Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Impozite MAI MICI în agricultură


    Å¢ăranii vor plăti un impozit mai mic pentru suprafețele agricole și animalele din gospodării, arată primele estimări realizate de Direcția Agricolă pentru normele de venit valabile în acest an. Propunerile urmează să fie trimise către Finanțe până la 15 februarie. În principiu, aceste norme nu ar trebui să fie modificate însă deocamdată nu se știe cu exactitate cum vor proceda finanțiștii, mai ales când se va vedea că au scăzut normele de venit și, implicit, încasările vor fi mai mici.

    Å¢ăranii vor plăti un impozit mai mic pentru suprafețele agricole și animalele din gospodării, a arătat directorul Direcției Agricole, Petra Ochișor la ședința Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală din județ. În cadrul ședinței organizate, ieri, la sediul Direcției Agricole au fost prezentate valorile orientative ale normelor de de venit pentru diferite culturi agricole. Propunerile Direcției Agricole vor fi trimise până la 15 februarie la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Galați, urmând să fie folosite la calcularea impozitului pe veniturile din agricultură ale persoanelor fizice.
     Procedura a fost introdusă anul trecut, când s-au folosit norme de venit valabile la nivel național. Fermierii au protestat în fața acestei metode, arătând că productivitatea în agricultură diferă de la o regiune la alta, în consecință și normele de venit, respectiv impozitul pe care îl plătesc țăranii ar trebui să fie diferențiat.
    Primele calcule făcute de inginerii Direcției Agricole arată o scădere foarte mare în cazul normelor de venit pentru cereale. De exemplu, în cazul grâului, în urma aplicări metodologiei s-a ajuns la un venit net de 110 lei, iar la porumb de 150 lei. Aceasta în vreme ce anul trecut, normele de venit pentru cereale a fost de 449 lei. La viile pe rod, venitul net este de 1.400 lei, fiind luat în calcul venitul mediu net de la strugurii de masă, strugurii de vin de masă și struguri de vin de calitate superioară.
    Scăderi sunt și la normele de venit pentru animale. De exemplu, la vaci norma de venit orientativă este de 300 lei, comparativ cu 435 lei anul trecut. La ovine și caprine a rezultat o normă de venit de 37 lei, la porci de 29 lei și de 30 lei la albine. La păsări de curte norma de venit a rămas la 3 lei pentru un număr de peste 100 de capete. Conducerea Direcției Agricole a precizat că este vorba de valori orientative deoarece în aceste zile se primesc observații din partea fermierilor și asociațiilor acestora.
    Pentru calcularea normelor de venit au fost luate în calcul devizele pentru înființarea sau întreținerea culturilor agricole, cu sprijinul specialiștilor de la Camera Agricolă, precum și datele comunicate de la autoritățile locale. De asemenea, în cazul prețurilor de vânzare, au fost folosite informațiile din târguri și oboare, aceste prețuri fiind comunicate săptămânal la Ministerul Agriculturii. Directorul Petra Ochișor le-a explicat membrilor Comitetului de Analiză că a fost realizată o medie a ultimilor trei ani, iar din prețul de valorificare au fost scăzute cheltuielile de înființare și de întreținere a culturilor. De exemplu, la grâu: producția medie luată în calcul a fost de 2,2 tone/hectar, iar prețul mediu de valorificare a fost de 600 lei/tona. A rezultat un preț de valorificare de 1.320 lei din care au fost scăzute cheltuieli totale de 1.210 lei, rezultând un venit net de 110 lei. „Așteptăm observații până marți, la ora 12, urmând ca normele să fie trimise la Finanțe”, a explicat directorul Petra Ochișor.

Primarii sunt sceptici

    Scăderea normelor de venit este văzută cu reticență de fermieri. Primarul de la Gugești, Vasile Vatră, președintele Filialei Vrancea a Asociației Comunelor din România, era sceptic asupra reacției Ministerului de Finanțe atunci când vor vedea că normele de venit și implicit încasările din agricultură sunt mai mici decât anul trecut. Edilul a arătat că nu ar fi prima dată când propunerile trimise din județe ar fi modificate la nivel central. „Noi propunem, dar de la București se hotărăște altfel”, a explicat primarul Vatră.
    Nu au lipsit comentariile fermierilor. Constantin Crăciun, țăranul sărac de la Câmpineanca, a fost nemulțumit că fermierii trebuie să meargă la Finanțe pentru a depune declarațiile cu suprafețele agricole și animalele pentru care trebuie să plătească impozit. „Mi-au dat amendă de 10 milioane de lei pentru că nu am depus declarația. Să îl chemăm aici pe șeful de la administrația fiscală să ne spună de ce trebuie să mai depunem declarații dacă ei au această situație”, a afirmat țăranul din Câmpineanca.

Fiscul așteaptă precizări

    Procedura clară referitoare la normele de venit din agricultură urmează să fie aprobată în această perioadă. Teoretic, nivelul normelor de venit ar urma să fie aprobat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea respectiv DGRFP Galați. Directorul DGRFP Galați, Eugen Ciorici, spune că este primul an în care se aplică această metodologie. „Așteptăm ordinul comun al Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Agriculturii referitor la stabilirea normelor de venit”, a afirmat directorul Ciorici.
    Anul trecut, nu mai puțin de 3.417 vrânceni au declarat la Finanțe până la expirarea termenului legal, că obțin venituri din activități agricole și au depus formularul 221 „Declarație privind veniturile din activități agricole impuse pe norme de venit”. Ulterior depunerii declarațiilor, funcționarii Fiscului au stabilit sumele care trebuie achitate de fermieri în contul terenurilor sau numărului de animale pe care le dețin. Impozitul se achită în două tranșe egale, de câte 50%, până la 25 octombrie 2014, respectiv 15 decembrie 2014. În total, suma calculată de Fisc pentru agricultorii vrânceni a fost de 3,1 milioane lei, reprezentând impozitul pe norma de venit din agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?