Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

ATENŢIE la vânzările promoţionale! Unii comercianţi au fost amendaţi


    Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi de 20 mii lei la comercianții care efectuau vânzări promoționale la începutul anului. Verificările au fost efectuate până la începutul lunii februarie, iar tematica de control a urmărit respectarea prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preț redus de orice tip. Conducerea de la Protecția Consumatorilor a arătat că au fost identificate doar vânzări promoționale, preferate de comercianți „deoarece se pot desfășura în orice perioadă a anului și nu sunt supuse notificării prealabile la primării, precum vânzările de soldare și lichidare”. Comisarii au controlat 23 operatori economici care desfășurau vânzări cu preț redus, iar la 14 dintre aceștia au fost găsite abateri privind modul de informare a consumatorilor. „Pentru abaterile constatate, s-au aplicat 8 avertismente și 7 amenzi contravenționale, în valoare totală de 20.000 lei. În trei dintre situații, s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare totală de 6.083 lei, până la eliminarea deficiențelor constatate”, au precizat reprezentanții Protecției Consumatorilor.
    Printre abaterile constatate se numără neinformarea consumatorilor asupra perioadei de desfășurare a promoției sau dacă aceasta se desfășoară în limita stocului disponibil, astfel încât să ia decizia de cumpărare în cunoștință de cauză, neafișarea prețurilor noi, rezultate după aplicarea reducerii, alături de cele vechi barate; la mai multe magazine s-a constatat informarea consumatorilor că reducerea se aplică la casă, astfel consumatorii nefiind informați asupra prețului real al produselor, contrar prevederilor legale, comercializarea unor pachete de produse având un singur preț afișat, cu mențiunea „1+1 cadou” sau „1+1 gratis”, fără a se putea certifica cu documente veridicitatea ofertei, întrucât produsele nu se  regăseau și separat la raft și nici nu fuseseră aprovizionate altfel în perioadele anterioare.
    Protecția Consumatorilor recomandă consumatorilor să fie foarte atenți atunci când vor să cumpere produse cu preț redus, mai ales dacă au cunoștință de prețul anterior al produselor. Potrivit legii, orice anunț de reducere de prețuri care nu corespunde reducerii practicate efectiv în raport cu prețul de referință, adică cel mai mic preț al produsului din ultimele 30 zile, este considerat o formă de publicitate înșelătoare și sancționat ca atare. „De multe ori sunt afișate cu caractere foarte mari procente de reducere de 80-90%, iar cu caractere foarte mici se precizează „reduceri de până la”, astfel că mai probabil procentul de reducere este mult mai mic și doar câteva produse sunt cu 80-90% reducere. În ultimă instanță, alegerea produsului din multitudinea de oferte de pe piață îi revine consumatorului, astfel că atenția pe care acesta o acordă detaliilor este foarte importantă. Orice suspiciune pe care consumatorii o au poate fi reclamată la sediul CJPC Vrancea, însoțită, bineînțeles, de dovezi în sprijinul celor susținute”, a declarat comisarul șef adjunct al CRPC Regiunea Sud-Est Galați, Dumitru DilÇŽ.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?