poate fi acordată „asistență de specialitate gratuită” dacă cei de la Cultură doresc să asigure paza clădirii monument istoric. „În situația în care instituția dvs. dorește să asigure monumentul istoric mai sus menționat cu paza fizică conform prevederilor art. 3 alin. 1 din Legea 333/2003 , vă puteți adresa Poliției mun. Focșani pentru acordarea asistenței de specialitate gratuită așa cum este evidențiat și în art. 39 din legea 422/2001”, se arată într-un răspuns al Poliției din Focșani. Cu indulgență, șefii de la Poliție și Jandarmerie au hotărât ca, în cazul Casei Macridescu, clădirea să fie inclusă în traseul de patrulare. Însă observarea clădirii se face din exterior, cu „respectarea dreptului proprietății private”, de parcă nu ar putea intra oricine pe porțile lăsate deschise de câțiva ani de zile.

Direcția de Cultură pregătește primele amenzi

    Specialiștii de la Cultură au încercat să contacteze și reprezentanții actualilor proprietari ai celor două case. Au fost trimise notificări în Elveția și Israel în care proprietarilor le-a fost descrisă situația în care se găsesc imobilele. În cazul Macridescu, notificarea a fost trimisă către actualul proprietar al clădirii, familia Carnabel, din Elveția. Potrivit răspunsului primit de la Daniela Carnabel, aceasta nu știa de starea imobilului și promite că va lua măsuri pentru conservarea atunci când va veni la Focșani. „Am să iau toate măsurile necesare pentru păstrarea și apărarea acestui monument și vă asigur că în aprilie când voi veni la București mă voi strădui să găsesc soluții adecvate”, scrie în răspunsul primit din Elveția.
    Direcția de Cultură arată că proprietarii monumentelor istorice nu pot doar să se laude că locuiesc într-o clădire importantă pentru istoria comunității. Ei trebuie să le protejeze, să asigure paza și să ia măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor, așa cum stabilește Legea 422 din 2001. „Vă comunicăm faptul că, în baza prevederilor art. 55 (1) lit. b) încălcarea de către proprietar sau de către titularul dreptului de administrare a unui monument istoric a obligațiilor prevăzute la art. 36 constituie contravenție și se sancționează potrivit art. 55 (2) cu amendă de la 4000 la 8000 lei. Prezenta notificare se constituie în somație, fiind un pas premergător aplicării sancțiunii conform prevederilor legale mai sus invocate. Prin urmare vă solicit să aveți bunăvoința de a încerca să găsiți de urgență soluțiile adecvate care să preîntâmpine accesul persoanelor fără locuință în perimetrul imobilului, incendierea și degradarea constantă a monumentului”, se arată în adresele transmise proprietarilor imobilelor.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?