Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Gata cu listele de așteptare pentru analize medicale!


    Fără liste de așteptare pentru efectuarea analizelor medicale și a investigațiilor paraclinice, potrivit noului pachet de servicii medicale de bază, care va intra în vigoare de la 1 aprilie. În cadrul unei videoconferințe, care a avut loc vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adrian Pană a anunțat că odată cu intrarea în vigoare a noului pachet de servicii medicale de bază, bugetul alocat analizelor medicale de laborator și investigațiilor paraclinice va crește. În prezent, fondurile alocate acestor tipuri de investigații sunt insuficiente, ajungând cel mult șapte zile pe lună. Astfel, pacienții sunt trecuți pe liste de așteptare sau le plătesc din propriul buzunar.
    Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, consideră că majorarea fondurilor alocate analizelor medicale de laborator este extrem de benefică și speră ca în acest mod să nu mai existe liste de așteptare. „Mi se pare o soluție benefică mai ales că s-a luat în discuție creșterea finanțării pe analize medicale și investigații paraclinice, iar asta va presupune și un control. Soluția este benefică atâta timp cât nu vor mai exista liste de așteptare, iar pacienții vor beneficia pe parcursul întregii luni de analize medicale”, este de părere Mihai Copaci.

Serviciile paraclinice, verificate de CAS

    Secretarul de stat a anunțat că, lunar, vor fi raportate analizele și investigațiile efectuate pacienților, pentru a se evita efectuarea acestora fără rost. De asemenea, secretarul Pană a adăugat că, trimestrial, serviciile paraclinice raportate vor fi verificate de Casa de Asigurări de Sănătate, iar în acest mod va exista un control al fondurilor cheltuite. „În contractul cadru vor exista condiții clare prin care Casa poate contracta cu furnizori care sunt validați că efectuează analizele respective în condiții de calitate, iar analizele respective sunt valide. Nu vorbim de analizele pentru bolnavii cronic, care trebuie repetate. În contractare, casele de asigurări vor trebui să țină cont de aceste asigurări. În aceste condiții, raportarea lunară a tipurilor de analize efecutate va face posibilă monitorizarea cazurilor, astfel încât cât mai puține analize medicale sau investigații clinice să fie dedublate și, în consecință, să fie plătite când nu este necesar. Ne asigurăm în acest fel că fondurile alocate, care vor fi mărite substanțial pentru ambulatoriul paraclinic anul acesta, să fie disponibile pentru a fi oferite echitabil cetățenilor care apelează la serviciile din pachetul de bază. O mare problemă până în prezent a fost că pe partea de paraclinic, fondurile ajungeau de la 7 până la 10 zile și după aceea pacientul era programat, fie plătea din buzunar analizele respective, dar cu un mecanism de monitorizare lunară și cu un audit trimestrial al Casei pe investigațiile care nu au fost dedublate sau efectuate corect se vor utiliza corect fondurile”, a precizat secretarul Pană.
    Mihai Copaci susține că în urma controalelor efectuate în ultima perioadă la furnizorii de servicii medicale, nu au fost descoperite situații în care anumite analize să fie repetate fără rost. „În ceea ce privește declarația domnului secretar Pană cu dedublarea analizelor, în Vrancea nu am constatat asemenea nereguli. Noi verificăm, conform normelor în vigoare, furnizorii o dată la trei ani, iar noi nu am descoperit asemenea nereguli. Urmează ca în baza normelor și dispozițiilor viitoare să facem aceste demersuri”, a mai spus Copaci.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?