Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Ediția: Vineri 29 martie 2024 Nr. 6593

Bicicleta din lemn construită la Târgu Mureș, la Turul Franței


    Singura bicicletă construită aproape în totalitate din lemn stratificat, care circulă în municipiul Târgu Mureș, a fost invitată în acest an la o prezentare, cu ocazia Turului Franței, a declarat presei, luni, inventatorul bicicletei ecologice, Zsok Donat. ‘Este făcută din lemn de brad stratificat — cadrul are 6 straturi de lemn — fiecare strat are îmbinările interne pentru rezistență. Furca este din lemn, pe spate am o roată de scuter, iar pe față una de bicicletă. I-am pus un arc la scaun pentru amortizarea șocurilor. Ghidonul este din lemn cu metal, combinat. Am făcut-o să fie și funcțională. Alții zic că au văzut cu lanț din lemn, dar am spus că nu poți merge cu ea dacă-i pui lanț din lemn (…) Un domn din Anglia mi-a făcut poze, a spus că promovează chestii din acestea ecologice și că în vară începe Turul Franței și are de gând, pe cheltuiala lui, să mă invite acolo să promovez bicicleta. Am rămas surprins, am cartea de vizită în buzunar, aștept acum să fiu contactat’, a declarat luni Zsok Donat. 
    Inventatorul a spus că a fost nevoie de o muncă susținută pentru a putea face o bicicletă sigură, că a început cu o serie de schițe pe calculator, apoi a adaptat la cadrul de lemn o roată de scuter și una de bicicletă, a pus lanț metalic și pedale normale. ‘Am muncit la ea, este foarte mult de lucru și mult de gândit. A trebuit să gândesc fiecare distanță, cum ar fi cea dintre scaune și pedale, să nu dau cu genunchii în ghidon, să pot lua curba corect cu ea, a trebuit să mă gândesc la toate aspectele pentru a fi funcțională’, a spus inventatorul. 
    În privința costului unei biciclete ecologice, Zsok Donat a arătat că aceasta ar costa câteva mii de euro, însă deocamdată exemplarul cu care circulă prin Târgu Mureș nu este de vânzare. ‘Încă nu m-am hotărât, dar e mii de euro, e de lucru la ea, e deosebită, e unică, nu m-am hotărât la preț, dar mă gândesc undeva între 5.000 și 10.000 de euro. Alții vehiculau și mai mult. Deocamdată e făcută pentru mine. Am un puști de 16 ani și mă pregătesc să mai fac măcar una pentru el, să mergem amândoi. Lumea întreabă, e curioasă, dar când aude de mii de euro, se cam dezumflă’, a susținut inventatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?