Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

George Clooney a câştigat o vacanţă oficială în Grecia


    George Clooney a ajuns pe prima pagină a ziarelor grecești și a fost invitat să petreacă o vacanță oficială în Grecia, după ce a răspuns politicos, la Berlin, unei întrebări ce i-a fost pusă de o jurnalistă elenă, în legătură cu repatrierea operelor de artă furate din Partenon. Actorul și regizorul american a prezentat, sâmbătă, la cea de-a 64-a ediție a Berlinalei cel mai recent film al său, „The Monuments Men”, un lungmetraj ce are un subiect legat mai degrabă de istoria nazistă decât de antichitatea greacă: furturile de opere de artă comise de naziști și eforturile depuse de Aliați pentru a le recupera.
    George Clooney a scăpat însă din vedere patriotismul unei jurnaliste elene, care a profitat de ocazie pentru a-l întreba pe actor dacă este de părere că antichitățile grecești expuse în muzee din străinătate, mai ales frizele din Pantenon, conservate la British Musem din Londra, ar trebui să fie retrocedate primăriei din Atena. „Da, ar fi o idee bună. Ar fi un lucru corect și amabil. Cred că este cel mai potrivit lucru care trebuie făcut”, a declarat, cu simplitate, starul hollywoodian, potrivit presei elene. Prin acest răspuns scurt, actorul și-a atras un elan de recunoștință în Grecia, ilustrat prin pagini întregi, inclusiv prima pagină, consacrate de presa greacă acestei declarații făcute weekendul trecut.
    Gratitudinea națională a culminat luni seară, cu o scrisoare a Ministerului Culturii din Grecia adresată actorului și transmisă presei. În acel document, actorul este invitat în mod oficial să vină să petreacă „o vacanță de câteva zile în Grecia”. „În numele grecilor, vă adresez mulțumirile noastre pentru declarația dumneavoastră”, a scris ministrul Culturii din Grecia, Panos Panagiotopoulos. „Sper că veți accepta această invitație pentru a petrece câteva zile în Grecia. Pentru a vedea multitudinea de antichități grecești conservate sub soarele mediteranean. Åži, bineînțeles, să vizitați noul Muzeu Acropole, în fața pilonilor sacri, unde un anumit loc așteaptă reîntoarcerea obiectelor de marmură ale Partenonului, aflate într-un exil involuntar”.
    Grecia luptă de mai multe decenii pentru repatrierea frizei lungi de 75 de metri, cumpărată în 1803 de lordul Elgin – ambasadorul britanic în Imperiul Otoman – și expediată apoi la Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

_ga

Other

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?