Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Proiectul CAMPUSULUI școlar din Focșani, scos de la naftalină


    Proiectul campusului școlar, care urma să fie construit pe strada 1 Decembrie din Focșani, în zona Colegiilor „Ion Mincu”, „Edmond Nicolau” și Liceului cu Program Sportiv, a fost scuturat de praf zilele acestea, după 5 ani de stat prin sertarele Primăriei Focșani. Ca urmare a unei adrese primită luni, de la Agenția de Dezvoltare Regională Brăila, unde proiectul a fost depus în anul 2009 pentru a primi finanțare europeană, Consiliul Local a dezbătut în cadrul ședinței de îndată de ieri repartizarea sumei de 50.000 lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Local, prevăzut în bugetul local al municipiului Focșani pe anul 2014, pentru reactualizarea documentației, în vederea primirii finanțării necesare edificării acestui important obiectiv de investiții. 
    Proiectul de hotărâre a născut vii controverse între consilierul local Cătălin Vrabie, pe de o parte, și primarul Decebal Bacinschi și Cristina Costin, șefa Serviciului de Investiții de la Primărie, pe de altă parte. Aceasta din urmă a motivat că alocarea urgentă a sumei este necesară pentru refacerea documentației, obținerea avizelor pentru certificatul de urbanism, realizarea auditului energetic (nou introdus), analiza cost beneficiu și alte documente necesare proiectului, precum și existența unei baze financiare în demararea discuțiilor cu proiectantul, pentru reactualizarea indicatorilor proiectului. Cristina Costin a spus că termenul, de 45 de zile, pentru refacerea documentației este foarte scurt și că este nevoie să existe o sumă prevăzută în buget pentru a se putea demara procedurile de reactualizare a documentației. „Am propus o sumă minimă, de 50 de mii de lei, pentru a putea demara procedurile. Dacă nu avem documentația nu o putem prezenta proiectantului, pentru a putea actualiza proiectul tehnic. Vrem să câștigăm timp și să facem mai multe lucruri în paralel, inclusiv o analiză a ofertelor. Timpul este scurt. Dacă avem bani prevăzuți, putem iniția și procedurile de achiziție”, a argumentat Cristina Costin. Aceasta a completat că din anul 2009 au mai apărut schimbări la nivelul proiectului. Două săli de sport au fost deja reabilitate, cu alte fonduri, iar trei ateliere școlare au fost renovate, însă au în continuare nevoie de dotări.  
    Explicațiile acesteia nu au fost suficiente pentru Cătălin Vrabie, care nu a fost lămurit de ce Consiliul Local trebuie să aprobe suma de 50.000 lei și nu mai mult, spre exemplu 200.000 lei, cât a fost valoarea proiectului tehnic și a documentației în anul 2009, când a fost depus proiectul. „Nu sunt lămurit pentru ce sunt acești 50 de mii de lei. Solicitările de ofertă se pot face și fără bani. În momentul de față noi nu știm câți bani trebuie să vă punem în buget pentru procedura de achiziții. Poate mâine costă 200 de mii. Veți cere alți bani?”, a întrebat Vrabie. Lămuriri au venit din partea primarului Decebal Bacinschi. „Nu pot să fac nicio mișcare dacă nu am bani în buget, pentru a demara procedurile. Mâine (azi-n.r.) ne întâlnim cu proiectantul, pentru a avea o primă discuție, să îi spunem ce dorim. Toate cheltuielile sunt eligibile, vom primi banii înapoi”, a specificat edilul. Valoarea totală a proiectului pentru realizarea campusului școlar este de aproximativ 60.000.000 lei. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat. 
    În anul 2007, Consiliul Local Focșani a aprobat amenajarea unui complex educațional multifuncțional, pe platforma formată din cele trei licee de pe Strada 1 Decembrie. Proiectul complexului a fost realizat de Primăria Focșani și Inspectoratul Åžcolar Județean. Potrivit proiectului inițial, campusul școlar ar urma să cuprindă școala propriu-zisă, spații de cazare pentru elevi, cantină, bază de practică pentru meserii și specializări (ateliere școală), bază sportivă (sală de sport și terenuri sportive) și spații de cazare pentru cadrele didactice, dotate și utilate corespunzător. Proiectul primise deja avizul Ministerului Educației de la acea vreme. 

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?